פעולות ביקורת
במשרד הפנים, במשטרת ישראל ובמשרד הבריאות נבדק הליך הרישוי של כלי ירייה, חידוש הרישיון וביטולו.
בנציבות הכבאות וההצלה שבמשרד הפנים נעשו ביקורת חוזרת וכן מעקב אחר תיקון הליקויים שהועלו בדוח שנתי 44. כמו כן נבדקה ההיערכות המינהלית והמבצעית של נציבות הכבאות וההצלה בעקבות הפקת הלקחים מהשריפות שאירעו בפרוזדור ירושלים בשנים 1995 ו-1996 (השריפה בשער הגיא והשריפה באזור קריית ענבים).
משרד מבקר המדינה בדק באופן מפורט את תכנון הערים החדשות עירון ובני עי"ש. הבדיקות נעשו במשרד הפנים ובמחוזות המרכז והדרום שלו, במשרד הבינוי והשיכון, במינהל מקרקעי ישראל, במשרד התשתיות הלאומיות ובמשרד ראש הממשלה.
במינהל התכנון שבמשרד הפנים, באגף לתכנון סביבתי שבמשרד לאיכות הסביבה, ברשות שמורות הטבע וברשות הגנים הלאומיים נבדקו דרכי ההגנה על השטחים הפתוחים, מעמדם הסטטוטורי בתכניות המתאר הארציות והמדיניות הלאומית בנוגע להגנה על שטחים אלה. בדיקה משלימה נעשתה במשרד הבינוי והשיכון ובמינהל מקרקעי ישראל.
במשרד הפנים נבדקו פעולות המשרד בכל הקשור להקמת מערכת ממוחשבת לניהול האוכלוסין - פרויקט "אביב"; הבדיקה נעשתה בעיקר במינהל האוכלוסין והתמקדה בפעולות הקשורות לפיתוח המערכת ולשיפור אמינות הנתונים שבקובצי האוכלוסין.
ריכוז ממצאים
לפי חוק כלי הירייה, התש"ט- 1949 (להלן - חוק כלי הירייה), והתקנות שהותקנו על פיו, נשיאה והחזקה של כלי ירייה מותנים ברישיון. לפי החוק פקיד רישוי, או מי שהוסמך לכך מטעם שר הפנים, רשאי, לפי שיקול דעתו, לתת רישיון, לסרב לתיתו או לבטל רישיון תוך תקופת תוקפו לאדם פרטי, וכן למפעל, למשרד ממשלתי, ליישוב ולחברת שמירה (להלן - ארגון מורשה). לפי חוק כלי הירייה, מתן רישיון והחזקתו מותנים גם בהמלצת משטרת ישראל ומשרד הבריאות. בארגון מורשה ניתן למי מטעמו רישיון מיוחד, והוא רשאי להרשות לאנשים בתוך הארגון המורשה לשאת כלי ירייה בתנאים הקבועים בחוק כלי הירייה (להלן - מורשים). משרד הפנים קבע מדיניות רישוי מצמצמת למתן רישיון לכלי ירייה, לפיה מתן רישיון מותנה בקיומה של עילה, ובהתאם לכך קבע עילות וקריטריונים (תבחינים) למתן רישיון לכלי ירייה ולהחזקתו ופרסם אותם לציבור.
הבדיקה של משרד מבקר המדינה העלתה, כדלקמן: אין מיישמים שיטתית את המדיניות לפיה מתן רישיון לכלי ירייה החזקתו וחידושו מותנים בקיום עילה. חרף הצורך להבטיח שכלי ירייה יוחזק רק בהתקיים עילה, בדרך כלל אין בודקים את המשך התקיימות העילה במהלך תוקפו של הרישיון ובעת חידושו, ובדרך כלל אין מבטלים רישיון למי שהעילה שבגינה קיבל רישיון פגה. גם הליך חידוש הרישיונות, שהחל בינואר 1997, לא נוצל כדי לבדוק את המשך קיומה של העילה.
לכל המשתחררים מצה"ל שקיבלו במסגרת שירותם בצה"ל רישיון לכלי ירייה בעילה של "עיסוק", ממירים פקידי הרישוי אוטומטית את הרישיון הצה"לי לאזרחי, בלי לבדוק אם גם לאחר שחרורם יש להם עילה ואם הם עומדים בקריטריונים למתן רישיון לכלי ירייה. המרת רישיון צבאי באזרחי לכל מי שמשתחרר מצה"ל גם מרוקנת מתוכן את העילה של "בעל עבר ביטחוני", שקובעת מי מבין המשתחררים מצה"ל זכאי לרישיון.
על מי שמחזיק כלי ירייה שלא כדין אין עושים שימוש שוטף ושיטתי בנתונים, כגון: מי שלא שילם אגרת חידוש, לא עבר אימון והכשרה או מחזיק בכלי ירייה של מי שנפטר, ואין מורים למחזיקי כלי ירייה שאלה נתוניהם -- להפקיד את כלי הירייה במשטרה. גם אין מעבירים נתונים אלה למשטרה כדי שתתפוס את כלי הירייה. במקרים המועברים לחקירתה אין המשטרה, בדרך כלל, פותחת בהליכים פליליים נגד מי שמחזיק כלי ירייה שלא כדין.
