לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

שירות ביטחון מוכר מחוץ לצה"ל

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
שילוב נשים; שירות מוכר

תקציר

​בשנת 1995 הוסף לחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986, סעיף 26א (להלן - החוק), אשר עיגן בחוק את שירות הביטחון של חיילות וחיילים במסגרת יחידות צבאיות המצויות מחוץ לסדר הכוחות הצבאי (ימ"ל). הסעיף הגדיר "שירות מוכר", כשירות, ששר הביטחון קבע בצו באישור הממשלה וועדת החוץ והביטחון של הכנסת:

א.  "...ביחידות צבאיות במסגרת משרד הביטחון ויחידות סמך של משרד הביטחון ומשרד ראש הממשלה שתכלית פעילותן היא ביטחון המדינה ותושביה" (קטגוריה א');

ב.  "...ביחידות צבאיות במסגרת משרד ממשלתי או במסגרת הארגונית של גוף ציבורי ובפיקוח משרד ממשלתי, שתכליתו להשיג יעד ביטחוני-לאומי באחד התחומים הבאים: עלייה וקליטה, חינוך, בריאות, הגנת העורף או פעולות התנדבות למען חיילי צה"ל..." (קטגוריה ב').

בתוקף סמכותו על פי החוק, התקין שר הביטחון ב-1996 את צו שירות ביטחון (קביעת שירות מוכר לפי סעיף 26א לחוק), התשנ"ו-1996. תוקפו של הצו פג ב-1999, והוא הוארך מספר פעמים: לאחרונה - מראשית נובמבר 2001 - עד לספטמבר 2002.

בשנת 2001 שירתו במסגרת "שירות מוכר" מכוחם של החוק והצו 2,670 חיילות וחיילים בשבע יחידות כאלו, וביניהן ימ"ל הפועלת במסגרת משרד הביטחון (להלן -היחידה). ביחידה זו שירתו באותה שנה כ-670 חיילות בשירות חובה, והן היוו כ-25% מכלל המשרתים ב"שירות מוכר". 624 (93%) חיילות שירתו ביחידות השונות של משרד הביטחון (קטגוריה א') ו-49 (7%) חיילות שירתו במשרד החוץ, במשרד העבודה והרווחה, ב"צוות" - אגודת גמלאי שירות הקבע בצה"ל, ובאגודה למען החייל (קטגוריה ב'). תקציב שירות החובה ביחידה לשנת 2001 עמד על סכום של כ-15 מיליון ש"ח.

משרד הביטחון וצה"ל לא הגדירו מדיניות משותפת וכוללת בנוגע להעסקת חיילות ביחידות המשרד: מטרותיה של העסקת החיילות במשרד, אמות המידה להשגתן ושיטת הבקרה על מימושן.

המקורות התקציביים לכיסוי עלויות הפעלתה של היחידה פזורים על פני מספר סעיפים בתקציב הביטחון. פיזור זה מקשה על האפשרות לאתר את המקורות, לעמוד על עלות הפעלתה של היחידה ולפקח על ביצוע תקציבה.

הגורמים האחראים להפעלת היחידה קיבלו את ההחלטות בנוגע ליחידה על סמך הגדרות ונתונים של תקן ומצבה (בפועל וממוצעת) שלא היו אחידים ולא היו מעודכנים.

התקינה של היחידה, הן זו של התקן הכללי וחלוקתו המקצועית לפי תפקידים שצה"ל קובע בתיאום עם משרד הביטחון, והן זו הפנים-משרדית שקובע משרד הביטחון, נקבעה שלא על בסיס בחינה מקיפה ויסודית של צורכי המשרד וצה"ל.

למרות נתוני האיכות הגבוהים של חלק גדול מהחיילות המשרתות במשרד, למעלה ממחציתן ממלאות תפקידים המוגדרים גם על ידי המשרד כ"מזכירות". כתוצאה מכך, המשאב האנושי, שמעמיד צה"ל לרשות המשרד, אינו ממוצה כראוי.

בשל העובדה, שעד כה לא נערכו בדיקות יסודיות של צורכי המשרד התומכים בהעסקת חיילות במסגרתו, ושל גודל הפגיעה בצה"ל עקב הצבת חיילות במשרד, אין למערכת הביטחון אפשרות לאמוד את גודל החיסכון בתקציב הביטחון הנובע מהעסקת חיילות ביחידה במקום כוח אדם אזרחי.
תפקידי החיילות ב"צוות" - אגודת גמלאי שירות הקבע בצה"ל ובאגודה למען החייל (קטגוריה ב') אינם עומדים בדרישות החוק והצו.