מבוא
בשנים האחרונות מהווה הקיצוץ בתקציבי הממשלה אחד המרכיבים החשובים במדיניות הכלכלית של הממשלה. עובדה זו קיבלה חיזוק ניכר עם ההחלטה על התכנית לייצוב המשק, שיושמה החל ביולי 1985.
בשנים האחרונות קיבלו ועדת השרים לענייני כלכלה והממשלה החלטות בדבר קיצוצים בתקציבי משרדי הממשלה וכן בדבר קיצוץ בכוח האדם המועסק בשירות הציבורי.
במחצית השנייה של שנת 1984 ובמחצית השנייה של 1985 בחן משרד מבקר המדינה את יישום החלטות הממשלה בדבר קיצוצים בתקציבי המדינה לשנות הכספים 1984 ו-1985. לגבי הקיצוץ בתקציב המדינה לשנת הכספים 1984 הובאו ממצאים גם בדו"ח שנתי 35 (עמ' מט). הביקורת הנוכחית שמה דגש מיוחד על בדיקת יישום החלטות הממשלה, שנתקבלו בעת הפעחת התכנית לייצוב המשק החל ביולי 1985. הביקורת התמקדה בבדיקת יישום התוכנית לייצוב המשק, בעיקר בכל הנוגע לצמצום כוח אדם, קיבוץ תקציבי ושמירה על המסגרות התקציביות, שנקבעו בחוק יסודות התקציב. עם זאת, בנושא כוח אדם ברמת היקף הכללי וגם בכמה משרדי ממשלה, נבדקו נושאים של קיצוץ תקציבי ושמירה על מסגרות התקציב גם לגבי שנת 1984.
חלק גדול ממצאי הביקורת, שיובאו להלן, מתייחס לפעולות שבוצעו במהלך שנת הכספים 1985. בעת סיכום דו"ח זה טרם נסתיימה שנת הכספים 1985, וממילא לא ניתן היה, לצורך הביקורת להתבסס על דו"ח כספי סופי. הביקורת נעשתה אפוא בהתבסס על נתונים כספיים של אגף החשב הכללי במשרד האוצר, שהוכנו באמצעות מחשב. הדבר איפשר קבלת נתונים ארעיים על ביצוע בפועל של תקציבי משרדי הממשלה, בדרך כלל לסוף אוקטובר 1985, בהשוואה לתקציב המעודכן ובהתחשב בקיצוצים שבוצעו בתקציב.
נתונים אלה הם ארעיים בלבד, שכן הם לא אושרו בבדיקה סופית, כמקובל בעת עריכת דו"ח כספי סופי. הארעיות היא בהשוואה של הביצוע החצי - שנתי לעומת התקציב השנתי. יש גם לקחת בחשבון, שיש מקרים שהביצוע הוא עונתי ואינו מתחלק באופן שווה על פני כל שנת הכספים ועל כן חייבת להיות זהירות בהסקת מסקנות.
עם זאת, יש בנתונים ארעיים אלה משום מתן אפשרות להסקת מסקנות ראשוניות מביצוע התכנית לייצוב המשק בכל הנוגע לקיצוץ התקציבי והקיצוץ בכוח אדם. מסקנות יותר חד - משמעויות יוכלו להתקבל רק עם סיכום שנת הכספים והתקדמות ביצוע התכנית לייצוב המשק. ממצאי הביקורת שיובאו להלן,מצביעים על כך, שגם מסקנות ראשוניות אלה הן בעלות משקל ניכר מאוד ועשויות להיות מרכיב חשוב בהסקת מסקנות מביצוע הקיצוצים בתקציב בעבר וכן לשמש נדבך בתהליך קבלת החלטות לקיצוצים עתידיים במשק הישראלי.
הביקורת הקיפה את המשרדים הבאים: האוצר, אנרגייה ותשתית, בינוי ושיכון, בריאות, דתות, חוץ ,חינוך ותרבות, משפטים, עבודה ורווחה, פנים, לקליטת העלייה, תחבורה, תיירות ,תעשייה ומסחר, ותקשורת.