לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

פיקוח על בעלי רישיונות למתן שירותי תקשורת

תקציר

פעולות ביקורת

באגף פיקוח בזק ודואר ובאגף הנדסה ורישוי שבמשרד התקשורת נבדקו סדרי הפיקוח של המשרד על עמידתם של בעלי הרישיונות למתן שירותי תקשורת בתנאי הרישיונות שנתן להם שר התקשורת, ובכלל זה על מידת התאמתן של התשתית החוקית ושל שיטות הפיקוח לצורכי הפיקוח, נוכח השינויים הטכנולוגיים המהותיים שחלו בענף התקשורת בעשור האחרון ובעקבות פתיחתו לתחרות.

ריכוז ממצאים

על פי חוק הבזק, התשמ"ב-1982 (להלן - החוק), רשאי שר התקשורת (להלן - השר) להעניק רישיונות למתן שירותי בזק כמשמעותם בחוק זה (להלן - שירותי תקשורת). הרישיונות נחלקים לשני סוגים: רישיון כללי, שהוא רישיון לביצוע פעולות תקשורת ברשת כלל-ארצית לשם מתן שירותי תקשורת כלל-ארציים או בין-לאומיים; ורישיון מיוחד, שהוא רישיון לביצוע פעולות תקשורת למתן שירותי תקשורת או למתן שירותי תקשורת בין-לאומיים המוגבלים לסוג מסוים של פעולות או של שירותים או לאזור מסוים. מכוח סמכותו על פי החוק התקין השר את תקנות הבזק (הפיקוח על פעולותיו של בעל רישיון), התשמ"ו-1986 (להלן - התקנות). הפיקוח על עמידת בעלי הרישיונות בהוראות החוק והתקנות שהותקנו לפיו ובתנאי הרישיונות שבידיהם הופקד בידי אגף פיקוח בזק ודואר (להלן - האגף) שבמשרד התקשורת (להלן - המשרד).

המשרד לא עשה די להתאמת החוק והתקנות לשינויים המהותיים שחלו בענף התקשורת בעשור האחרון ובעקבות פתיחת הענף לתחרות. אי-התאמה זו פוגמת ביעילות הפיקוח של המשרד על שירותים אלה.

השר לא הפעיל תקנה, שנועדה להביא לידיעת הציבור פרטים על טיב שירותיהם של בעלי רישיונות כלליים. תקנה זו קובעת שיש לפרסם בעיתונים היומיים את עיקרי הדוחות והממצאים שבעל רישיון כללי המציא למשרד.

אף שהתקנות קובעות שהשר יסמיך עובד מקרב עובדי המשרד לתפקיד "מנהל" הפיקוח, לא הוסמך שום עובד לתפקיד זה. היעדרו מקשה על עבודת האגף.

על פי תנאי הרישיון הכללי של בזק, החברה הישראלית לתקשורת בע"מ (להלן - בזק), על בזק להכין תיק שירות לכל אחד משירותיה, ובו פרטים על השירותים, מדדיהם ותעריפיהם. על פי אותם תנאים יוגשו התיקים לאישורו של השר, ולאחר אישורו הם יפורסמו לציבור בפירוט ובאופן שיקבע השר. המשרד לא הגיש לאישור השר ולא פרסם בציבור תיקי שירות שמסרה לו בזק וגם לא העביר את תיקי השירות לאגף כדי שיוכל להסתמך עליהם לצורכי הפיקוח על מתן שירותים אלה.

האגף לא המציא לבזק דוחות על עשרות פעולות פיקוח על השירות שסיפקה בזק לצרכניה, ובכך מנע ממנה מקור חשוב להפקת לקחים ולשיפור השירות לציבור.

האגף השתהה בהכנת דוחות על פעולות פיקוח מקיפות שעשה ביחידות שירות מרחביות של בזק. לכן הנתונים שבדוחות אלו התיישנו. מסיבה זו נמנע האגף לפעמים מלהמציא את הדוחות לבזק.

על כמה מדוחות הפיקוח השיבה בזק תשובות לא ברורות שאי אפשר להבין מהן אם הליקויים שצוינו בהם תוקנו אם לאו. האגף לא תמיד דרש ממנה שתבהיר את התשובות וכן שתמציא הוכחות שהליקויים אכן תוקנו והשיפורים בשירות, שציינה בתשובותיה, אכן נעשו.

בבדיקות שעשה האגף בבזק ובחברות הבת שלה כדי לדעת אם מתקיימת תחרות הוגנת בינן לבין חברות אחרות, נקבעו ממצאיו על סמך שיחות עם מנהלי החברות ולא על סמך מסמכים המאמתים אותם.

המשרד לא קבע מדדים לרמת השירות הנדרשת מכמה מבעלי הרישיונות הכלליים למתן שירותי רדיו טלפון נייד (להלן - רט"ן) ולמתן שירותי תקשורת בין-לאומית, כדי לחייבם לתת שירות ברמה נאותה וכדי שיהיה ברישיונות בסיס לפיקוח על טיב שירותיהם למנויים.

חרף השימוש הרב בשירותי רט"ן בארץ, עדיין לא הוציא האגף דוח פיקוח על רמת השירותים המסופקים לציבור בתחום חשוב זה.

דוחות הפיקוח נועדו לבדוק את פעולותיהם של בעלי רישיונות מיוחדים לקראת חידושם. כמה מדוחות אלה הומצאו לאחר שכבר פג תוקפם של הרישיונות; מכאן שרישיונות חודשו בלא בדיקות פיקוח.

ביקורי הפיקוח אצל בעלי רישיונות מיוחדים היו בתדירות נמוכה ומקצתם התמצו בקבלת הצהרות בעל פה מבעלי הרישיונות כי קיימו את תנאי הרישיונות. כל אלה פגמו ביעילות הפיקוח ובכוח ההרתעה שלו.

אגף הנדסה ורישוי במשרד עשה גם הוא ביקורי פיקוח אצל בעלי רישיונות מיוחדים, אבל לא תיאם אותם עם האגף. לפעמים עשו שני האגפים, זה אחר זה, ביקורי פיקוח אצל אותו בעל רישיון אך כל אחד מהם הגיע למסקנות אחרות. כפילות זו היתה בבחינת "דיבור בשני קולות" ופגמה ביעילות הפיקוח ובאמינותו.

המשרד לא הנהיג הסדרים להספקת שירות טלפוני למיטות חולים בבתי חולים ובתעריפים סבירים לצרכני השירות.

המשרד לא נקט אמצעים, בהם ביטול או התליית רישיונות, נגד בעלי רישיונות לשירותי מידע קולי שהפירו את תנאי הרישיון.

הנתונים המלאים מובאים בקובץ המצורף מעלה