לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

מתקני ספורט ציבוריים ברשויות המקומיות

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
מתקנים; ספורט; תחזוקה; בטיחות; נגישות

תקציר

רקע כללי

בתחומי שיפוטן של הרשויות המקומיות בישראל מצויים כ-6,700 מתקני ספורט ציבוריים מסוגים שונים, המשמשים למגוון פעילויות ספורט. העיסוק בספורט תורם לבריאות, לרווחה ולהעצמה. הקמת מתקני ספורט ברמה גבוהה בתחומי שיפוטן של הרשויות המקומיות היא שירות חשוב לתושביהן.

האחריות הכוללת להקמה, לתחזוקה ולבטיחות של מתקני הספורט הציבוריים שבתחום הרשות המקומית מוטלת עליה. התקן העוסק בדרישות בטיחות ושיטות בדיקה כלליות של ציוד ספורט הוא תקן ישראלי (ת"י) 5515 (להלן - תקן 5515), אשר פורסם בדצמבר 2005. תקן זה אינו רשמי , אך אפשר לראות בו המלצה מקצועית של האחראים למתקני הספורט.

מדוח שפרסם ארגון "בטרם לבטיחות ילדים"  (להלן - ארגון בטרם) באפריל 2013 עולה כי בשנים האחרונות גרמו עמודי כדורסל ושערי כדורגל שקרסו, לפגיעה קשה בילדים ואף למותם.

מינהל הספורט במשרד התרבות והספורט (להלן - מינהל הספורט) עוסק בין היתר בבנייה של מתקני ספורט בשטחי שיפוטן של הרשויות המקומיות ובשדרוג המתקנים הקיימים. המועצה להסדר ההימורים בספורט  (להלן - מועצת ההימורים) היא גורם כלכלי ומינהלי עיקרי המשפיע על הבנייה, השדרוג והשיפוץ של מתקני ספורט בישראל. בשנת 2010 השיקה מועצת ההימורים, בשיתוף משרד התרבות והספורט את "תכנית מתקנים 2020" - תכנית לאומית להקמת מתקני ספורט ברחבי הארץ עד שנת 2020 בהשקעה של 5.5 מיליארד שקל (להלן - תכנית 2020).

במרץ 2011 אישרה הכנסת את הקמת המועצה הלאומית לספורט והטילה עליה לבצע רפורמה מקיפה בספורט בישראל, ובכלל זה להכין תכנית לאומית למתקני ספורט.

פעולות הביקורת

בחודשים דצמבר 2013 עד מרץ 2014 בדק משרד מבקר המדינה את פעולות הרשויות המקומיות בנוגע למתקני הספורט הציבוריים המצויים בתחומי שיפוטן. הבדיקה התמקדה בתכנון מתקני הספורט, הקמתם, מימון ההקמה, רישוי המתקנים ותחזוקתם. עוד בדק משרד מבקר המדינה את פעולותיהם של משרדי ממשלה ושל מכון התקנים הישראלי (להלן - מכון התקנים) לקידום קביעתו של תקן מחייב בתחום מתקני הספורט. הבדיקה נעשתה בחמש עיריות, בשתי מועצות אזוריות ובמועצה מקומית אחת . בדיקות השלמה נעשו במינהל הספורט, במשרד הכלכלה, במכון התקנים ובקרן המתקנים שבמועצת ההימורים.

הליקויים העיקריים

תמונת מצב בנוגע למתקני הספורט הציבוריים בישראל

מינהל הספורט לא עדכן את מיפוי מתקני הספורט ברחבי הארץ שנעשה בשנת 2009.

לפי מחקר שביצעה מועצת ההימורים בשנת 2009, היו חסרים אז ברשויות המקומיות כ-620 אולמות ספורט וכ-100 מגרשי כדורגל. כל רשות מקומית הקימה מתקני ספורט לפי סדר העדיפות שקבעה לעצמה ועל פי יכולתה הכלכלית, והדבר גרם להבדלים בין הרשויות בכל הנוגע למספר מתקני הספורט בשטח השיפוט של כל רשות לעומת צרכיה.

היעדר הסדרה מחייבת בתחום מתקני הספורט

משרד התרבות והספורט ומשרד הפנים לא הנחו את הרשויות המקומיות לפעול על פי תקן 5515 בבדיקת מתקני הספורט הציבוריים המצויים בתחומי שיפוטן. ראוי לציין, כי משרד החינוך קבע תקן זה כמחייב את מוסדות החינוך שבאחריותו - ובכך תרם לתחזוקה נאותה של המתקנים במוסדות אלה ולבטיחותם.

ואולם תקן 5515 אינו נותן מענה לכל ההיבטים הדורשים אסדרה בתחום מתקני הספורט; הוא לא הוכרז כאמור כתקן רשמי, ואף לא נקבע לוח זמנים מחייב לסיום הכנת תכנית תקינה חדשה ומעודכנת בתחום זה. עקב כך נותר תחום מתקני הספורט הציבוריים ברשויות המקומיות ללא אסדרה מחייבת וללא פיקוח נאות.

