כללי
1. פרק ב' של חוק המפלגות, התשנ"ב-1992 (להלן - חוק המפלגות), מסדיר את מימון מערכת הבחירות של מועמדים בבחירות מקדימות.
ב-1.12.05 נכנס לתוקף חוק המפלגות (בחירות מקדימות לכנסת השבע עשרה) (הוראת שעה), התשס"ו-2005 (להלן - הוראת השעה), שתיקן את חוק המפלגות והסמיך את מבקר המדינה, לראשונה, לערוך ביקורת על החשבונות של המועמדים בבחירות המקדימות שעורכות המפלגות. על פי הוראת השעה, השינויים המפורטים בה חלו על הבחירות המקדימות לכנסת השבע עשרה בלבד.
ב-8.2.07 נכנס לתוקף חוק המפלגות (בחירות מקדימות) (הוראת שעה), התשס"ז-2007 (להלן - הוראת שעה 2007), שתיקן את חוק המפלגות בנושא הבחירות המקדימות וקבע הוראות שחלקן היו בהוראת השעה, ובהן ההוראה בדבר ביקורת החשבונות של המועמדים בבחירות המקדימות על ידי מבקר המדינה והוראות נוספות (חוק המפלגות לאחר שהוכנסו בו תיקוני הוראת שעה 2007 ייקרא להלן "החוק" ).
לפי הוראת שעה 2007, "בחירות מקדימות" הן "בחירות לבחירת כל מועמדי המפלגה או חלקם לתפקיד מסויים, בין במסגרת ארצית, בין במסגרת אזורית ובין במסגרת רשות מקומית, הכל לפי הענין".
2. על פי סעיף 28ג(א) לחוק, על מפלגה להודיע למבקר המדינה על מועד הבחירות המקדימות בה ועל מספר בעלי זכות הבחירה, במסגרת ארצית או אזורית, לפי העניין.
מפלגת העבודה הודיעה למשרדי כי ב-28.5.07 היא תקיים בחירות מקדימות לבחירת יו"ר המפלגה ומועמדה לראשות הממשלה, וכי מספר בעלי זכות הבחירה במסגרת ארצית הוא 103,441.
3. במערכת הבחירות המקדימות האמורה התמודדו חמישה מועמדים: עמי אילון, אהוד ברק, דני יתום, אופיר פינס-פז ועמיר פרץ. מאחר שאיש מהם לא קיבל 40% מהקולות הכשרים, נערכו - על פי תקנון הבחירות של מפלגת העבודה - בחירות חוזרות כעבור 14 ימים, ב-12.6.07. בבחירות אלה השתתפו רק עמי אילון ואהוד ברק - שני המועמדים שקיבלו בבחירות ב-28.5.07 את מספר הקולות הכשרים הגדול ביותר. בבחירות החוזרות נבחר מר אהוד ברק ליו"ר המפלגה ומועמדה לראשות הממשלה.
4. סעיף 28כא(א) לחוק קובע, כי "מועמד ימסור למבקר המדינה לא יאוחר מארבעה שבועות לאחר יום הבחירות המקדימות דוח על התרומות שקיבל וההוצאות שהוציא למימון מערכת הבחירות; מועמד שהתמודד על ראשות הממשלה או ראשות המפלגה, רשאי למסור דוח כאמור לא יאוחר משישה שבועות לאחר יום הבחירות המקדימות." על פי סעיף 28ב לחוק, יש לצרף לדוח תצהיר ולפיו האמור בדוח הוא שלם ונכון.
הבחירות החוזרות נערכו כאמור ב-12.6.07, ולכן המועד האחרון להגשת דוחות המועמדים היה 24.7.07. המועמדים הגישו את הדוחות במועד וצירפו תצהיר כנדרש. לדוחות גם צורפו הודעות של רואי החשבון שבדקו אותם, ולפיהן הדוחות משקפים באופן נאות, לפי כללי חשבונאות מקובלים ולפי הנחיות מבקר המדינה, את ההכנסות וההוצאות של המועמדים בתקופת הבחירות.
5. סעיף 28כד לחוק קובע כי "בתוך 12 שבועות מיום שקיבל דוח לפי סעיף 28כא ימסור מבקר המדינה ליושב ראש הכנסת ולמוסד לביקורת של המפלגה, דוח על ביקורת החשבונות של המועמד בבחירות המקדימות; מבקר המדינה רשאי, מטעמים מיוחדים שירשום בדוח, לדחות את מסירת הדוח בארבעה שבועות מתום התקופה כאמור."
