לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

ערבויות מטעם המדינה למפעלי תעשייה; מרכז השקעות- המעקב אחר התנאים הנקבעים בכתבי האישור

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
הלוואות; השקעות; מעקב; מענקים

תקציר

​ערבויות מטעם המדינה למפעלי תעשייה - כדי לסייע לפיתוחם של מפעלי תעשייה חדשים, ולעודד פעילות של מפעלי תעשייה קיימים, פועלת הממשלה בכמה אופנים שאחד החשובים שבהם הוא הסיוע באשראי. פעילות זו מתמקדת ביצירת אשראי זמין וזול למפעלי תעשייה: הלוואות מוכוונות לפיתוח ואשראים מוכוונים להון חוזר. מתן ההלוואות נעשה, בדרך כלל, על ידי הבנקים ועל אחריותם והיזמים מתבקשים להמציא בטחונות לשביעות רצון הבנקים. לא בכל המקרים מסוגלים היזמים לגייס את הבטחונות הדרושים ואז הם פונים בבקשה למשרד התעשייה והמסחר (להלן- המשרד) שיסייע להם לקבל ערבות מטעם המדינה לפרעון הלוואותיהם. 

חוק ערבויות מטעם המדינה, התשי"ח-1958, קובע, כי שר האוצר מורשה לערוב בשם מדינת ישראל למילווה, לערבות למילווה או להתחייבות כספית אחרת, אם לדעתו יש בערבות זו כדי לסייע לפיתוחו או לעידודו של ענף בעל חשיבות כלכלית או לסייע לכל תכלית אחרת שיש בה עניין לכלל. הערבות האמורה טעונה אישור ועדת הכספים של הכנסת. הסכום הכולל של הערבויות שיינתנו בכל שנת כספים מוגבל ל-10% מהסכום של תקציב המדינה. 

המשך קריאה בקובץ המצורף.

מרכז ההשקעות - המעקב אחר התנאים הנקבעים בכתבי האישור - במסגרת החוק לעידוד השקעות הון, התשי"ט-1959 (להלן- החוק), מסייעת הממשלה בעיקר למשקיעים בתעשייה ובמלונאות בדרך של השתתפות במימון ההשקעות על ידי הענקת מענק השקעה, מענק הישבון- לתשלום המסים העקיפים על ההשקעה- ובמתן הקלות המיסים הישירים והעקיפים החלים על פירות ההשקעות שנעשו במסגרת החוק. ביצוע החוק הוא בידי שר האוצר ושר התעשייה והמסחר באמצעות מרכז ההשקעות שבמסגרת משרד התעשייה והמסחר. 

רשויות מרכז ההשקעות הן: מועצה שתפקידה לייעץ לממשלה בכל הנוגע להגשמת מטרת החוק לעידוד השקעות הון; מינהלה שתפקידה ליזום פעולות למען עידוד השקעות הון, ולתת אישור לתכניות; ומנהל המרכז (להלן- המנהל) הממונה על ביצוע החלטות המינהלה. מינהלת מרכז ההשקעות רשאית, לפי שיקול דעתה בהתאם לסמכות המוקנית לה בסעיף 19 לחוק, לקבוע בכתב האישור תנאים לביצוע התכנית, ותנאים שעל המפעל לקיים לאחר הקמתו. לפי סעיף 75(א) לחוק, מינהלת המרכז רשאית להתנות אישור או לבטלו לעתיד או למפרע, אם לא קוימה הוראה מהוראות החוק או מהתקנות שהותקנו על פיו, או לא בוצעה התכנית המאושרת, או תנאי מתנאי האישור. משבוטל האישור ישולמו האגרות, המיסים ותשלומי החובה האחרים, שלגביהם ניתנו הטבות, זולת אם קבעה המינהלה שלא ישולמו או ישולמו רק במקצתם. 

המשך קריאה בקובץ המצורף.