ב-26.11.19 התקיימו בחירות ברשויות המקומיות באקה אל גרביה, ג'ת וטייבה וב-10.12.19 התקיימו בחירות חוזרות לבחירת ראש הרשות בבאקה אל-גרביה.
הגורמים המתמודדים בבחירות
בבחירות לרשויות המקומיות נבחרים בכל רשות מקומית ראש הרשות וכן נציגים למועצת הרשות. בבחירות משתתפות רשימות מועמדים. חלק מרשימות המועמדים מציגות מטעמן גם מועמד לתפקיד ראש רשות. הבחירות מתבצעות באמצעות שני פתקים: פתק אחד לבחירת רשימת המועמדים למועצה, ופתק אחד למועמד לראש הרשות.
לפי חוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה-1965 (להלן - חוק הבחירות), "רשאיות להגיש רשימת מועמדים אחת בלבד כל קבוצת בוחרים המונה 200 איש או שני אחוזים ממספר הבוחרים שבמידע הפנקס ביום הקובע כהגדרתו בסעיף 16(א), הכל לפי המספר הקטן יותר, וכן כל סיעה של הכנסת, כל מפלגה וכל סיעה של המועצה היוצאת".
להלן ההגדרות של הגורמים האמורים:
"סיעה" - סיעה במועצת הרשות המקומית;
"רשימה" - רשימת מועמדים בבחירות למועצת הרשות, שאינה סיעה;
בדוח זה יכונו סיעות ורשימות כהגדרתן לעיל - סיעות.
"סיעת אם" - סיעה מסיעות הכנסת המתמודדת בבחירות לרשות המקומית או מפלגה שיש לה לפחות נציג אחד בכנסת.
המסד הנורמטיבי
חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג-1993 (להלן - החוק), קובע כי סיעות זכאיות למימון ממלכתי בתנאים המפורטים בו. נוסף על כך, הוראות החוק מטילות על כלל הסיעות מגבלות בקשר להוצאותיהן ולהכנסותיהן.
מכוח סעיף 30(א) לחוק, קבע מבקר המדינה הנחיות לסיעות בדבר הדרך לניהול חשבונותיהן - הנחיות הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (ניהול חשבונות), התשע"ג-2013 (להלן - ההנחיות).
לפי סעיף 21(ג) לחוק על הסיעות לנהל את חשבונותיהן לפי ההנחיות ולרשום את כל הכנסותיהן והוצאותיהן, ולפי סעיף 21(ד) מערכות החשבונות של הסיעות עומדות לביקורת מבקר המדינה.
בהתאם להנחיות היה על הסיעות לדווח על כל הפעולות הכספיות שביצעו בקשר למערכת הבחירות באמצעות מערכת ממוחשבת לניהול חשבונות ולדיווח הנמצאת באתר המרשתת (אינטרנט) של משרד מבקר המדינה (להלן - המערכת הממוחשבת). עוד נקבע בהנחיות כי הדוח הכספי שתגיש כל סיעה יופק באמצעות המערכת האמורה.
בחוק נקבע כי על נציגי הסיעות למסור למבקר המדינה את חשבונותיהן ואת הדוחות הכספיים לתקופת הבחירות בצירוף חוות דעת של רואה חשבון בדבר תקינותן ושלמותן, וכן בדבר ניהול מערכת החשבונות בהתאם להנחיות מבקר המדינה.
לפי סעיף 23(א) לחוק, על מבקר המדינה למסור ליושב ראש הכנסת דוח בדבר תוצאות ביקורת החשבונות של הסיעות שהשתתפו בבחירות. בדוח שעל מבקר המדינה למסור כאמור, עליו לציין:
האם הסיעות ניהלו מערכת חשבונות בהתאם להנחיות מבקר המדינה;
האם הוצאות הבחירות שלהן היו בגבולות התקרה שנקבעה בחוק;
והאם ההכנסות שקיבלו היו בגבולות שנקבעו בחוק.
סיעה אשר זכאית למימון ממלכתי כנקבע בחוק, מקבלת 85% מסכום המימון הממלכתי המגיע לה לאחר פרסום תוצאות הבחירות. לפי החוק, סיעה שלא מסרה את חשבונותיה ואת הדוח הכספי שלה למבקר המדינה תהיה חייבת להשיב לאוצר המדינה את כספי המימון שכבר שולמו לה.
לאחר מסירת דוח הביקורת של מבקר המדינה לגבי הסיעה, היא זכאית לקבל את יתרת המימון הממלכתי (15%) - זאת, בתנאי שדוח המבקר בעניינה היה חיובי. כאשר סך הוצאות הבחירות של סיעה קטן מסכום המימון הממלכתי המגיע לה, היא תהא זכאית לקבל השלמה עד לגובה ההוצאות שהוצאו בפועל ולא מעבר לכך; זאת, למעט סיעות אם וסיעות הבת שלהן.
כאשר מבקר המדינה קובע כי הדוח אינו חיובי (מחמת אי-עמידה באחד משלושת התנאים האמורים) - יורה שר הפנים כי יתרת המימון בשיעור 15% לא תשולם. עם זאת, מבקר המדינה רשאי להמליץ לשר כי ישולם לסיעה חלק מיתרת המימון, בסכום שיקבע כאמור, בהתחשב באופי החריגה, בהיקפה, במידת האיחור בהגשת החשבונות והדוח הכספי ובנסיבות המקרה.
