1. ב-20 למאי 1997 נתקיימו בחירות לרשות המקומית עילוט.
2. בהתאם לסעיף 23 (א) לחוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג-1993 (להלן - החוק), על מבקר המדינה למסור ליושב ראש הכנסת, לא יאוחר מתום שמונה חודשים אחרי הבחירות, דין וחשבון בדבר ביקורת החשבונות של סיעות האם, דהיינו הסיעות בכנסת אשר להן סיעות-בת ורשימות-בת, ושל הסיעות והרשימות העצמאיות שהשתתפו בבחירות ושאינן סיעות-בת או רשימות-בת (להלן - הסיעות המקומיות).
3. אני מתכבדת למסור לך, במצורף, דין וחשבון בדבר תוצאות ביקורת חשבונותיהן של סיעת אם אחת ושל שלוש סיעות מקומיות, שהשתתפו בבחירות לרשות המקומית עילוט שהתקיימו ב-20.5.1997:
סיעות אם
(1) המפלגה הדמוקרטית הערבית - הרשימה הערבית המואחדת.
סיעות מקומיות
(1) המאזנים;
(2) השיתוף והאחוה;
(3) חזית עילוט הדמוקרטית.
4. בחוק נקבע, כי לגבי רשות מקומית שמספר בעלי זכות הבחירה בה אינו עולה על 5,000, על מבקר המדינה למנות רואה חשבון לבקר את חשבונותיהן של כל הסיעות המקומיות המתמודדות בה. שכרו של רואה החשבון ישולם מאוצר המדינה.
מספר בעלי הזכות לבחור ברשות המקומית עילוט אינו עולה על 5,000. לפיכך מיניתי רואה חשבון לביקורת חשבונותיהן של שלוש הסיעות המקומיות האמורות.
5. הסיעה המקומית השיתוף והאחוה הגישה את חשבונותיה והדוח הכפסי באיחור ניכר של למעלה משלושה חודשים. חרף ההכבדה שנגרמה כתוצאה מהאיחור האמור על סיכום מלאכת הביקורת, מצאתי, כי מן הצדק לקבל את החשבונות ואת הדוח הכספי האמורים. יחד עם זאת, עשיתי שימוש בשיקול הדעת שהחוק מעניק לי, וקבעתי, שעל הסיעה המקומית שמסרה את הדוח הכספי באיחור, תושת סנקציה בהתחשב במידת האיחור.
6. בקביעת תוצאות ביקורת החשבונות של הסיעות המקומיות הסתמכתי על המקורות הבאים: חוות-דעת רואי חשבון; בדיקות ובירורים משלימים שערכו עובדי משרדי; השלמות, תיקונים והסברים של הסיעות; תצהירים של נציגי הסיעות שנתקבלו כראייה לפי סעיף 21 (ה) לחוק.
7. קיום הנחיות מבקר המדינה
(א) בהתאם לחוק, על הסיעות המקומיות לנהל את מערכת החשבונות שלהן בהתאם להנחיות מבקר המדינה.
(ב) הסיעה המקומית השיתוף והאחוה לא ניהלה את מערכת החשבונות שלה בהתאם להנחיות מבקר המדינה. לפיכך הדין וחשבון לגבי חשבונותיה אינו חיובי. החריגה מקיום הנחיות מבקר המדינה באה לידי ביטוי בביצוע תשלומים במזומנים בסכומים העולים על המותר לפי ההנחיות.
8. הוצאות בחירות
(א) החוק קובע תיקרה להוצאותיהן של הסיעות לפי נוסחה המפורטת בו.
(ב) כל הסיעות המקומיות עמדו בתיקרת ההוצאות שנקבעה בחוק.
9. הכנסות
(א) החוק אוסר על קבלת תרומות מתאגידים, הן בארץ והן בחוץ לארץ, ומגביל את גובה התרומה המותרת מיחיד. למן 31 במארס 1994 הועמד גובה התרומה המירבית המותרת לסיעה מקומית מיחיד ובני ביתו הסמוכים על שולחנו על 5,000 ש"ח בין בחירות לבחירות.
על הגבלת הכנסות של סיעת אם חלות הוראות חוק מימון מפלגות, התשל"ג-1973.
(ב) ההכנסות של סיעת האם ושל כל הסיעות המקומיות היו בגבולות האמורים בחוק.
10. סיכום תוצאות ביקורת החשבונות
א. סיעת אם
המפלגה הדמוקרטית הערבית - הרשימה הערבית המאוחדת - עמדה בהוראות החוק, ולפיכך ניתן לגבי חשבונותיה דין וחשבון חיובי.
