לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

דין וחשבון על תוצאות ביקורת חשבונות הסיעות והרשימות שהשתתפו בבחירות לרשויות המקומיות בית אל, בית“ר עלית וקדומים

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
 

תקציר

1. ב-1.9.1994 חתם מפקד כוחות צה"ל באזור יהודה והשומרון, בתוקף סמכותו לפי סעיף 2 לצו בדבר ניהול מועצות מקומיות (יהודה והשומרון) (מס' 892), התשמ"א-1981, על צו המתקן את תקנון המועצות המקומיות (יהודה והשומרון), התשמ"א-1981, ואשר נקרא תקנון המועצות המקומיות (תיקון מס' 78) (יהודה והשומרון), התשנ"ד-1994 (להלן – הצו המתקן). הצו המתקן אימץ, בסעיף 12ב שבו, את הוראות חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג-1993 (להלן – החוק) וחקיקת המישנה מכוחו, בשינויים מסויימים, והן היו חלק מתקנון המועצות המקומיות (יהודה והשומרון), התשמ"א-1981 (להלן – התקנון). ב-27.6.2001 חתם מפקד כוחות צה"ל באזור יהודה והשומרון, על תקנון המועצות המקומיות (יהודה והשומרון) (תיקון 139), התשס"א-2001 ובו, בין היתר, הוחלף סעיף 12ב. הסעיף החדש, אימץ אף הוא, את הוראות חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג-1993, כפי תוקפו בישראל מעת לעת, בשינויים המחוייבים ובתאומים שנקבעו בתיקון. בתיקון זה, אימץ התקנון, בין היתר, גם את הוראות החוק הנוגעות לסיעות אם, לסיעות בת ולרשימות בת וכן את הוראות החוק הנוגעות למימון הוצאות הבחירות של מועמדים בבחירות לראשות המועצות האזוריות ביהודה ובשומרון.

2. ב-6.11.2001 נתקיימו בחירות לרשויות המקומיות בית אל, בית"ר עלית וקדומים.

3. בהתאם לסעיף 12ב לתקנון, המאמץ את סעיף 23(א) לחוק, על מבקר המדינה למסור ליושב ראש הכנסת, לא יאוחר מתום שמונה חודשים אחרי הבחירות, דין וחשבון בדבר ביקורת החשבונות של סיעות האם, הסיעות והרשימות, שהשתתפו בבחירות לרשויות המקומיות ביהודה ובשומרון.

4. בהתאם לסעיף 12ב לתקנון, אני מוסר בזה דין וחשבון על תוצאות ביקורת החשבונות של סיעת אם אחת, דהיינו, סיעה בכנסת אשר לה סיעת בת שהשתתפה בבחירות, וכן של שלוש עשרה סיעות ורשימות מקומיות אשר אינן סיעות בת או רשימות בת (להלן - הסיעות המקומיות).  
     
5. להלן שמות הסיעות:

א. בית אל

(1) אל ראש ההר;

(2) העיר המתחדשת;

(3) חי לבית אל - חינוך ויושר;

(4) יחד - בראשות יאיר פלסר;

(5) למען בית אל;

(6) רשימת הסולם.

ב. בית"ר עלית

סיעת אם:

(1) התאחדות הספרדים העולמית שומרי תורה.

סיעות מקומיות:

(1) בית"ר בתנופה;

(2) בית"ר מאוחדת;

(3) הרשימה המרכזית בראשות הרב יצחק פינדרוס;

(4) רשימה עצמאית.

ג. קדומים

(1) אמת ואהבה;

(2) דניאלה וייס עשיה עם חזון;

(3) לקדומים באמונה.

6. (א)  על פי התקנון, על סיעות האם והסיעות המקומיות למסור למבקר המדינה את החשבונות והדוחות הכספיים  לתקופת הבחירות בצירוף חוות-דעת של רואה חשבון בדבר תקינותם ושלמותם, וכן בדבר ניהול מערכת החשבונות בהתאם להנחיות מבקר המדינה.

