"החברה לטיפול והשבת מי ביוב באזור נחל חדרה בע"מ" (להלן - מט"ש חדרה או המכון) היא חברה פרטית, אשר נוסדה ב-21.4.93 על ידי הרשויות המקומיות האלה: עיריית חדרה (המחזיקה ב-50% ממניותיה), עיריית אור עקיבא, המועצה המקומית פרדס חנה-כרכור, המועצה המקומית בנימינה-גבעת עדה, המועצה המקומית ג'סר א-זרקא ו"החברה לפיתוח קיסריה, אדמונד בנימין דה-רוטשילד בע"מ". מט"ש חדרה הוא אפוא תאגיד עירוני.
בחודשים פברואר-מרס 2007 בדק משרד מבקר המדינה את הליך בחירתו של מר יפים רויזמן למנכ"ל מט"ש חדרה. בדיקות משלימות נעשו בלשכת המדען הראשי במשרד התעשייה המסחר והתעסוקה (להלן - המדען הראשי).
במועדים הרלוונטיים לדוח זה כיהן מר חיים אביטן כראש עיריית חדרה לאחר זכייתו בבחירות המיוחדות לראשות העיר שהתקיימו במאי 2005 , ובמקביל כיהן גם כיו"ר דירקטוריון מט"ש חדרה מתוקף תפקידו כראש העירייה. מר יפים רויזמן, מנכ"ל מט"ש חדרה בעת הכנת דוח זה, היה אז חבר מרכז הליכוד ויו"ר סניף המפלגה בחדרה , שאליו משתייך גם מר אביטן. בבחירות לרשויות המקומיות שנערכו בשנת 2003 היה מר חיים אביטן חבר מרכז הליכוד ומועמד סיעתה לראשות העיר. באותה מערכת בחירות שימש מר יפים רויזמן כממלא מקום בא-כוח הסיעה ודורג במקום ה-21 ברשימתה, דבר המצביע על זיקה וקרבה בינו לבין מועמד הסיעה לראשות העיר.
לפי רישום ברשם החברות מ-30.1.07, מר חיים אביטן ומר יפים רויזמן הם בעלי מניות בחברת "אירת'ווטש בע"מ" (להלן - החברה). למר רויזמן 75% מהון המניות הרגילות (87.5% מניות הנהלה), ולמר חיים אביטן 5% מהון המניות הרגילות (5% מניות הנהלה). החברה התאגדה ב-28.10.01, מקום מושבה חדרה, ועל תקנות ההתאגדות שלה חתומים הן מר רויזמן והן מר אביטן.
למר רויזמן ולמר אביטן היו אפוא קשרים בחברה עסקית, ולמר רויזמן היתה קרבה על רקע פוליטיקה מוניציפלית לראש העירייה ולמפלגתו.
הליך המכרז
הוראות בעניין סדרי המינוי של נושאי משרה בכירים בתאגיד עירוני, לרבות המנהל הכללי של התאגיד, התפרסמו בחוזרי מנכ"ל משרד הפנים מס' 3/04 ו-10/04. חוזרים אלו קובעים כי חובה על התאגידים העירוניים לקבל עובדים על פי כישוריהם, בהתאמה למשרות שהם מבקשים לאייש, ובלא ששיקולים זרים יהיו מעורבים באיושן. עוד נקבע בחוזר מנכ"ל משרד הפנים מס' 3/04 כי ועדת בחינה לבחירת מנכ"ל תאגיד עירוני תורכב מנציג דירקטוריון התאגיד העירוני, נציג משרד הפנים (מחוז) ומנכ"ל של חברה עירונית אחרת בסדר גודל דומה.
בחודש פברואר 2006 הודיע מנכ"ל מט"ש חדרה דאז על התפטרותו מתפקידו.
ב-8.5.06 קבע הדירקטוריון את הרכב ועדת הבחינה לבחירת מנכ"ל המכון. כיו"ר ועדת הבחינה נבחר מר חיים אביטן, וכן נבחרו לוועדה נציג נוסף של עיריית חדרה, ושלושה חברים נוספים מהמועצות המקומיות האחרות החברות בדירקטוריון. כמו כן נקבע כי היועץ המשפטי של המכון ישב אף הוא בוועדה.
מן הממצאים עולה שוועדת הבחינה למינוי מנכ"ל מט"ש חדרה נבחרה תוך הפרה של הוראות חוזר מנכ"ל משרד הפנים מס' 3/04 שכן בהרכב ועדת הבחינה לא היו נציג משרד הפנים (מחוז) ומנכ"ל של חברה עירונית אחרת בסדר גודל דומה.
בתחילת חודש יוני 2006 פרסמה עיריית חדרה מכרז לאיוש תפקיד מנכ"ל מט"ש חדרה. פרסום המכרז נעשה בניגוד להוראות חוזר מנכ"ל משרד הפנים מספר 10/04. 24 איש הגישו את מועמדותם לתפקיד; 14 מהם זומנו להופיע בפני ועדת הבחינה ב-27.8.06, ו-12 התייצבו בה, ביניהם מר יפים רויזמן, אשר התפטר מתפקידו כיו"ר סניף הליכוד בחדרה 12 יום קודם לכן.
לאחר שסיימה הוועדה לראיין את המועמדים, נתבקש כל אחד מחמשת חבריה לבחור בשלושה מועמדים שייבחנו בשלב מיון נוסף במכון לאבחון כוח אדם 'פילת' (להלן - 'פילת'). בסיום ישיבת ועדת הבחינה, ולאחר שלא הוסכם בה על שלושה מועמדים, הוחלט כי חמשת המתמודדים שנבחרו לפחות בידי שניים מחברי הוועדה ייבחנו ב'פילת'. שני חברי הוועדה שתמכו במועמדותו של מר יפים רויזמן היו מר חיים אביטן, יו"ר ועדת הבחינה, ונציג נוסף של עיריית חדרה בוועדה.
הצבעתו זו של מר אביטן בצירוף הצבעתו של נציג העירייה הנוסף היא שאפשרה אפוא למר רויזמן להעפיל שלב במיון לתפקיד. מר אביטן נמנע מליידע את חברי ועדת הבחינה על קשריו בחברה עסקית עם מר יפים רויזמן ועל חברותם במרכז הליכוד ובסניף חדרה של המפלגה.
ב-4.10.06 נבחר מר יפים רויזמן פה אחד על ידי ועדת הבחינה לתפקיד מנכ"ל המכון לתקופת ניסיון של שישה חודשים. עוד באותו יום נתכנס דירקטוריון מט"ש חדרה ואישר את הבחירה.
במכרז למינוי מנכ"ל מט"ש חדרה נפלו אפוא פגמים מהותיים: הרכב ועדת הבחינה נקבע בניגוד להוראות חוזר מנכ"ל משרד הפנים מס' 3/04; יו"ר דירקטוריון המכון, ראש עיריית חדרה מר חיים אביטן, ישב בראש ועדת בחינה שדנה בעניינו של מקורבו ואף קידם את מועמדותו. לדעת משרד מבקר המדינה, כתוצאה מפגמים מהותיים אלה דבק פסול מהותי במכרז.