בשל תקופת החגים שחלה בעת הביקורת ובקשת מועמדים לאפשר להם להגיב על ממצאי הביקורת במועד מאוחר מזה משנקבע להם, החלטתי לדחות את מסירת הדוח ל-14.11.07, כפי שמאפשר החוק.
6. דוח זה כולל את תוצאות הביקורת על חשבונות המועמדים בבחירות המקדימות (לרבות הבחירות החוזרות) במפלגת העבודה לכהונת יו"ר המפלגה ומועמדה לראשות הממשלה.
7. הוצאותיהם של חמשת המועמדים שהתמודדו במערכת הבחירות המקדימות הסתכמו בכ-8.85 מיליון ש"ח, והכנסותיהם הסתכמו בכ-7.89 מיליון ש"ח, כמעט כולם מתרומות, מהם כ-2.93 מיליון ש"ח תרומות מחו"ל.
ממצאי הביקורת העיקריים
8. בבדיקת מערכת החשבונות של חמשת המועמדים והדוחות שהם הגישו הועלה, כי בדרך כלל קיימו המועמדים את הוראות החוק ואת הנחיות מבקר המדינה הועלו רק מימצאים מועטים בדבר אי קיום הוראות אלה. על כן החלטתי על מתן דוחות חיוביים לחמשת המועמדים.
הוראות החוק
דיווח, תצהירים ופרסום
9. (א) סעיף 28כ(א) לחוק קובע כי על מועמד להגיש למבקר המדינה שבעה ימים לפני יום הבחירות המקדימות רשימה של התורמים שתרמו למימון מועמדותו למן השנה שקדמה ליום תחילתה של הוראת השעה 2007 ושל התרומות שקיבל מהם. בסעיף 28כ(ב) לחוק נקבע כי מועמד ימסור למבקר המדינה הודעה על כל תרומה שהתקבלה לאחר מסירת הרשימה לפי סעיף קטן (א) דלעיל לא יאוחר מ-24 שעות ממועד קבלת התרומה.
(ב) כל חמשת המועמדים דיווחו למשרדי על תרומות כנדרש על פי סעיף 28כ.
10. על פי סעיף 28כה1 לחוק, מועמד יגיש למבקר המדינה תצהיר שניתן בהתאם לסעיף 15 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, שבו יאשר כי הוא קרא את כל ההוראות הנוגעות לתרומות, להוצאות ולניהול חשבונות בבחירות מקדימות שנקבעו בחוק, בתקנות שהותקנו לפיו ובהנחיות מבקר המדינה, ומודע להוראות אלה. כל המועמדים הגישו תצהיר כאמור.
11. (א) על פי סעיף 28כ(ג) לחוק, מבקר המדינה יפרסם לאחר יום הבחירות המקדימות, בדרך שיקבע, את שמות התורמים שתרמו למועמדים 1,000 ש"ח או יותר ואת הסכומים שתרמו, והוא רשאי, על פי שיקול דעתו, לפרסם גם את שמותיהם של מי שתרמו סכומים קטנים יותר. לפי הוראת אותו סעיף, מבקר המדינה לא יפרסם תרומה שהמועמד החזירה לתורם.
(ב) באתר מבקר המדינה באינטרנט פורסמו התרומות בשווי 1,000 ש"ח ויותר שקיבלו המועמדים.
(ג) בנספחים לדוח זה מובאים נתונים על התרומות שקיבל כל אחד מהמועמדים.
הנחיות מבקר המדינה
12. (א) בהתאם לסמכותי על פי סעיפים 28יט(א)(2) ו-28כג לחוק, קבעתי למועמדים בבחירות המקדימות הנחיות בעניין ניהול חשבונותיהם ובעניין דיווחיהם למשרדי (להלן - ההנחיות או הנחיות מבקר המדינה).
(ב) המועמדים ניהלו בדרך כלל את מערכת החשבונות לפי ההנחיות. כאמור, מאחר שנמצא שהיו רק חריגות מועטות מההנחיות, החלטתי על מתן דוחות חיוביים לחמשת המועמדים.
