לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

מתן שירותים באמצעות קבלנים; הדברת יתושים; שמירת איכות הסביבה ברשויות המקומיות

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
קבלנים; פיקוח

תקציר

​מתן שירותים באמצעות קבלנים - הרשויות המקומיות נותנות שירותים לציבור באמצעות עובדיהן או באמצעות גורמים פרטיים על בסיס קבלני. בשנים האחרונות גברה הנטייה לבצע שירותים שונים באמצעות קבלנים כתוצאה מצמצום כוח אדם במסגרת "שיא כוח אדם", הנקבע לרשויות המקומיות על ידי משרד הפנים *, או בגגל קשיים בהשגת עובדים במקצועות שונים. 

משרד מבקר המדינה בדק במשך שנת 1983 את טיפולן של רשויות מקומיות שבמרכז הארץ במתן שירותים באמצעות קבלנים בתחומי פינוי אשפה, עבודות ניקיון בבתי ספר, הסעות תלמידים למוסדות חינוך. הבדיקה התייחסה לתקינות נהלי ההתקשרות של הרשויות המקומיות עם הקבלנים, לפיקוחן על מתן השירותים וההתחשבנות עם הקבלנים. הביקורת גם ערכה השוואת המחירים, ששולמו על ידי הרשויות המקומיות לקבלנים כדי לעבוד על סבירות התמורה בגין אותו שירות ומידת החסכון שהושגה. 

הדברת יתושים - לפי נתוני משרד הבריאות נפוצה בארץ דגירה של שני סוגים עיקריים של יתושים שעקיצותיהם מטרידות את האוכלוסייה; בחלקי תבל אחרים יתושים מאותם סוגים מעבירים מחלות, כגון קדחת השקע האפריקני, אולם בארץ לא נתגלו מקרים כאלה. לאחרונה גם דווח על דגירת זחלים של יתושי אנופלס שהם מעבירי מלריה במקווי מים נקיים בתחום המועצות האזוריות זבולון והגליל העליון. התנאים הפיזיים והאקלים בארץ יוצרים סביבה נוחה להתרבות יתושים- הטלת ביצים, הופעת זחלים, גלמים ויתושים מעופפים. 

המקומות המועדים לדגירה המונית של יתושים הם אזורים בלתי בנויים, שבהם מתהווים מקווי מים ללא זרימה חופשית, כגון: אגני חימצון, ואדיות, אפיקי נחלים חסומים, תעלות ניקוז, בריכות דגים, דליפות מים ומי שפכים. מאזורים אלה פושטים יתושים לאזורים מאוכלסים, קוגם בהם מתאפשרת דגירת יתושים במרתפים, במיכלי מים למיניהם, סביב דליפות מים ומי שופכין וכן בורות סופגנים בחצרות בתים שאינם מחוברים לרשת הביוב המרכזי.

בהמשך קריאה בקובץ המצורף.

שמירת איכות הסביבה ברשויות המקומיות - 1. לרשויות המקומיות יש תפקיד מרכזי בביצוע הפעולות הקשורות בשמירה על איכות הסביבה. בידי הרשויות המקומיות גם מגוון של מסגרות משפטיות ומינהליות שבאמצעותן הן יכולות להפעיל סמכויות המיועדות להשגת איכות סביבה נאותה ומתן שירותים בתחום זה, כגון, תכנון, פיקוח על הבנייה, פיקוח תברואי, סילוק שפכים ופסולת, שיפור חזות העיר ועוד. פקודת העיריות ופקודת המועצות המקומיות, מקנות לרשויות המקומיות סמכויות להתקין חוקי עזר ותקנות בנושאי איכות הסביבה ולאכפם. בסקר של חוקי העזר של הרשויות המקומיות לשנת 1981 בנושאי איכות הסביבה, שנערך על ידי המועצה לארץ ישראל יפה בשיתוף עם השירות לשמירת איכות הסביבה במשרד הפנים (להלן- השירות) ומרכז השלטון המקומי בישראל, נמנו 34 חוקי עזר שעניינם מניעת זיהום ומטרדים ושמירה על איכות החיים והסביבה.

בהמשך קריאה בקובץ המצורף.