ב. סיעות מקומיות
(א) הסיעות המקומיות המאזנים וחזית עילוט הדמוקרטית עמדו בהוראות החוק, ולפיכך ניתן לגבי חשבונותיהן דין וחשבון חיובי.
(ב) לגבי חשבונותיה של הסיעה המקומית השיתוף והאחורה, אשר קיבלה מימון מאוצר המדינה, ניתן דין וחשבון שאינו חיובי בגין אי הקפדה על קיום הנחיות מבקר המדינה. הסנקציה המומלצת בגין חריגה זו היא בשיעור של 3% מהמימון המגיע, ולא בשיעור המירבי של 15%. בגין מסירת החשבונות והדוח הכספי באיחור, הסנקציה המומלצת היא בשיעור של 10% מהמימון המגיע. סך כל הסנקציה המומלצת לפי סעיף 23(ד) לחוק היא בשיעור של 13% מהמימון המגיע ולא בשיעור המירבי של 15%.
בכבוד רב,
מרים בן-פורת
דין וחשבון על תוצאות ביקורת חשבונות סיעות האם, הסיעות והרשימות לתקופת הבחירות למועצה המקומיות עילוט
1. בהתאם לסעיף 23 לחוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג-1993 (להלן - החוק), אני מוסרת בזה דין וחשבון על תוצאות ביקורת חשבונותיהן של סיעת אם אחת ושל שלוש סיעות ורשימות שאינן סיעות-בת או רשימות-בת (להלן - הסיעות המקומיות) לתקופת הבחירות למועצה המקומית עילוט (שהתקיימו ב-20.5.1997).
2. על סמך חוות דעת של רואי חשבון, בדיקות ובירורים משלימים של עובדי משרדי, השלמות, תיקונים, הסברים של הסיעות וכן תצהירים של נציגי הסיעות, שנתקבלו כראייה לפי סעיף 21(ה) לחוק, אני קובעת בזה, בהתאם לסעיף 23 לחוק כדלהלן:
א. סיעת אם
המפלגה הדמוקרטית הערבית - הרשימה הערבית המאוחדת
(1) ניהלה מערכת חשבונות לפי הנחיות מבקר המדינה;
(2) הוצאות הבחירות שלה בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים בסעיף 26(ז) לחוק;
(3) ההכנסות שלה בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים בסעיף 16 (ג) לחוק ביחד עם סעיף 8 לחוק מימון מפלגות, התשל"ג - 1973, בעניין קבלת תרומות.
אי לכך, ניתן בזה דין וחשבון חיובי לגבי תוצאות ביקורת חשבונותיה לתקופת הבחירות.
ב. סיעות מקומיות
(א) הסיעות המקומיות המאזנים וחזית עילוט הדמוקרטית -
(1) ניהלו מערכת חשבונות לפי הנחיות מבקר המדינה;
(2) הוצאות הבחירות שלהן בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים על-פי סעיף 15 לחוק;
(3) ההכנסות שלהן בתקופת הבחירות עמדו בדרישות סעיפים 16 (א) ו-(ב) לחוק.
אי לכך ניתן דין וחשבון חיובי לגבי חשבונותיה של כל אחת מהסיעות המקומיות האמורות.
(ב) הסיעה המקומית השיתוף והאחוה עמדה בתקופת הבחירות בגבולות ההוצאות האמורים בסעיף 15 לחוק ובדרישות סעיפים 16(א) ו-(ב) לחוק בעניין קבלת תרומות. אולם נמצא, כי היא לא ניהלה מערכת חשבונות לפי הנחיות מבקר המדינה.
אי לכך, הדין וחשבון הניתן בזה לגביה אינו חיובי.
בהתחשב באופי החריגה ובהיקפה, ובהתחשב במידת האיחור במסירת החשבונות והדוח הכספי, אני ממליצה, בתוקף סמכותי לפי סעיף 23 (ד) לחוק, להשית על הסיעה המקומית שלילת השלמת מימון של הוצאות הבחירות בשיעור של 3% בגין אי הקפדה על קיום הנחיות מבקר המדינה ובשיעור של 10% בגין מסירת הדוח הכספי באיחור ניכר; סך כל שלילת השלמת המימון של הוצאות הבחירות הוא בשיעור של 13% מהמימון המגיע, ולא בשיעור המירבי של 15% הקבוע בחוק.
מרים בן-פורת
מבקר המדינה
ירושלים, כ"ב בטבת התשנ"ח
21 בינואר 1998