תקרת הכנסות והוצאות
13. לפי סעיף 28ח(א) לחוק, "מועמד לא יקבל תרומות בשווי כולל העולה על הסכום שנקבע בסעיף זה, ולא יוציא למימון מערכת הבחירות המקדימות שלו ועד תום 14 ימים לאחר סיום הבחירות המקדימות, סכום העולה על אותו הסכום, לפי מספר בעלי זכות הבחירה לענין אותו מועמד, כאמור בהודעה שנמסרה לפי סעיף 28ג(א) כדלקמן:
מספר בעלי זכות הבחירה הסכום הכולל
(1) עד 500 50,000 שקלים חדשים
(2) 501 עד 5,000 275,000 שקלים חדשים
(3) 5,001 ומעלה 400,000 שקלים חדשים".
סעיף 28 ח(ב) לחוק קובע בין השאר כי "בבחירות שבהן עומד לבחירה מועמד לתפקיד של ראש הממשלה או ראש המפלגה, יהיה הסכום לענין סעיף זה פי חמישה מן הסכומים הנקובים בסעיף קטן (א), לפי הענין".
סעיף 28טז לחוק קובע כי "הסכומים שבפרק זה יחולו לענין מערכת בחירות אחת; ואולם בבחירות חוזרות לאותו תפקיד או משרה, רשאי המועמד לקבל תרומות ולהוציא סכום נוסף למימון אותה מערכת בחירות, בשיעור שלא יעלה על 25% מהסכום המקורי".
14. מאחר שהבחירות המקדימות במפלגת העבודה היו לכהונת יו"ר המפלגה ומועמדה לראשות הממשלה, ומאחר שמספר בעלי זכות הבחירה היה כאמור 103,441, סכום התרומות המרבי שכל אחד מהמועמדים בבחירות אלה היה רשאי לקבל היה 2 מיליון ש"ח. סכום ההוצאות המירבי שכל אחד מהמועמדים אלה היה רשאי להוציא במערכת הבחירות היה גם הוא 2 מליון ש"ח. מי שהשתתף בבחירות החוזרות היה רשאי לקבל תרומות ולהוציא על מימון מערכת הבחירות החוזרות עוד סכום של 500,000 ש"ח.
הכנסות
15. (א) לפי סעיף 28ו לחוק, מועמד לא יקבל מתורם במערכת בחירות מסוימת תרומה ששווייה גדול מ-10,000 ש"ח, ותורם לא ייתן למועמד באותה מערכת בחירות תרומות שסכומן הכולל גדול מסכום זה. בבחירות מקדימות שבהן המועמד מתמודד על תפקיד ראש הממשלה או יו"ר המפלגה יהיה הסכום המרבי 40,000 ש"ח. ואולם לפי הוראת סעיף 28ו1, אין בחוק - בכפוף למגבלת סכום התרומות הכולל - כל מגבלה על סכום התרומה הבודדת שמתמודד רשאי לקבל ממשפחתו, ואין בו מגבלה על שיעור המימון שהמועמד רשאי לגייס ממקורותיו העצמיים.
(ב) במערכת הבחירות המקדימות הנוכחית במפלגת העבודה גייס אחד המועמדים - דני יתום - סכום של 88,685 ש"ח ממקורותיו העצמיים (בענין שימוש במקורות עצמיים לכיסוי גרעון ראו להלן בפרק "הוצאות").
(ג) כבר ב"דוח על תוצאות ביקורת החשבונות של המתמודדים בבחירות המקדימות (פריימריז) לכנסת השבע עשרה" הערתי ש"ניכר כי בהיעדר הגבלה על סכום התרומה מהמשפחה ומהמקורות העצמיים של המועמד נפגם עקרון השוויון שבבסיס החוק, ועל המחוקק ליתן דעתו לכך". אני מפנה את המחוקק ליתן דעתו על כך בהקדם.
קבלת תרומות מחוץ לארץ
16. (א) כאמור, בבחירות המקדימות במפלגת העבודה קיבלו המועמדים תרומות מחו"ל בסכום כולל של כ-2.93 מיליון ש"ח.