(ב) על סיעות אם מוטל למנות רואי חשבון בעצמן ועל חשבונן. גם על  סיעות מקומיות ברשויות המקומיות שמספר בעלי זכות הבחירה בהן עולה על   5,000 – מוטל למנות רואי חשבון בעצמן ועל חשבונן.

(ג) לגבי רשויות מקומיות, שמספר בעלי זכות הבחירה בהן אינו עולה על 5,000 – על מבקר המדינה למנות רואה חשבון לבקר את חשבונותיהן של כל הסיעות המקומיות המתמודדות בהן. שכרם של רואי חשבון אלה ישולם מאוצר מדינת ישראל.

(ד) מספר בעלי זכות הבחירה בבית אל ובקדומים אינו עולה על 5,000. לפיכך מיניתי שני רואי חשבון לביקורת חשבונותיהן של תשע הסיעות המקומיות ברשויות אלו.

7. בדין וחשבון המוגש לפי התקנון, על מבקר המדינה לקבוע: אם הסיעות ניהלו מערכת חשבונות בהתאם להנחיות מבקר המדינה; אם הוצאות הבחירות שלהן היו בגבולות התיקרה שנקבעה בתקנון; אם ההכנסות שקיבלו היו בגבולות שנקבעו בתקנון.

8. הוראות התקנון בדבר ניהול חשבונות, ביקורת חשבונות, הגבלת הוצאות והכנסות, וביקורת מבקר המדינה, חלות גם על סיעות ורשימות שלא קיבלו מימון, בין שלא ביקשוהו, ובין שלא היו זכאיות למימון מחמת שלא מילאו תנאים מוקדמים מסויימים הקבועים בתקנון.

9. (א) הדין וחשבון מתייחס, כאמור, לסיעת אם אחת ול-13 סיעות מקומיות שהשתתפו   בבחירות;
(ב) סיעת אם אחת ו-12 סיעות מקומיות מסרו למבקר המדינה דוחות כספיים לתקופת הבחירות בצירוף חוות-דעת רואה חשבון;

(ג) סיעה מקומית אחת לא מסרה את חשבונותיה וכן דוח כספי למשרדי, למרות פניות חוזרות ונשנות.

10. בתקנון נקבע,  כי אם הוצאות הבחירות של סיעה מקומית היו נמוכות מהסכומים המגיעים לה לפי התקנון, תוחזר היתרה לאוצר מדינת ישראל. פירוט הוצאות הבחירות של הסיעות, אשר מסרו דוחות כספיים מובא בנספח. בהקשר זה עלי להפנות את תשומת ליבך לכך, כי אם הדין וחשבון על תוצאות ביקורת חשבונות של סיעה איננו חיובי, והוצאותיה נמוכות מהמימון המלא המגיע לה מאוצר המדינה, בהפחתת הסנקציה עליה המליץ מבקר המדינה בהתאם לחוק, אזי אין משמעות לסנקציה זו. מן הראוי שהמחוקק יתן דעתו על כך.

11. קביעת תוצאות ביקורת החשבונות של הסיעות נעשתה בהסתמך על חוות-דעת רואי החשבון; בדיקות ובירורים משלימים שערכו עובדי משרדי; השלמות, תיקונים והסברים של הסיעות; תצהירים של נציגי הסיעות שנתקבלו כראייה לפי סעיף 12ב לתקנון המאמץ, בין היתר, את סעיף 21(ה) לחוק.

12. סיכום הדוח

א. סיעת אם

סיעת האם התאחדות הספרדים העולמית שומרי תורה אשר התמודדה באמצעות סיעת בת בבית"ר עלית:

(1) ניהלה מערכת חשבונות לפי הנחיות מבקר המדינה;

(2) הוצאות הבחירות שלה בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים בסעיף 12ב לתקנון המאמץ את סעיף 26(ז) לחוק;

(3) ההכנסות שלה בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים בסעיף 12ב לתקנון המאמץ את סעיף 16(ג) לחוק המחיל את הוראות סעיף 8 לחוק מימון מפלגות, התשל"ג-1973, בעניין קבלת תרומות.