מסירת דוחות כספיים למבקר המדינה
סעיף 22(א) לחוק קובע את מועד מסירת הדוחות כדלקמן: "לא יאוחר מתום חמישה חודשים אחרי הבחירות ימסרו הנציגים של סיעת אם, סיעה, רשימה, של מועמד לראש מועצה אזורית... למבקר המדינה את חשבונותיהם לתקופת הבחירות וכן דוח כספי לאותה תקופה; מבקר המדינה רשאי לקבל את החשבונות והדוח האמורים גם אם הוגשו באיחור אם הוא סבור כי מן הצדק לעשות כן."
לפי סעיף 22(ג) לחוק, כל סיעה שלא היו לה הכנסות והוצאות תגיש למבקר המדינה "תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, על העובדות האמורות ותצהיר זה ייראה כדו"ח כספי לעניין סעיף קטן (א)".
החוק קובע כי ההוראות בדבר ניהול חשבונות, ביקורת חשבונות, הגבלת ההוצאות וההכנסות וביקורת מבקר המדינה חלות גם על סיעות שלא קיבלו מימון ממלכתי, בין שלא ביקשוהו ובין שלא היו זכאיות לו מפני שלא מילאו תנאים מוקדמים הקבועים בחוק. כך גם חלה על כל הסיעות חובת הגשת דוח כספי למבקר המדינה.
המועד האחרון למסירת החשבונות והדוחות הכספיים לבחירות הנדונות היה 26.4.20, ולגבי מי שהשתתף בבחירות החוזרות - 10.5.20. נוכח הנסיבות המיוחדות בשל מחלת הקורונה נענה מבקר המדינה לבקשת הסיעות, ובהתאם לסמכותו האריך את המועד למסירת הדוחות הכספיים של הסיעות ל-31.5.20.
39 סיעות הגישו את דיווחיהם למשרדי במועד שנקבע לכך בחוק.
למרות הארכת המועד להגשת הדוחות הכספיים למשרדי, שתי סיעות (אלופאא באלעהד בבאקה אל-גרביה ואלאסתקאמה בג'ת), הגישו למשרדי את דיווחיהן באיחור והדבר עיכב אף הוא את התחלת הביקורת בעניינן. בחנתי את הנושא בהתאם לסמכותי על פי סעיף 22(א) לחוק, ולמרות ההכבדה על עבודת הביקורת, סברתי כי מן הצדק לקבל את הדיווחים שהוגשו באיחור ולערוך ביקורת על חשבונות הסיעות האמורים ולפרסם את תוצאותיה במועד. זאת, בשל האינטרס הציבורי שקיים בעריכת ביקורת על הסיעות שהשתתפו בבחירות ומתוך התחשבות בסיעות ובכל מי שנתן להם שירותים בתשלום במערכת הבחירות, שכן כאמור, על פי הוראות החוק, סיעה שלא הגישה דוח למבקר המדינה צריכה להשיב לאוצר המדינה את כל המימון הממלכתי שקיבלה למימון הוצאות הבחירות. הסיעה בג'ת שהגישה למשרדי את דיווחיה באיחור כאמור - לא הסבירה את האיחור להנחת דעתי, והדבר נלקח בחשבון בקביעת תוצאות הביקורת על חשבונותיה.
4 סיעות (למענך באקה ומען נסתטיע בבאקה אל-גרביה, אלראיה בג'ת וצדק אלטייבה בטייבה) לא מסרו כלל למשרדי חשבונות ודוחות כספיים לתקופת הבחירות, חרף פניות חוזרות ונשנות.
דוח זה כולל אפוא את תוצאות הביקורת על חשבונותיהן של 45 סיעות.
פעולות הביקורת
במסגרת הביקורת בוחנים אנשי משרדי את הדוחות הכספיים שהגישו הסיעות ואת המסמכים הנלווים להם כדי לבדוק אם פעלו הסיעות בהתאם להוראות החוק ואם ניהלו את חשבונותיהן בהתאם להנחיות. טיוטה של ממצאי הביקורת מועברת לנציגי הסיעות לקבלת התייחסותן בטרם תגובש המלצת הביקורת בעניינן. כמה סיעות מסרו באיחור את תגובותיהן על טיוטת ממצאי הביקורת, חלקן ביקשו ממשרדי ארכה להגשת תגובותיהן על ממצאי הביקורת ונימקו בקשות אלה בנימוקים שונים. בנסיבות העניין וכדי לאפשר לסיעות למסור את תגובתן ובכך למצות את הליכי הביקורת ולהבטיח שדוח הביקורת יתבסס על הליך יסודי והוגן, מצאתי לנכון לאשר לחלקן, בהתאם להסבריהן, למסור למשרדי את תגובתם באיחור.
מועד מסירת דוח מבקר המדינה
לפי סעיף 23(א) לחוק, על מבקר המדינה למסור ליושב ראש הכנסת, לא יאוחר מעשרה חודשים אחרי הבחירות לרשויות המקומיות, דוח בדבר תוצאות ביקורת החשבונות של הסיעות שהשתתפו בבחירות. על פי הוראות החוק, ובהתאם לאישור וועדת הפנים של הכנסת נקבע המועד למסירת הדוח האמור ליו"ר הכנסת ל-30.11.20.