תקציר
רקע כללי
בשנים 2010 - 2017 התקשרה עיריית בת ים (להלן - העירייה) עם חברה א' בפטור ממכרז בשישה הסכמים לצורך ניהולן וקידומן של תוכניות פיתוח בדרום העיר ובנושאים נוספים. בהסכם הראשון שנחתם עם חברה א' (להלן - ההסכם הבסיסי) נקבע כי את השירותים לעירייה מטעם חברה זו ייתן מנהל פרויקטים מטעמה (להלן - הפרויקטור). הפרויקטור סיים את התקשרותו עם העירייה ב-31.5.18. תמורת השירותים שנתן בשנים 2010 - 2018 שילמה לו העירייה כ-3.26 מיליון ש"ח.
מר יוסי בכר (להלן - ראש העירייה דאז) כיהן בתפקיד ממלא מקום ראש העירייה מפברואר 2014. בינואר 2015 הוא נבחר לראשות העירייה וכיהן בתפקיד זה עד דצמבר 2018. מר אפרים מזרחי (להלן - מנכ"ל העירייה דאז) כיהן בתפקיד מנכ"ל העירייה ממאי 2017 ועד פברואר 2019. קודמו בתפקיד, עו"ד ארז פודמסקי-שקד (להלן - מנכ"ל העירייה לשעבר), כיהן בתפקיד מיולי 2011 ועד אפריל 2017. עקב מצבה הגירעוני המתמשך של העירייה מונה לה חשב מלווה, וזה נכנס לתפקיד בינואר 2018.
פעולות הביקורת
בחודשים נובמבר-דצמבר 2018 בדק משרד מבקר המדינה היבטים הנוגעים להתקשרויות העירייה עם הפרויקטור; היבטים הנוגעים לפיקוח ולבקרה על הזמנות העבודה ועל התשלומים לפרויקטור; ואת התנהלות הנהלת העירייה כאשר התעורר חשד שהפרויקטור זייף את חתימתה של מורשית חתימה מטעם העירייה על מסמכים שהגיש לצורך קבלת תשלום. הביקורת נערכה בעיריית בת ים ובחברה העירונית חוף בת ים ליזמות ופיתוח בע"מ (להלן - חברת חוף בת ים או החברה).
הליקויים העיקריים
התקשרויות עם פרויקטור בלא הליך תחרותי
בנובמבר 2010 התקשרה העירייה בהסכם בסיסי עם הפרויקטור לצורך ניהולן וקידומן של תוכניות פיתוח בדרום העיר בת ים. בשנים 2011 - 2017 חתמה על שבעה הסכמי הארכה להסכם הבסיסי ועל חמישה הסכמים נוספים עם הפרויקטור. בסך הכול שילמה העירייה לפרויקטור תמורת שירותיו בשנים 2010 - 2018 כ-3.26 מיליון ש"ח. העירייה חתמה על כל ההסכמים עם הפרויקטור בלי שקיימה הליך תחרותי סדור לבחינת כמה הצעות למתן השירותים, באופן המבטיח הזדמנות שווה ומקסום התועלת לעירייה. אין בעירייה מסמכים המנמקים בזמן אמת את בחירתו של הפרויקטור במסלול פטור ממכרז כנדרש במינהל תקין.
אי-ביצוע בקרה על הזמנות עבודה ותשלומים לפרויקטור
את הזמנות העבודה של הפרויקטור הכין הפרויקטור בעצמו ואף חתם עליהן, והן לא נבדקו או אושרו בידי מנהל מחלקה רלוונטי בעירייה כנדרש בנוהל תשלומים של העירייה. גם התשלומים בגין הפרויקטים שריכז הפרויקטור נעדרו אישור מנהל מחלקה רלוונטי בעירייה כנדרש בנוהל.
מינוי הפרויקטור למאשר הוצאותיה של חברת חוף בת ים
באוגוסט 2017 הודיע מנכ"ל העירייה דאז כי הפרויקטור, בהיותו יועץ לעירייה, בוחן את נחיצות חברת חוף בת ים. בהיעדר מנכ"ל לחברה מינה אותו דירקטוריון החברה באותו מועד לתפקיד מאשר הוצאות החברה כמנגנון בקרה נוסף על התחייבויות כספיות של החברה. מכלול מאפייני פעילותו של הפרויקטור בחברת חוף בת ים העיד כי בפועל הוא ניהל את החברה.
העירייה חתמה על הסכמי הארכה של תוקף ההסכם הבסיסי, אך לא נתנה בהסכמים אלה ביטוי לשינויים בהיקף המטלות של הפרויקטור לנוכח העבודה שמונה לבצע עבורה בחברת חוף בת ים. כמו כן לא נחתם כל הסכם במישרין בין החברה לבין הפרויקטור בנוגע למטלותיו בחברה. העירייה פעלה שלא בהתאם לכללי מינהל תקין ולנוהל חוזים, המחייבים שבהסכם יובא תיאור העבודה ויצוין היקף השירותים שיינתן.