(ב) ב"דוח על תוצאות ביקורת החשבונות של המתמודדים בבחירות המקדימות (פריימריז) לכנסת השבע עשרה" ציינתי שאין בחוק הוראה האוסרת על קבלת תרומה מחו"ל, וכי "במישור הערכי נשאלת השאלה אם יש מקום להתיר למי שלעתים נעדרים זיקה וקשר כלשהם למדינת ישראל, להשפיע - ולו בעקיפין - על ההליכים הדמוקרטיים המתנהלים בה. במישור המעשי היעדר הוראה מעין זו מקשה על עבודתו של מבקר המדינה". הצעתי אז כי "המחוקק ישקול לקבוע, בדומה לאמור בחוק מימון מפלגות, כי למועמד בבחירות מקדימות רשאי לתרום רק אדם שהוא בעל זכות בחירה לכנסת, הא ותו לא". החוק טרם שונה; אני שב ומפנה את המחוקק להצעה זו.
הוצאות
17. היקף ההוצאות הכולל של מועמד אחד - אהוד ברק, שהתמודד על תפקיד ראש מפלגת העבודה ומועמדה לראשות הממשלה הן בבחירות המקדימות ב-28.5.07 והן בבחירות החוזרות ב-12.6.07, חרג מהיקף ההוצאות הכולל שהוא היה רשאי להוציא בבחירות אלה (ראו להלן).
18. שניים מהמועמדים - אהוד ברק, ועמיר פרץ - עשו ומתכוונים לעשות (כפי שהודיעו לי) שימוש במקורותיהם העצמיים כדי לכסות את הגירעון שנוצר בחשבונם.
ב"דוח על תוצאות ביקורת החשבונות של המתמודדים בבחירות המקדימות (פריימריז) לכנסת השבע עשרה" העליתי את השאלה "מה דינו של מועמד אשר עשה שימוש במקורותיו העצמיים כדי לכסות את הגירעון שנוצר בחשבונו? האם אין לראות במימון זה משום תרומה אסורה, בהתאם לסעיף 28ח לחוק?" וציינתי כי "על המחוקק ליתן את דעתו לסוגיה; אם יימצא שיש לראות בשימוש בכספים ממקורות עצמיים לכיסוי הוצאות חורגות מהמותר משום תרומה אסורה, יש לקבוע זאת מפורשות בחוק". אני מפנה את המחוקק ליתן דעתו לסוגיה זו בהקדם.
תוצאות ביקורת חשבונות המועמדים
עמי אילון
על פי דיווחי המועמד הסתכמו הכנסותיו בבחירות המקדימות (לרבות הבחירות החוזרות) ב-2,494,635 ש"ח, בכלל זה 1,919,814 ש"ח תרומות מהארץ ו-569,290 ש"ח תרומות מחו"ל ; והוצאותיו הסתכמו ב-2,487,688 ש"ח. מכאן שלמועמד נותר עודף של 6,947 ש"ח.
המועמד ניהל את מערכת חשבונותיו לפי הנחיות מבקר המדינה.
הכנסות המועמד לא חרגו מהגבולות האמורים בפרק ב' לחוק.
הוצאות המועמד היו בגבולות האמורים בסעיפים 28ח ו-28טז לחוק.
לפיכך ניתן דוח חיובי לגבי תוצאות ביקורת חשבונותיו.
אהוד ברק
על פי דיווחי המועמד הסתכמו הכנסותיו בבחירות המקדימות (לרבות הבחירות החוזרות) ב-2,436,973 ש"ח, בכלל זה 1,311,893 ש"ח תרומות מהארץ ו-1,118,793 ש"ח תרומות מחו"ל; והוצאותיו הסתכמו ב-2,588,520 ש"ח. מכאן שלמועמד נוצר גירעון של 151,547 ש"ח.
המועמד הסביר שכיסה את הגירעון ממקורותיו העצמיים.
הכנסות המועמד לא חרגו מהגבולות האמורים בפרק ב לחוק.
בדרך כלל ניהל המועמד את מערכת חשבונותיו לפי ההנחיות, אך בכמה מקרים לא הקפיד לפעול על פיהן: חלק מהמסמכים הנוגעים לפרסומיו, לכנסים שקיים ולסקרים שנעשו בעבורו לא רוכזו בתיקים מיוחדים כנדרש בהנחיות.
