לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור
הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
 

תקציר

רקע כללי

תחום השיפוט של עיריית באר שבע (להלן - העירייה) משתרע על שטח של 117,500 דונם. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נכון לדצמבר 2012, התגוררו בעיר 197,269 תושבים. ראש העירייה מאז נובמבר 2008 הוא מר רוביק דנילוביץ.

לעירייה נכסי מקרקעין שחלקם הוקנה לה מכוח הסכם פיצויים שנחתם בינה לבין המדינה בשנות השישים. בשנים 2013-2012 התקשרה העירייה עם יזמים למכירת שישה מגרשים שבבעלותה בסכום כולל של כ-48 מיליון ש''ח (לא כולל מע"ם). עד למועד סיום הביקורת נתן משרד הפנים את אישורו לארבע מששת העסקאות, לעסקה אחת טרם ניתן אישור, ובעסקה אחרת הוחלט לדון בבקשה רק לאחר שהעירייה תכין תכנית מפורטת.

פעולות הביקורת

בחודשים אוקטובר 2013 - פברואר 2014 בדק משרד מבקר המדינה בעירייה ובחברה הכלכלית לפיתוח באר שבע בע"מ (להלן - החברה או החברה הכלכלית) עסקת מקרקעין לבניית מלון בוטיק בעיר העתיקה, עסקה למכירת מתחם בית הספר על שם קורצ'אק ואת תהליך קבלת ההחלטות למכירת מתחם בית החולים הדסה לשעבר. עוד בדק משרד מבקר המדינה הליך מתן היתר בנייה להקמת מסעדה באתר לאומי ואת הליך המכרז להפעלתה. בדיקת השלמה נערכה במשרד הפנים ובמשרד להגנת הסביבה.

הליקויים העיקריים

החלטת ועדת השימור על הסרת מבנה מרשימת המבנים לשימור

על מקרקעין בבעלות העירייה מצוי מבנה ששימש בעבר מכון המים של העיר. העירייה קידמה עסקה למכירת המקרקעין ולבניית מלון בוטיק בתחומו. מכון המים הוא מבנה בעל חשיבות היסטורית רבה, כעולה מתיק התיעוד המקדים שהוכן למבנה. ועדת השימור העירונית החליטה להסיר אותו מרשימת המבנים לשימור ולאפשר את הריסתו אגב הקמת המלון. ועדת השימור לא נימקה את החלטתה להסיר את מבנה מכון המים מרשימת המבנים לשימור ולא נימקה את החלטתה לדחות את המלצת יועצת השימור העירונית לשמר את המבנה.

החלטה על מכירת מתחם בית החולים הדסה בעיר העתיקה

בניגוד למדיניות השימור העדכנית

ועדת ההנהלה של העירייה ומועצת העירייה אישרו את שיווק מתחם בית החולים הדסה לשעבר - מבנה בעל חשיבות היסטורית לעיר - על פי תכנית מפורטת תקפה, מבלי שהובאה בפניהם עובדת היותה מנוגדת למדיניות השימור העדכנית שאישרה הוועדה המקומית, ובלי ששקלו עובדה זו.

התקשרות העירייה להפעלת מסעדה באתר הלאומי - מתחם הרכבת

בינואר 2013 פרסמה החברה הכלכלית מכרז פומבי להפעלת מסעדת גורמה ועמדת קפה במתחם הרכבת הטורקית בבאר שבע - מתחם שהוכרז אתר לאומי.

הוועדה המקומית נתנה היתר בנייה לשיפוץ המבנים לשימור ולשיקומם בלא שמילאה את דרישות יועצת השימור של הוועדה המחוזית להשלמת תיק התיעוד - בניגוד להחלטת הוועדה המחוזית.

שר הפנים לא קבע הנחיות לעניין הצורך באישורו להשתתפות של חבר מועצה (או קרובו) במכרזי הרשות המקומית.

במכרז להפעלת המסעדה זכתה חברה שבעל המניות העיקרי בה היה אז חבר מועצת העירייה. החברה ניהלה במועד הגשת ההצעות מסעדה בבאר שבע ללא רישיון עסק ומסעדה בלהבים שניתן לה היתר זמני שלא כדין ובהתנגדות משרד הבריאות.

ההמלצות העיקריות

על העירייה להקפיד לנמק את החלטותיה.

על משרד הפנים לקבוע עבור הרשויות המקומיות עקרונות מנחים לעסקאות מקרקעין הכרוכות בהכנת תכנית חדשה.

על העירייה להקפיד להוציא היתרי בנייה רק לאחר מילוי הדרישות לשימור מבנים, בכדי שתכנית השימור תתבצע באופן המיטבי.

סיכום

עיריית באר שבע מקדמת מיזמים רבים לפיתוח העיר ובכלל זה לפיתוח העיר העתיקה. במסגרת זו מכרה העירייה חלק מנכסי המקרקעין שלה. אף שיש לראות בחיוב את פעולותיה של העירייה לפיתוח המרכז העתיק של באר שבע ולהחייאתו, העלתה הביקורת ליקויים אגב הביצוע. על העירייה לנמק את החלטותיה, במיוחד כאשר היא בוחרת לסטות מהמלצות היועצים המקצועיים כמו יועצים לשימור, ולדרוש ממציע שהינו בעל מספר עסקים להיות בעל רישיון עסק על פי חוק רישוי עסקים לעסקים שבניהולו.