התנהלות הנהלת העירייה בעקבות החשד לזיוף חתימתה של מורשית חתימה מטעם העירייה על הזמנות עבודה ואישורי חשבון של הפרויקטור
במרץ 2018 התברר לסמנכ"לית פיתוח ואיכות הסביבה בעירייה (להלן - סמנכ"לית פיתוח), שהיא גם מורשית חתימה בחברה, כי הפרויקטור השתמש בחותמות שלה לאישור הזמנות עבודה ודרישות תשלום וטופסי אישור חשבון שהגיש לעירייה. באפריל אותה שנה הודיעה הסמנכ"לית למנכ"ל העירייה דאז, לגזבר, ליועצת המשפטית ולמבקרת העירייה שהפרויקטור אישר לפניה כי זייף את חתימתה על המסמכים האמורים וציינה כי אינה יודעת מה היקף הזיוף. בסוף אותו חודש הודיע מנכ"ל העירייה דאז למבקרת העירייה, לסמנכ"לית פיתוח, לגזבר וליועצת המשפטית כי הפרויקטור הודיע בכתב על סיום התקשרותו עם העירייה בסוף מאי 2018. המנכ"ל דאז מסר לנציגי משרד מבקר המדינה כי עדכן בעניין גם את ראש העירייה דאז ואת החשב המלווה.
ראש העירייה דאז והמנכ"ל דאז לא דיווחו לגורם אכיפה כלשהו על החשדות האמורים, ושומרי הסף - היועצת המשפטית, הגזבר - ואף החשב המלווה לא הצביעו לפניהם על הצורך בדיווח כאמור ולא פעלו לבצע בדיקת עומק על חשבונות הפרויקטים שאותם ניהל הפרויקטור. רק בעקבות הביקורת שערך משרד מבקר המדינה, בינואר 2019, שמונה חודשים לאחר שהתעורר החשד לזיוף, הוגשה תלונה למשטרה, והעירייה החלה לפעול לבדיקת כלל החשבונות שהגיש לה הפרויקטור לאורך שנות עבודתו עבור העירייה.
יצוין כי במערכת הבחירות לרשויות המקומיות שנערכו בנובמבר 2018 שימש הפרויקטור בתפקיד ראש מטה הבחירות של מר יוסי בכר, ראש העירייה דאז.
ההמלצות העיקריות
על העירייה לנהוג בהתקשרויותיה לפי עקרון השוויון וההגינות, לתת הזדמנות שווה למציעים פוטנציאליים, וכן לנהוג ביעילות ובחיסכון בכספי ציבור בעסקאות שהיא מעורבת בהן.
על העירייה להקפיד לקיים תהליכי פיקוח ובקרה בהתאם לנהליה ולנוהלי משרד הפנים, באופן שיספק את הבקרה הראויה על תהליכי אישור ההזמנות והתשלומים לספקים.
מאחר שחברת חוף בת ים היא ישות משפטית נפרדת, מתבקש כי החברה תתקשר עם נותני שירותים בעצמה - ולא באמצעות העירייה.
מן הראוי שראש העירייה ומנכ"ל העירייה ידווחו לגורמי האכיפה הרלוונטיים כאשר עולה חשד לעבירה פלילית בנוגע לפעולות הקשורות לעירייה.
כאשר מתעורר חשש לנזק לקופה הציבורית, על העירייה, המופקדת על כספי הציבור לפעול במהירות בדרכים החוקיות העומדות לרשותה לבחינת הנזק שנגרם, ובהתאם לממצאים - לפעול להשבת הכספים לקופה הציבורית.
מאחר שהתעורר חשד שהפרויקטור זייף את חתימתה של סמנכ"לית פיתוח, שהנה מורשית חתימה גם מטעם חברת חוף בת ים, על החברה לבדוק את חשבונותיה בתקופת העסקתו של הפרויקטור כמאשר חשבונות בחברה.
סיכום
הממצאים העולים בדוח זה מצביעים על ליקויים חמורים בהתקשרויות של העירייה עם פרויקטור בשנים 2010 - 2018 לצורך ניהול פרויקטים שהיקפם עשרות מיליוני שקלים ובפיקוח ובבקרה עליהם. מכלול הממצאים החמורים המתוארים בדוח זה משקף תמונה קשה, העולה עד כדי הפרת חובתם של עובדי הציבור בהיותם נאמני ציבור ויש בהם לפגוע באמון הציבור.
על העירייה ועל העומד בראשה לתת את דעתם על הליקויים החמורים שהועלו בדוח זה, להפיק מהם לקחים ולפעול כמתחייב מאחריותם הציבורית ומחובת נאמנותם לציבור.
משרד מבקר המדינה העביר את הממצאים שהועלו בדוח זה, בהתאם לסעיף 14(ג) לחוק מבקר המדינה [נוסח משולב], התשי"ח-1958, ליועץ המשפטי לממשלה.