ריכוז ממצאים
בשנים 1994-1997 יזמו משרד הבינוי והשיכון (להלן - המשרד) ומינהל מקרקעי ישראל (להלן - המינהל) תכניות לבנייתן של יותר מ-1.4 מיליון דירות חדשות בטווח הארוך. מקצת מדירות אלה נמצא בשלבים של הליכי תכנון, ומרביתן בגדר הצעות לטווח הארוך. שיעור ניכר מדירות אלה תוכננו בערים חדשות.
תכנון העיר עירון
המשרד תכנן את העיר החדשה עירון על שטח שהוגדר בתכנית מתאר ארצית תקפה כ"נוף כפרי פתוח" וכ"שטח לשימור משאבי טבע". בשטח כזה, מותרת בנייה כפרית בתוך יישובים כפריים קיימים, וכן פיתוח לצורכי תיירות או לצורכי העברת תשתיות בלבד, ואסורה בנייה עירונית.
המשרד הזמין מחקר שיבסס מקצועית את החיוניות שבתכנון העיר החדשה עירון ברמות מנשה לכ-300,000 תושבים. מהמחקר עולה, כי החלופה להקמת העיר עירון אינה תואמת למטרות שהוצגו במחקר, וכי היצע הדירות בחלופה זו נמוך מהביקושים שנחזו במחקר.
המשרד קבע, עוד בשנת 1991, כי בדיקת הצורך בהקמת עירון תיעשה לכשתמנה אוכלוסיית המדינה שמונה מיליון תושבים. בראשית 1997, המשרד הגיש לממשלה תכנית ליצירת מלאי תכנוני למגורים לטווח הקצר, ובתכנית נכללה העיר החדשה עירון, אף שאוכלוסיית המדינה מנתה באותו זמן -- כשישה מיליון תושבים.
המשרד לא הכין בדיקה אזורית רחבה של ההשפעות ההדדיות בין העיר המוצעת עירון לבין העיר החדשה הסמוכה טל-עירון וערים סמוכות נוספות שבצמיחה, אף שוועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה דרשה זאת, כתנאי לשקילת הצורך בעיר החדשה.
תכנון העיר בני עי"ש
הוועדה לבנייה למגורים ולתעשייה דרום אישרה ב-1990 תכנית של יזם פרטי והמינהל ביישוב בני עי"ש, שקיבולתה 1,600 דירות בבנייה רוויה. התכנית היתה זרה באופייה למרחב הכפרי שסביבה, ולא כללה מבני ציבור ושטחים פתוחים בהיקף הנדרש על פי פרוגרמות של משרד הפנים. כתוצאה מאישור התכנית ומימושה נוצרו בעיות אורבניות וחברתיות ביישוב.
המינהל יזם את הרחבת היישוב בני עי"ש לעיר, וקבע, טרם שהחל בתכנון, יעד אוכלוסייה שרירותי של כ-25,000 תושבים - בניגוד להוראות של תכניות מתאר ארציות, מחוזיות, מטרופוליניות ומקומיות לגבי יעד האוכלוסייה ליישוב זה.
המינהל לא תיאם ולא יידע בדבר יזמתו להסב את היישוב בני עי"ש לעיר, ברוב שלבי התכנון, את המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, את ועדת מעקב ובקרה לתמ"א 31, את מחוז הדרום של משרד הפנים, את המועצה האזורית באר טוביה והוועדה המקומית לתכנון שלה, את המשרד לאיכות הסביבה וגורמים נוספים בעלי עניין.
המינהל הכין תכנית אב לבני עי"ש אשר כמחצית משטחה מצוי בתחום מפלס רעש מטוסים הגבוה מ-65 דציבלים. ברמת רעש זו, אסורה בנייה למגורים, למוסדות ציבור, ואף למתקנים פתוחים המשמשים לבידור ולתרבות. מסיבה זו בלבד היה צריך לפסול על הסף את תכנית האב, דבר שלא נעשה.
עורכי תכנית האב להרחבת היישוב בני עי"ש הכינו בדיקה אזורית, וממנה עולה, כי דגם היישוב המועדף הוא פרבר בעל אופי כפרי, ליעד אוכלוסייה של 10000-12000 תושבים. ממצא זה עלה בקנה אחד עם שאיפות אוכלוסיית היישוב, כפי שדגמו המתכננים. אולם, המתכננים המליצו להסב את בני עי"ש לעיר ל-20,000 תושבים, על אף שפתרון זה נמצא על ידם נחות מחלופות אחרות שבחנו.
הנתונים המלאים מובאים בקובץ המצורף מעלה