ליקויים בניהול מאגר נתונים בנוגע למתקני הספורט

חלק מהרשויות המקומיות שנבדקו לא ניהלו מאגר נתונים בנוגע למיקומם, מועד הקמתם, תחזוקתם ומצבם הפיזי של מתקני הספורט הציבוריים המצויים בתחומי שיפוטן. רשויות מקומיות אחרות ניהלו מאגר נתונים חלקי ובלתי מספק. הדבר מונע קבלת תמונה מהימנה בנוגע לרמת הבטיחות של המתקנים וניהול סדור של תחזוקתם.

מתקני ספורט ציבוריים שאינם נגישים לאנשים עם מוגבלות

בתחומי שיפוטן של שמונה הרשויות המקומיות שנבדקו היו 161 מתקני ספורט שאינם נגישים לאנשים עם מוגבלות, אף שנגישותם מתחייבת מחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998.

הפעלת מתקני הספורט ללא רישיון עסק

מתקני ספורט ברשויות מקומיות שנבדקו פעלו ללא רישיון עסק, בניגוד למתחייב מחוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968, דבר שעלול לפגוע בשלומו של הציבור.

38 (27%) מ-139 מתקני הספורט שבהם יש יותר מ-500 מושבים קבועים, ולכן היו טעונים אישור של משרד הכלכלה לקבלת רישיון עסק, פעלו בלי אישור כזה. המשך הפעלתם הוא הפרה של החוק ומסכן את הציבור.

היעדר תחזוקה נאותה של מתקני הספורט

משרד התרבות והספורט ומשרד הפנים לא קבעו הוראות ונהלים בדבר תחזוקתם של מתקני הספורט הציבוריים ובדבר הפעולות שיש לנקוט כדי לשמור על מצבם התקין.

רשויות מקומיות שנבדקו לא ביצעו כלל בדיקות תחזוקה של מתקני הספורט המצויים בתחומי שיפוטן; רשויות אחרות ביצעו בדיקות תחזוקה חלקיות, שלא באמצעות מעבדה מאושרת.

ההמלצות העיקריות

על משרד התרבות והספורט לשקול להשתמש בסמכות שהוקנתה לו בחוק הספורט, התשמ"ח-1988 (להלן - חוק הספורט), להורות על הקמת מתקני ספורט ברשויות המקומיות על פי על מיפוי מעודכן; על משרד הפנים ומשרד התרבות והספורט לפעול בשיתוף פעולה לקביעת הנחיות שיחייבו את הרשויות המקומיות להקים מתקני ספורט בתחומי שיפוטן.

על משרד התרבות והספורט ומכון התקנים להשלים את הכנתה של תכנית תקינה מקיפה מעודכנת ומחייבת בתחום מתקני הספורט ולהסדיר את הפיקוח על מתקנים אלה, כמו שנעשה בתחום מתקני המשחקים. עד להשלמת התקינה המעודכנת, על משרד התרבות והספורט ומשרד הפנים לפעול בשיתוף פעולה, כדי לחייב את הרשויות המקומיות לקיים את הוראות תקן 5515 בנוגע לטיפול במתקני הספורט המצויים בתחומי שיפוטן.

על הרשויות המקומיות - שהן גם רשויות רישוי - לאסור את הפעלתם של מתקני ספורט המצויים בתחומי שיפוטן ללא רישיון עסק ולהקפיד כי מתקני ספורט שבהם יש יותר מ-500 מושבים קבועים יקבלו את אישורו של משרד הכלכלה למתן רישיון עסק, כמתחייב.

על הרשויות המקומיות להכין מאגר נתונים רשותי שיכלול פרטים על כל מתקני הספורט המצויים בתחומי שיפוטן, ולבצע במתקנים בדיקות תחזוקה שוטפות, על פי תכנית עבודה סדורה ושיטתית ובאמצעות מעבדה מאושרת.

סיכום

ממצאי הביקורת עולה כי התקן הנוגע לאלפי מתקני הספורט המצויים בתחומי שיפוטן של הרשויות המקומיות אינו מחייב; כי תחום מתקני הספורט נותר ללא אסדרה ופיקוח נאותים; כי רשויות מקומיות לא תחזקו את מתקני הספורט המצויים בתחומי שיפוטן ולא פיקחו על בטיחותם כראוי וכי מתקני ספורט רבים פועלים ללא רישיון עסק תקף. מכל אלה עולה כי בתחום זה רשויות מקיימות באופן חלקי את חובת הנאמנות שלהן כלפי הציבור, מאחר שהמתקנים עלולים להוות סכנה לחיי הציבור, לבריאותו ולרכושו.

על משרד הפנים, שהוא הגוף המאסדר של השלטון המקומי, לגבש בשיתוף משרד התרבות וספורט ומשרד הכלכלה הנחיות מפורטות וברורות לתחזוקת מתקני הספורט המצויים בתחומי שיפוטן של הרשויות המקומיות, לרבות הנחיות בדבר הבטחת הנגישות אליהם. על הרשויות המקומיות להקים מתקני ספורט בתחומי שיפוטן לפי צורכי התושבים, לתחזקם באופן שוטף ולהבטיח את תקינותם ובטיחותם - כדי למנוע סכנה לחיי הציבור, לשלומו ולרכושו.