הוצאות המועמד חרגו ב-88,520 ש"ח מסכום ההוצאות המרבי - 2.5 מיליון ש"ח שהוא היה רשאי להוציא בבחירות המקדימות (לרבות הבחירות החוזרות). החריגה האמורה נובעת מעלותם של ארבעה פרסומים לטובת המועמד שפרסמו תומכיו ללא ידיעתו, והמועמד דיווח עליה כהכנסה בשווה כסף. לאחר שהמועמד הסביר לי את מהות החריגה ונסיבותיה, קיבלתי את הסבריו והחלטתי ליתן דוח חיובי לגבי תוצאות ביקורת חשבונותיו.
דני יתום
על פי דיווחי המועמד הסתכמו הכנסותיו בבחירות המקדימות ב-1,506,259ש"ח, בכלל זה 836,650 ש"ח תרומות מהארץ, 561,393 ש"ח תרומות מחו"ל ו-88,685 ש"ח ממקורות עצמיים. הוצאות המועמד הסתכמו ב-1,506,259 ש"ח.
הכנסות המועמד לא חרגו מהגבולות האמורים בפרק ב' לחוק.
הוצאות המועמד היו בגבולות האמורים בסעיף 28ח לחוק.
כמה פעמים לא הקפיד המועמד על ניהול חשבונותיו לפי הנחיות מבקר המדינה, כמפורט להלן: המועמד שילם מחשבונו הפרטי בבנק, אם במזומן אם על ידי שימוש בכרטיס אשראי, סכום כולל של כ-17,000 ש"ח לכיסוי הוצאותיו במערכת הבחירות המקדימות, במקום לשלם הוצאות אלה מהחשבון שיועד לשמש אותו למטרה זו; פעיל של המועמד שילם במזומן בשלוש הזדמנויות הוצאות של המועמד בסכומים של 700, 750 ו-900 ש"ח אף שעל פי הנחיות מבקר המדינה, הסכום המרבי שמותר לשלם במזומן הוא 400 ש"ח.
בהתחשב בכך שהיו אלה מעידות חד-פעמיות, ובדרך כלל ניהל המועמד את חשבונותיו על פי הוראות החוק וההנחיות, החלטתי לתת דוח חיובי לגבי תוצאות ביקורת חשבונותיו.
אופיר פינס-פז
על פי דיווחי המועמד הסתכמו הכנסותיו בבחירות המקדימות ב-1,080,427 ש"ח, מזה 492,871 ש"ח תרומות מהארץ, 547,556 ש"ח תרומות מחו"ל ו-40,000 ש"ח תרומה מבן משפחה. הוצאות המועמד הסתכמו ב-1,003,970 ש"ח. מכאן שלמועמד נותר עודף בסך 76,457 ש"ח.
המועמד ניהל את מערכת חשבונותיו לפי הנחיות מבקר המדינה.
הכנסות המועמד לא חרגו מהגבולות האמורים בפרק ב' לחוק.
הוצאות המועמד היו בגבולות האמורים בסעיף 28ח לחוק.
לפיכך ניתן דוח חיובי לגבי תוצאות ביקורת חשבונותיו.
עמיר פרץ
על פי דיווחי המועמד הסתכמו הכנסותיו בבחירות המקדימות ב-378,130 ש"ח, מזה 239,750 ש"ח תרומות מהארץ ו-138,380 ש"ח תרומות מחו"ל; והוצאותיו הסתכמו ב-1,263,713 ש"ח. מכאן שלמתמודד נוצר גירעון בסך 885,583 ש"ח.
המועמד הסביר כי יכסה את הגירעון ממקורותיו העצמיים.
הכנסות המועמד לא חרגו מהגבולות האמורים בפרק ב' לחוק.
הוצאות המועמד היו בגבולות האמורים בסעיף 28ח לחוק.
בדרך כלל ניהל המועמד את מערכת חשבונותיו לפי ההנחיות. בכמה מקרים חסרו אסמכתות לפעולות שעשה המועמד, כנדרש בהנחיות; בעקבות הערות הבקורת השלים המועמד את החסר.
בהתחשב בכך שהיו אלה מעידות חד-פעמיות, ובדרך כלל ניהל המועמד את חשבונותיו על פי הוראות החוק וההנחיות, החלטתי לתת דוח חיובי לגבי תוצאות ביקורת חשבונותיו.
מיכה לינדנשטראוס, שופט (בדימ')
מבקר המדינה
ונציב תלונות הציבור
ירושלים, כסלו התשס"ז
נובמבר 2007