לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

התקשרויות הממשלה עם אגד

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
 

תקציר

פעולות ביקורת

במשרד התחבורה נבדקו ההתקשרויות של המשרד עם קואופרטיב אגד שעל פיהן משלם לו המשרד בכל שנה תמיכות של מאות מיליוני ש"ח להוזלת תעריף הנסיעה לנוסע, לרכישת אוטובוסים ולשיפורים בתחבורה הציבורית. נבחנו סעיפי ההסכם שנחתם באמצע פברואר 1996 ועלותו לממשלה כנגד ההתחייבויות שקיבל עליו אגד.

במינהלת להסעה המונית במטרופולין דן, שהוקמה בינואר 1995 בידי משרד התחבורה ועיריית תל אביב; בחברה הממשלתית נתיבי תחבורה עתידיים (נת"ע), שהוקמה במחצית השנייה של שנת 1997 במקום המינהלת האמורה; וברשות הנמלים והרכבות; נבדקו פעולות הגופים האלה והתיאום ביניהם בכל הקשור לתכנון החלופות השונות של המערכת להסעה המונית במטרופולין ולהכנות לבחירת החלופה העדיפה. כמו כן, נבדקו ההתקשרויות לביצוע עבודות תכנון וייעוץ בעבור משרד התחבורה ובעבור המינהלת.

במינהל התעופה האזרחית שבמשרד התחבורה וברשות שדות התעופה נבדקו הפעולות הקשורות להכנת תכנית אב לתעופה ותכנית מתאר ארצית לתעופה; נבחנו תכניות הפיתוח של שדות התעופה שבאחריות ובתפעול רשות שדות התעופה, חוץ מנמל התעופה בן גוריון (נתב"ג), ושל המנחתים שבאחריות משרד התחבורה.

במועצה הלאומית למניעת תאונות נבדקו מספר מינויים בלתי תקינים (ראה הפרק "מינויים פוליטיים ובלתי תקינים").

ריכוז ממצאים

שירותי התחבורה הציבורית מוסדרים על ידי הממשלה והיא גם המפקחת על תעריפי הנסיעות. יעדיה העיקריים של הממשלה בפעילותה זו הם הבטחת רמת ניידות נאותה במחיר סביר לכל תושבי המדינה, ושיפור היעילות הכלכלית והתפקודית של מפעילי התחבורה הציבורית. אחת לכמה שנים הממשלה חותמת עם המפעילים על הסכמים המסדירים את הקשרים בינה לבינם וקובעים את סכומי התמיכות שהיא תשלם להם ואת אופן חישובן ותשלומן. קואופרטיב אגד (להלן - אגד) מפעיל כ70%- מקווי השירות של האוטובוסים.

בהסכמים עם המפעילים עודכן סל התשומות על רכיביו, משקלו של כל רכיב וכן הפדיון התקני. אלה שימשו בסיס לחישוב תעריפי הנסיעה וסכומי התמיכות ששולמו למפעילים. ההסכמים לא השיגו את אחת המטרות העיקריות של יישום המלצות ועדת קשתי: מניעת הצורך בהתערבות הממשלה בניהול המפעילים וביטול הקשר הישיר בין הוצאותיהם בפועל לבין התעריפים וסכומי התמיכות.

באמצע פברואר 1996 חתמה הממשלה על הסכם עקרונות עם אגד (להלן - הסכם העקרונות). נקבע בו, בין היתר: תחולתו לעשר שנים, למפרע, מינואר 1996; מבנה ההון של אגד יוסדר על ידי הקמתן של חברת אחזקות, שתונפק בבורסה בתוך ארבע שנים, ושל שתי חברות בנות, אחת לתחבורה ציבורית ואחת לנסיעות מיוחדות; אגד התחייב להתייעל, והחל בשנת 1997 יקטן סכום סל התשומות ב-2% בשנה; הממשלה תגדיל את התמיכה השנתית לאגד ב-110 מיליון ש"ח, נוסף על התמיכה ששולמה בשנת 1995; עם ביצוע ההנפקה (תוך ארבע שנים) תפרע המדינה, במשך עשר שנים, חובות של אגד לבנקים בסך של 750 מיליון ש"ח, והתמיכה השנתית תגדל עוד בסכום של 105 מיליון ש"ח (כל הסכומים במחירי דצמבר 1994).

