הפיקוח הפדגוני והכולל - ציבור המפקחים מורכב בחלקו ממפקחים כוללים, האחראים לפיקוח על המוסד החינוכי כולו, ובחלקו ממפקחים מקצועיים, המופקדים על קידומו ופיתוחו של מקצוע הוראה מסוים. המפקחים הכוללים כפופים מינהלית למנהלי המחוזות ומבחינה פדגוגית למזכירות הפדגוגית. מערכת הפיקוח מחולקת גם על פי שכבות גיל- גני ילדים, בתי ספר יסודיים ועל-יסודיים - אך קיים שוני במבנה בסיסי זה במחוזות השונים.
יחידת המטה למידניות הפיקוח והגוף המפקח העליון היא המזכירות הפדגוגית שבמשרד החינוך והתרבות. תפקידיה וסמכויותיה של המזכירות ותפקידיו של הפיקוח בכלל שואבים בעיקרם מחוק חינוך ממלכתי, התשי"ז- 1956 ותקנות שהותקנו על פיו- תקנות חינוך ממלכתי (סדרי פיקוח), התשי"ז- 1956 ומחוק הפיקוח על בית ספר, התשכ"ט- 1969. תפקידי הפיקוח כוללים:
המשך קריאה בקובץ המצורף.
הבטחת זכויות מדינה במבני חינוך - מאמצע שנות השבעים קיים בדרום הארץ מוסד חינוכי כפר הנוער שערי אברהם, בניהולה של אגודה עותומנית- להלן אגודה א'. זכויות חכירה בקרקע, שעליה הוקם המוסד, היו בידי חברה- להלן החברה. הן אגודה א' והן החברה קשורות בארגון גג חרדי. בשנים 1975- 1979 נתן מרד החינוך והתרבות לאגודה א' מענק למימון הקמת מבני חינוך בכפר הנוער; ערך תשלומי המשרד במחיר מארס 1982 (על פי מדד המחירים לצרכן), הסתכם, בהתאם לחישובי הביקורת, בכ-25.8 מיליון שקל.
בשנת 1980, עקב קשיים כספיים של אגודה א', הועבר ניהול המוסד לאגודה ב'. באפריל 1982 רכשה האגודה למען החייל בישראל (להלן אל"ח) בסכום של 20.5 מיליון שקל את כפר נוער, לרבות המבנים, מן החברה, כשזכויות החכירה בקרקע עדיין היו רשומות על שמה; על כן פעלה החברה כנאמנה של אגודה ב' והכסף שולם לאגודה ב' באמצעות החברה.
המשך קריאה בקובץ המצורף.