לפיכך ניתן דין וחשבון חיובי לגבי תוצאות ביקורת חשבונותיה.

ב. סיעות מקומיות

 (א)  שמונה הסיעות המקומיות המפורטות להלן -

(1)   ניהלו מערכת חשבונות לפי הנחיות מבקר המדינה;

(2)  הוצאות הבחירות שלהן בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים בסעיף 12ב לתקנון, המאמץ, בין היתר, את סעיף 15 לחוק;

(3)  ההכנסות שלהן בתקופת הבחירות עמדו בדרישות סעיף 12ב(11) לתקנון, המאמץ את סעיף 16(א) לחוק (תוך המרת המילים "בארץ או בחוץ לארץ" במילים "באזור או מחוץ לאזור") וכן בדרישות סעיף 12ב לתקנון, המאמץ, בין היתר, את סעיף 16(ב) לחוק.

לפיכך, ניתן דין וחשבון חיובי לגבי חשבונותיה של כל אחת מהסיעות המקומיות המפורטות להלן:

הרשות המקומית   הסיעה המקומית  

1. בית אל             אל ראש ההר;  

2. בית אל             העיר המתחדשת; 

3. בית אל             יחד - בראשות יאיר פלסר; 

4. בית אל             למען בית אל;

5. בית"ר עלית     בית"ר בתנופה;

6. בית"ר עלית      בית"ר מאוחדת;

7. בית"ר עלית   הרשימה המרכזית בראשות הרב יצחק פינדרוס;

8. קדומים           דניאלה וייס עשיה עם חזון.

(ב) לגבי כל אחת מארבע הסיעות המקומיות המפורטות בטבלה להלן, נמצא, כי לא עמדה באחד או יותר מהתנאים הקבועים בתקנון, דהיינו כי:

 (1)   לא ניהלה מערכת חשבונות לפי הנחיות מבקר המדינה;

(2)  הוצאות הבחירות שלה בתקופת הבחירות לא היו בגבולות האמורים בסעיף 12ב לתקנון, המאמץ, בין היתר, את סעיף 15 לחוק;

(3)  ההכנסות שלה בתקופת הבחירות לא היו בגבולות האמורים בסעיף 12ב(11) לתקנון, המאמץ את סעיף 16(א) לחוק (תוך המרת המילים "בארץ או בחוץ לארץ" במילים "באזור או מחוץ לאזור") וכן בגבולות האמורים בסעיף 12ב לתקנון, המאמץ, בין היתר, את סעיף 16(ב) לחוק.

הכל כמפורט בטבלה.

לפיכך, ניתן דין וחשבון שאינו חיובי לגבי חשבונותיה של כל אחת מאותן ארבע הסיעות המקומיות.
בהתחשב באופי החריגה ובהיקפה, החלטתי להשתמש בסמכותי לפי סעיף 23(ה) לחוק, ולהמליץ להשית על כל אחת מארבע הסיעות המקומיות שלילת השלמת מימון של הוצאות הבחירות בשיעור הנקוב ליד שמה ולא את כל היתרה בשיעור של 15%:

הטבלה בקובץ המלא 

(ג) סיעה מקומית אחת, רשימה עצמאית מבית"ר עלית, לא מסרה, כאמור,  את חשבונותיה וכן דוח כספי למבקר המדינה, אולם היא אינה זכאית למימון ממלכתי מאחר שלא הגישה בקשה למימון. בהעדר החשבונות והדוח הכספי, הדין וחשבון לגבי סיעה מקומית זו אינו חיובי.

13. בד בבד עם מסירת דוח זה, הוא  מומצא, לפעולה, לממונה על הישובים הישראלים ביהודה ובשומרון.

אליעזר גולדברג

 מבקר המדינה

הנספח בקובץ המלא