הסכם העקרונות הוחל מינואר 1996, אף על פי שתוקפו של הסכם הבראה שנחתם בשנת 1989 היה עד אוגוסט 1996. בהסכם העקרונות לא הושלם הטיפול בנושאים חשובים, כגון: פרטי ביצוע הפרדה תמחירית בין קווי השירות; קביעת מנגנון להתחשבנות על שינויים בהיקף השירות. עניינים אלו נדחו עד להשלמת הסכם מפורט שהיה אמור להיחתם עד אוגוסט 1996. עד סוף 1997 לא נחתם ההסכם המפורט.

המשא ומתן שהתנהל לקראת החתימה על הסכם העקרונות לא תועד כראוי: לא נרשמו פרוטוקולים מהדיונים; לא נרשמו הסיכומים שהצדדים הגיעו אליהם; ולא נמצאו חישובים כלכליים בדבר עלותם של ההסכמים ובדבר התועלת שהמדינה מתכוונת להפיק מהם.

לשכת היועץ המשפטי של משרד התחבורה ולשכת היועץ המשפטי של משרד האוצר לא נתבקשו לסייע בהכנת הסכם העקרונות. הם לא שותפו בניסוחו, אף שהסכם העקרונות עוסק בעניינים משפטיים סבוכים ומורכבים.

משרד האוצר ומשרד התחבורה לא ביקשו, וממילא לא קיבלו, מוועדת הכספים של הכנסת אישור לכריתת ההסכם, אף שהדבר מתחייב מהוראות חוק יסודות התקציב, התשמ"ה- 1985 בהסכם העקרונות לא הובטח שהסיוע הגדול הנוסף שהממשלה תיתן לאגד, עם שינוי מבנה ההון, אכן יביא לפתיחת ענף התחבורה לתחרות.

כדי לקבל מידע חיוני על ההכנסות ועל מספר הנוסעים בקווי השירות של אגד, מידע שעשוי להיות חשוב לממשלה בעת הפרטת קווי השירות, הוחלט עוד בשנת 1991 על הפעלת מערכת ממוכנת למכירת כרטיסים באוטובוסים אולם עד סוף דצמבר 1997 לא הוחל באספקת המכשירים. גם הסכם העקרונות אינו מבטיח כי מידע זה אכן יהיה זמין עד שנת 2000, מועד שבו אמורה ההנפקה להיעשות.

בדוח הכספי של אגד לשנת 1994 נעשו התאמות ששימשו בסיס לקביעת סכום ההתחייבויות שהממשלה תיטול עליה. נעשתה התאמה של העתודה לזכויות פנסיוניות ולפיצויים ובמסגרתה הוגדלה העתודה בכ-824 מיליון ש"ח. סכום זה משקף את ההתחייבויות של אגד כלפי חבריו שיפרשו לפנסיה מוקדמת. יוצא אפוא שהממשלה תממן לחברי אגד זכויות פנסיה שאינן מקובלות במשק, אף שהיא מתנגדת להחיל זכויות כאלה על מגזרים אחרים.

בהסכם העקרונות נקבעו כללים להשתתפותה של הממשלה במימון הקרן להצטיידות באוטובוסים חדשים, בלי להתחשב בכך שעל פי אותו הסכם עצמו אמורה לקום חברה לנסיעות מיוחדות שהממשלה אינה אמורה לרכוש או לחדש את האוטובוסים אשר בהם תשתמש חברה זו.

הנתונים המלאים מובאים בקובץ המצורף מעלה