לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

דין וחשבון שנתי מס' 2 לשנת הכספים 1951

תאריך הפרסום: 31.12.1951
סוג הפרסום: דוחות שנתיים
מספר קטלוגי: -
מספר ISSN:

פתח דבר

​הדין וחשבון השנתי מס. 2, שאני מגישו בזה לוועדת הכספים, כולל בעיקרו את תוצאות הביקורת המתיחסת לשנת הכספים 1950/51, שנסתיימה ביום 31.3.1951. ביקורת זו הוצאה לפועל בכללו של דבר לפי העקרונות, שהיו נהוגים בתקופה, שאליה מתיחס הדו"ח השנתי מס. 1. עם זאת שונה הדו"ח שלפנינו מקודמו מבחינה מסויימת.

ראשית כול דין וחשבון זה פחות מקיף מן הדין וחשבון השנתי מס. 1. סיבת הדבר בעיקרה, שהשנה יכולנו לוותר על חלק גדול מתיאורי רקע: ביחוד על תיאור המבנה הארגוני ודרכי העבודה של משרדי הממשלה; בשנה הקודמת, כשנמסר לכנסת הראשונה הדו"ח הראשון על עבודת הביקורת, נראה היה, שרצוי לתת תיאור כזה. בהתאם להצעות ועדת הכספים מצטמצם הדו"ח הזה לסקירה קצרה על פעולות משרד מבקר המדינה ומתרכז בראש ובראשונה בהרצאת הליקויים שלא תוקנו, הפגיעות בחוק ובעקרון החסכון והיעילות. לתיאורים אלה נלוות הצעותינו לשיפורים ולמניעת ליקויים בעתיד. המבנה האירגוני של משרדי הממשלה ודרכי עבודתם יוסברו במידה שיש בה משום הכרח להבנת תוצאות הביקורת.

לא יידונו כאן עקרונית ליקויים שנקבעו אך תוקנו עוד במשך התקופה הנסקרת. דו"ח זה מזכיר - במסגרת תיאור הפעולות של משרד הביקורת - רק את המקרים החשובים ביותר מסוג זה. עד כמה שהמדובר בתיקוני ליקויים, לא ייזכר כאן בדרך כלל, אם ובאיזה היקף נובעים התיקונים מיזמת משרד הביקורת. כי הרי העיקר הוא עובדת השיפורים ולא תולדות התהוותם; מהלך השיפורים יתואר לפני ועדת הכספים במידה והיא תראה צורך בכך בשעת הדיון המפורט על הדו"ח השנתי. אשר לליקויים הנזכרים בדו"וח השנתי מס. 1 אמסור לוועדה בנפרד רשימה, שתכיל הן את הליקויים שתוקנו והן את הליקויים, שתיקונם עדיין לא בוצע. 

לפי טבע הענינים ובפרט לפי החלטות ועדת הכספים האומרות שהדו"ח צריך להתרכז בעיקרו בענינים הנקובים בחוק, אין הדו"ח הזה משקף בדרך כלל את העבודה היומיומית של משרד הביקורת; אין הוא מתאר חלק מקיף מאוד מהעבודה הנעשית במשרדנו, והמתבטאת בכך, שמוצעות הצעות לשיפורים על ידי הבוחן במקום בעל-פה או על ידי המחלקה הנוגעת בדבר של משרדנו בכתב, והגוף המבוקר מקבל את ההצעות האלה ומוציאן לפועל.

ברור לי שפעולות של מוסדות לביקורת יש להעריך - וגם יוערכו - בסופו של דבר לפי המידה שבה יצליח המוסד במרוצת השנים לשפר את איכות עבודתם של הגופים המבוקרים על ידי עזרתו והדרכתו ועל ידי ההשפעה החינוכית והפסיכולוגית של פעולות הביקורת. אולי יוכל להחשב כקנה מידה למה שהושג עד עכשו מנקודת ראות זו ומה שמאידך עוד לא הושג, אם - בדרך של סיכום כולל ובלא מסמכים מדוייקים, אך בכל זאת על יסוד אומדן שקול יפה - אני בא ואומר: מהליקויים שנקבעו בדו"ח השנתי מס.1, נשארו לפי הנראה פחות מהמחצית בלא טיפול. רובם של הליקויים האלה תוקנו או עובדים בתיקונם.

מתן סקירה על אותן יחידות של חמינהל הממשלתי, שבחן מצאה ביקורתנו, כי עבודתן מתנהלת כשורה וסדריהן הארגוניים מניחים את הדעת, ובדרך כלל מתן תיאור על הישגיו החיוביים של המינהל הציבורי, אינם לפי הוראות החוק בגדר תפקירו של מבקר המדינה.


מבקר המדינה


ב' טבת תשי"ב - 31 בדצמבר 1951


תוכן העניינים