לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

היחידה לפיקוח על הצומח והחי ויישום הסכמים חקלאיים בין ישראל לאוטונומיה - ממצאי מעקב

תקציר

 

דוח שנתי 47, עמ 427

בחודשים פברואר-יולי 1996 בדק משרד מבקר המדינה במשרד החקלאות ופיתוח הכפר (להלן  משרד החקלאות) את הקמתה של היחידה לפיקוח על הצומח והחי ויישום הסכמים חקלאים בין ישראל לאוטונומיה (להלן - יחידת הפיצו"ח) ואת פעילותה בשנים 1994-1996 - (עד סוף יולי 1996) . ממצאי הבדיקה פורסמו בדוח שנתי  47, עמ' 427 (להלן - הדוח). הדוח סקר את הקמת היחידה ואת ניהולה. הביקורת העלתה ממצאים המתייחסים להליכי הקמתה ויעילות הפיקוח שהיא מפעילה. הדוח עסק גם בהפעלת הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית מהאוטונומיה לארץ.

בנובמבר 1997 ערך משרד מבקר המדינה מעקב שתכליתו לבדוק באיזו מידה תוקנו הליקויים שהועלו בדוח האמור.

להלן ממצאי ביקורת המעקב:

ניהול יחידת הפיצו"ח

1. בדוח צוין, כי מאז הקמת יחידת הפיצו"ח ועד מועד סיום הביקורת ביולי  1996 התכנסה ההנהלה לישיבות ספורות בלבד, ולמעשה אינה מתפקדת כפורום מקצועי נאות. היא אינה מנחה את הפעילות השוטפת של יחידת הפיצו"ח ואינה מפקחת עליה.

(א)  בעקבות הביקורת, מינה שר החקלאות יו"ר חדש ליחידת הפיצו"ח המכהן גם כיו"ר ההנהלה. בשנת 1997 התכנסה ההנהלה של יחידת הפיצו"ח לשלוש ישיבות; בישיבות אלה היא קבעה, בין היתר, גם את סדרי עבודתה. נקבע נוהל של ארבע ישיבות קבועות כל שנה, בסוף כל רבעון, וכן ישיבת עבודה שנתית מסכמת.

(ב)  תפקידי ההנהלה וסמכויותיה טרם הוגדרו.

2. בדוח צוין, כי "בתחום הגנת הצומח נתגלעו חילוקי דעות בנושא סמכויות הפעולה של היחידה. על פי תפיסת השירותים להגנת הצומח ולביקורת (להלן - השירותים להגנת הצומח) נועדה יחידת הפיצו"ח לשיטור בלבד; ומאחר שהמפקחים שלה אינם מומחים בנושא הגנת הצומח, מן הראוי שאת ההנחיות המקצועיות בנושא ייתן עובד הכפוף מקצועית למנהל השירותים להגנת הצומח. לעומתם, סבורה יחידת הפיצו"ח

3.  שהנחיות מקצועיות צריכות להינתן במסגרת היחידה, וכי העובד שמרכז את נושא הגנת הצומח צריך להיות כפוף למנהל יחידת הפיצו"ח. חילוקי הדעות בין שני הגופים פוגעים בהפעלת הפיקוח.   משרד החקלאות הודיע למשרד מבקר המדינה, בנובמבר 1996 , כי הנהלת יחידת הפיצו"ח תדון בקרוב בנושא סמכויות הפעולה של היחידה בתחום הווטרינרי והגנת הצומח".

בנובמבר 1997 החליט מנכ"ל משרד החקלאות כי עובד יחידת הפיצו"ח ישמש ממונה על הגנת הצומח ויהיה כפוף מקצועית לשירותים להגנת הצומח.

הקמת יחידת הפיצו"ח

1. בדוח צוין, כי "הקמתה של יחידת הפיצו"ח לצד הרשות [לפיקוח חקלאי] יצרה מצב שבו רבות מפעולות הפיקוח של שתי המסגרות חופפות: הרשות עוסקת בפיקוח על שיווק תוצרת חקלאית בתחומי מדינת ישראל; יחידת הפיצו"ח עוסקת בפיקוח על שיווק תוצרת חקלאית מהאוטונומיה לישראל. ... בתשובתו מנובמבר 1996 הודיע משרד החקלאות למשרד מבקר המדינה, כי שר החקלאות הורה לבחון אפשרות לאחד את הרשות עם יחידת הפיצו"ח".

ביקורת המעקב העלתה:

(א)  בישיבה בהשתתפות שר החקלאות שהתקיימה במארס 1997 הוחלט, כי הרשות לפיקוח חקלאי ויחידת הפיצו"ח יהיו במסגרת אחת.

באפריל 1997 הודיע שר החקלאות למנכ"לי מועצות הייצור ולמנהלים של יחידת הפיצו"ח ושל הרשות לפיקוח חקלאי, כי החל ב- 1.6.97 יופעלו היחידות האמורות בכפיפות למנהל אחד, וכי המבנה הסטטוטורי של שתי היחידות לא ישתנה עד לאישור שינוי בחקיקה.

במאי 1997 מינה שר החקלאות צוות, עליו הטיל להגיש הצעה לארגון הפיקוח במסגרת מאוחדת. הוכנה הצעת חוק לתיקון חוק רשות הפיקוח החקלאי, התשמ"ח- 1988, וביולי 1997 הגיש הצוות המלצות.

(ב)  ביוני 1997 החליטה מועצת הרשות לפיקוח חקלאי למנות כמנכ"ל הרשות את מנהל יחידת הפיצו"ח. הוא החל בתפקידו בספטמבר 1977 והוא ממלא את שני התפקידים.

2. בדוח צוין, כי "גם לאחר שהסחר בין ישראל לאוטונומיה יהיה חופשי לחלוטין, יהיה צורך בפיקוח על טיב המוצרים החקלאיים הטריים והמעובדים המיובאים לארץ. לכן ראוי שמשרד החקלאות, משרד הבריאות ומשרד האוצר יבחנו ויקבעו כבר עתה את ההיערכות הכוללת ואת המסגרת הארגונית המיטבית לעניין זה".

בביקורת המעקב לא נמצא, שהמשרדים האמורים בחנו עניין זה.

הנתונים המלאים מובאים בקובץ המצורף מעלה