כללי
1. ב-21.11.13 התקיימו בחירות מקדימות לתפקיד יו"ר המפלגה במפלגת העבודה הישראלית (להלן - מפלגת העבודה) ומועמדה לראשות הממשלה.
2. על מערכת בחירות מקדימות חלות הוראות פרק ב' לחוק המפלגות, התשנ"ב-1992 (להלן - החוק), וכן חלות הנחיות מבקר המדינה לפי חוק המפלגות, בדבר ניהול מערכת החשבונות ודיווח בבחירות מקדימות, התשס"ט-2008 (להלן - ההנחיות).
3. על פי החוק "בחירות מקדימות" הן "בחירות לבחירת מועמדי המפלגה לאחד מהתפקידים האלה, תהא שיטת הבחירות אשר תהא: יושב ראש המפלגה, ...".
4. על פי סעיף 28יח2 לחוק, על מפלגה להודיע למבקר המדינה על המועד שנקבע לבחירות המקדימות בה ועל מספר בעלי זכות הבחירה, על הסכומים שרשאים המועמדים לקבל ולהוציא ועל שמות המועמדים.
5. סעיף 28א לחוק קובע כי "תקופת בחירות" היא "תקופה שתחילתה ביום החלטה של מפלגה על קיום בחירות מקדימות וסופה בתום 14 ימים לאחר יום הבחירות המקדימות".
6. בסעיף 28א לחוק הוגדר "מועמד" - "מי שהוא נבחר הציבור או מי שהכריז על עצמו כמועמד, או הודיע ברבים, בעל-פה או בכתב, במפורש או על דרך התנהגות, על כוונתו להתמודד בבחירות מקדימות".
7. סעיף 28כב(א)(1) לחוק קובע כי "מועמד ימסור למבקר המדינה, לא יאוחר משישה שבועות לאחר יום הבחירות המקדימות, דוח על מערכת החשבונות שניהל למימון התמודדותו בבחירות המקדימות, על תרומות שקיבל והוצאות שהוציא עד למועד מסירת הדוח כאמור ועל הלוואות שנטל; לדוח יצורף תצהיר בהתאם לסעיף 15 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, המאמת את נכונות האמור בו ושלמותו".
8. סעיף 28כב(ב) לחוק קובע כי "מועמד שלא קיבל תרומות או לא הוציא הוצאות ימסור למבקר המדינה הודעה המאשרת זאת".
9. סעיף 28כד(א) לחוק קובע כי "בתוך 12 שבועות מהמועד האחרון לפי סעיף 28כב למסירת דוחות, ימסור מבקר המדינה ליושב ראש הכנסת, לרשם ולמוסד לביקורת של המפלגה, דוח על ביקורת מערכת החשבונות של מועמדי המפלגה בבחירות המקדימות". סעיף 28כד(ג) לחוק קובע כי "מבקר המדינה רשאי, מטעמים מיוחדים שיציין בדוח, לדחות את מסירת הדוח...".
10. לפי הודעת מפלגת העבודה למשרדי, התקיימו כאמור ביום 21.11.13 בחירות מקדימות לתפקיד יושב ראש המפלגה. מספר בעלי זכות הבחירה במפלגה בבחירות המקדימות היה 55,112.
11. כעולה מהוראות החוק ומהודעת המפלגה, תקופת הבחירות המקדימות ליו"ר מפלגת העבודה החלה ביום 2.8.13 והסתיימה ביום 5.12.13.
12. בבחירות המקדימות במפלגה השתתפו ארבעה מועמדים: אלון גלעדי, יצחק הרצוג, שלי יחימוביץ, ותומר מיכאלי.
13. כל המועמדים הגישו את הדוחות במועד וצירפו תצהיר כנדרש. לכל אחד מהדוחות שהוצאות המועמד עלו על 100,000 ש"ח צורפה חוות דעת של רואה חשבון ולפיה הדוח משקף באופן נאות, לפי כללי חשבונאות מקובלים ולפי הנחיות מבקר המדינה, את ההכנסות וההוצאות של המועמד בתקופת הבחירות המקדימות.
ממצאי הביקורת העיקריים
14. על פי החוק מופקד מבקר המדינה על ביצוע ביקורת בנושא מערכת החשבונות של המועמדים בבחירות מקדימות. בביקורת זו נבדק אם המועמדים קיימו את הוראות החוק ואת ההנחיות שקבע מבקר המדינה, בין השאר, בנושאים האלה: הגשת דוחות כספיים והודעות למבקר המדינה, עמידה בתקרת ההוצאות וההכנסות, עמידה בהוראות הנוגעות לקבלת תרומות והוצאות, סגירת הגירעון, קבלת הלוואות וניהול מערכת החשבונות.
15. בסעיף 28כה1 לחוק נקבעו סמכויות מבקר המדינה בדבר קביעת הסכומים שעל מועמד להעביר לאוצר המדינה בגין אלה: קבלת תרומות בניגוד לחוק, הוצאות בחירות בסכום העולה על הקבוע בחוק או הוצאה אסורה לפי החוק, אי-הגשת דוח או הגשתו באיחור ואי-מילוי ההוראות שנקבעו בחוק או בהנחיות מבקר המדינה בעניין ניהול מערכת החשבונות של מועמד - הכול בהתחשב בנסיבות של כל מקרה.
16. לאחר שקיבלתי מהמועמדים את תגובותיהם על תוצאות ביקורת חשבונותיהם וקיימתי בירורים נוספים, קבעתי כי המועמדים אלון גלעדי, שלי יחימוביץ, ותומר מיכאלי קיימו את הוראות החוק ואת הנחיות מבקר המדינה. המועמד יצחק הרצוג חרג מתקרת ההוצאות המותרת (ראו להלן). ...