לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

תמיכות במוסדות לימוד תורה

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
 

תקציר

פעולות ביקורת

נבדקו פעולות המחלקה לישיבות במשרד בכל הקשור למתן תמיכות למוסדות לימוד תורה ולפיקוח על מוסדות אלה.

במינהל בתי הדין הרבניים במשרד נבדקו הליכי המינוי של דיינים בשנת 1997.

נבדקו סדרי ההתקשרות בין הרבנות הראשית לישראל לבין חברה, התקשרות שנועדה לסייע לרבנות הראשית באכיפת חוק איסור הונאה בכשרות.

במועצה הדתית ראשון לציון נבדקו בעיקר הנושאים האלה: חידוש הרכב המועצה, נוכחות חברי המועצה בישיבותיה, ניגוד עניינים בפעילותם של חברי המועצה, חלוקת תמיכות, הפיקוח על כשרות המזון, הפעלת מקוואות ותקציב המועצה. בדיקות השלמה נעשו במשרד ובעיריית ראשון לציון.

ריכוז ממצאים

המשרד לענייני דתות (להלן - המשרד) תומך במוסדות המקיימים לימודים תורניים (להלן - מוסדות) בתמיכה חודשית. זכאות המוסדות לתמיכות נקבעת על פי מבחנים, וכספי התמיכה נועדו, לפי הנאמר במבחנים, לסייע "להשגת יעדיו של המוסד התורני בתחום הגברת החינוך והלימודים התורניים". סכום התמיכה נקבע על פי מספר התלמידים הלומדים במוסד ועל פי תעריף לתלמיד.

מספר התלמידים שעל יסודו תמך המשרד במוסדות גדל מיולי 1995 עד יולי 1996 ב-8.3% ומיולי 1996 עד יולי 1997 ב-16.3% שיעורי הגידול במספר התלמידים בגיל חטיבת הביניים והחטיבה העליונה במוסדות היו גבוהים מהגידול בכלל אוכלוסיית התלמידים בגיל זה בחינוך העברי בארץ, ושיעורי הגידול במספר התלמידים בישיבות הגבוהות ובכוללים היו גבוהים בהרבה מהגידול במספר תלמידי החינוך העל-תיכוני בארץ.

מוסד המבקש לראשונה לקבל תמיכה חודשית מהמשרד נדרש להגיש למחלקה לישיבות שבמשרד בקשה בצירוף מסמכים נספחים. עם הגשת הבקשה מטביעה המחלקה על טופס הבקשה ועל כל אחד מנספחיה חותמת ובה התאריך שבו התקבלה הבקשה במשרד. אם המשרד מחליט לאשר את התמיכה במוסד, ניתנת לו התמיכה למפרע מיום הגשת הבקשה. על כמה בקשות לתמיכה ונספחיהן הטביעה המחלקה לישיבות בחותמת תאריך שהיה מוקדם מתאריכי המסמכים הנספחים עצמם. האפשרות שנפלה טעות בתאריכי כל הנספחים היא אפסית; הגיוני הרבה יותר להסיק שהוטבע תאריך שקדם להגשה בפועל ובדרך זו תמך המשרד במוסדות בעד יותר חודשים מהמגיע להם.

המשרד לא הקפיד שמוסדות ידווחו לו על עזיבת תלמידים סמוך למועד העזיבה, וכתוצאה מכך הוא המשיך לתמוך במוסדות בגין תלמידים שעזבו, לעתים לאורך זמן.

תלמידים פנו למשרד כדי לברר אם הם רשומים במצבת התלמידים שבמשרד בתור תלמידי המוסדות שבהם לטענתם הם לומדים, או כתלמידי מוסדות אחרים, שמקבלים בגינם תמיכה. הדבר מעיד, שמוסדות אינם מודיעים למשרד על עזיבת תלמידים, ולכן הנתונים שבמצבת התלמידים הנוגעים לתלמידים שעברו ממוסד אחד למשנהו אינם מדויקים.

כ- 400 תלמידים היו רשומים במצבת התלמידים תחת מספרי זיהוי שכלל אינם קיימים במרשם האוכלוסין; 42 תלמידים היו רשומים תחת מספר זיהוי של אנשים בשם אחר, ואשר לכאורה אינם יהודים.

ישיבות מעבירות בכל שנה ל"ועד הישיבות בארץ ישראל" רשימות של תלמידים דחויי גיוס הלומדים בהן, והוועד מעביר רשימות אלו לצה"ל. כ-80% מהתלמידים דחויי הגיוס ששמותיהם הופיעו ברשימות הלומדים בחשוון התשנ"ז (אוקטובר-נובמבר 1996) של שמונה ישיבות שאינן נתמכות בידי המשרד, נמצאו רשומים במצבת התלמידים של המשרד כאילו הם לומדים באותה עת עצמה בישיבות אחרות המקבלות ממנו תמיכה. אותן ישיבות אחרות קיבלו מהמשרד תמיכה בגין תלמידים אלו.

ישיבות המקבלות תמיכה מהמשרד מצרפות לרשימת התלמידים שהן מגישות לו הצהרה של ראש הישיבה ושל מנהל הישיבה, כי אימתו את הנתונים שברשימה. גם הישיבות המגישות רשימות תלמידים דחויי גיוס ל"ועד הישיבות בארץ ישראל" מצרפות אישור של ראשי הישיבות, כי מי ששמותיהם נקובים ברשימות הם תלמידים שלהן, וכי "תורתם אומנותם". במקרים שבהם היו אותם תלמידים עצמם רשומים ברשימות של ישיבות שונות, כמפורט לעיל, היו לכאורה הדיווחים של אחת הישיבות לא נכונים.

נוהל התמיכות מטיל על כל משרד הנותן תמיכות לפקח על המוסדות שהוא תומך בהם ולבדוק אם הם ממלאים את התנאים שבהם מותנית התמיכה ואם הם משתמשים בכספים למטרה היעודה. הבדיקות לאימות הנתונים הן מעטות ביותר, ואין בהן כדי לענות על הנדרש בנוהל התמיכות.

הנתונים המלאים מובאים בקובץ המצורף מעלה