בניגוד לחובה הקבועה בנוהל, וחרף החשיבות בקיום המפגש הבלתי אמצעי בין מבקש הרישיון לבין פקידי הרישוי, אין עורכים ראיון אישי למי שמבקש רישיון לכלי ירייה.
על אף שהליך הבדיקה לאיתור מסוכנות לשאת כלי ירייה אינו מספק, הוא לא שונה, ואף טרם הוכנס לשימוש "שאלון לכשירות אחזקת כלי ירייה", הכולל הצהרת בריאות של המבקש והצהרת רופא בודק. גם אין מסתייעים במידע המצוי במשרד העבודה והרווחה על אנשים שלגביהם קיימת סכנה למתן כלי ירייה או להחזקתו, בבחינת המסוכנות של מבקשי הרישיון ובעלי הרישיון.
לא הוסדרה העברת מידע רפואי באמצעות משרד הבריאות מצה"ל למשרד הפנים בנוגע לכשירות לשאת כלי ירייה. מידע רפואי כאמור מועבר במישרין למשרד הפנים, שלא בהתאם לחוק כלי הירייה.
לגבי מורשים לשאת כלי ירייה לא נבדק מידע המצוי בצה"ל, ולא נדרשת הוכחה על זיקתם לארגון המורשה. מורשים שעוברים מחברת שמירה אחת לאחרת בתוך פרק זמן קצר נבדקים מחדש במשטרה ובמשרד הבריאות, דבר הגורם עומס ניכר על המערכת.
אין עורכים בדיקה במשרד הבריאות למתנדבי המשמר האזרחי כנדרש בחוק כלי הירייה. בדיקה כזו גם אינה נערכת למלווי טיולים כנדרש בחוק כלי הירייה. גם אין מוודאים שמלווי טיולים יעשו הכשרה מתאימה להפעלת כלי הירייה שהם מקבלים מהמשטרה.
אין מיידעים את מבקשי הרישיון על היקף המידע הנבדק במשטרה לגיבוש המלצתה בבקשה לרישיון: אין מציינים שנוסף למידע הכלול במרשם הפלילי נעשה שימוש גם ברישומים משטרתיים שהמשטרה מנהלת לצרכיה. על אף שנוהל המשטרה קובע, שבמתן רישיון למי שהורשעו או נחשדו בעבירות לא חמורות יש לבדוק כל מקרה לגופו, דוחה בדרך כלל המשטרה בקשות כאלה, במקום לעיין בתיק החקירה ולשקול את השיקולים המפורטים בנוהל.
לא תמיד ממליצה המשטרה לבטל רישיון לכלי ירייה בסמוך למועד היווצרות הסיבה להמלצה לביטול. במטה הארצי של המשטרה אין פיקוח על טיפולם של קציני הרישוי בביטול רישיונות. משרד הפנים אינו עושה שימוש שיטתי באמצעי בקרה שנקבע לבדוק אם כל מי שמשרד הבריאות המליץ לבטל את רישיונו - רישיונו אכן בוטל.
לא נבחנה מחדש ולא עודכנה רשימת העילות למתן רישיון לארגון מורשה. גם רשימת הארגונים המורשים לא עודכנה, על אף שקיים חשש שרבים מהם אינם פעילים כלל. לא תמיד בודקים במשרד הפנים ובמשטרה אם יש עילה לאשר ארגון כארגון מורשה, ואין בודקים כלל אם העילה ממשיכה להתקיים במהלך תוקפו של הרישיון ובעת חידושו.
המשטרה אינה בודקת מפעם לפעם את מספר כלי ירייה המצויים ברשות כל אחד מהארגונים המורשים, ואינה מעדכנת את מספר כלי הירייה המאושרים בהתאם למידת השימוש בהם. היקף הפיקוח של מחלקת הרישוי ופקידי הרישוי על ארגונים מורשים ועל קיום תנאי הרישיון המיוחד הוא מצומצם.
חרף החשיבות שקובץ כלי הירייה יהיה מעודכן ואמין, פרטי כלי הירייה הרשומים בו אינם מאפשרים זיהוי מדויק של כלי הירייה, והמערכת הממוחשבת אינה ערוכה לקלוט את הנתונים המלאים. אין מעדכנים את קובץ כלי הירייה בנתונים על תפיסה או הפקדה של כלי ירייה של מי שרישיונו בוטל בהמלצת משרד הבריאות או המשטרה. הדיווח של המשטרה לפקידי הרישוי על כלי הירייה שנתפסו או שהופקדו מסיבה כלשהי אינו אמין ומידי.
לא שונה המבנה הארגוני של מערך רישוי כלי הירייה, על אף הקושי בתפקודם התקין של פקידי הרישוי במבנה הקיים.
הנתונים המלאים מובאים בקובץ המצורף מעלה