לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

אגף שומת מקרקעין; הסדר מקרקעין; מערכות ממוחשבות לרישום מקרקעין

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
שומות; איסוף מידע; קבלנים; שעות נוספות; מסחר

תקציר

​אגף שומת מקרקעין - 1. במסגרת משרד המשפטים פועל אגף שומת מקרקעין (להלן האגף) ; בראש האגף עומד השמאי הממשלתי הראשי, שמוסמך על ידי הממשלה להעריך שווי מקרקעין שהמדינה או אחד ממוסדותיה מתכוון לרכוש, להפקיע או למכור, להחכיר או להשכיר. לאגף הנהלה, שמושבה בירושלים, וארבע לשכות מחוזיות- בירושלים, בתל אביב, בחיפה ובבאר שבע. 

תקציבי האגף בשנת הכספים 1980 היה 2:84 מיליון שקל והוצאותיו למעשה היו כ-3.15 מיליון שקל; בשנת הכספים 1981 הוקצב לאגף סך של 5.36 מליון שקל. ההוצאה הארגונית של האגף כלולה בסעיפי ההוצאות למינהל זאירגון של משרד המשפטים. שיא כוח האדם נקבע ל-41 משרות בתקן; בפועל הועסקו באמצע 1981- 40 עובדים קבועים. נוסף עליהם מעסיק האגף עשרה גימלאים, שמאים פרטיים במשרות חלקיות לפי חוזים מיוחדים, שבעה עובדים שמשכורתם משולמת על חשבון משרד הקליטה (עולים חדשים) ומינהל מקרקעי ישראל, חמישה מתמחים ושני עובדים ארעיים. כן נעזר האגף, באיסוף נתונים מיחידות מס שבח מקרקעין באוצר, על ידי 13 עובדים,ששכרם משולם לפי כמות הטפסים ("נתוני עסקה במקרקעין") שהם ממלאים.

המשך קריאה בקובץ המצורף. 

הסדר מקרקעין - עיקרו של הסדר המקרקעין הוא סידור זכויות הקניין במקרקעין בהסתמך על מדידה ומיפוי רשמיים ולאחר חקירה רשמית ופומבית של תביעות לבעלות ולזכויות אחרות במקרקעין. פעולות ההסדר, המקיפות קרקעות בבעלות פרטית או ציבורית וקרקעות בבעלות המדינה, החלו בארץ בתקופת המנדט על יסוד פקודת הקרקעות (סידור זכות קניין) מ1928- היום פקודת הסדר זכויות במקרקעין (נוסח חדש), התשכ"ט-1969.  במסגרת אגף רישום והסדר המקרקעין, שבמשרד המשפטים (להלן- האגף), פועלות חמש לשכות הסדר מחוזיות: ירושלים, תל אביב והמרכז, הדרום, חיפה, הצפון.

קיימים שלושה גורמים הנוגעים לפעולות ההסדר: הטוען לזכות קניין בקרקע (לגבי תביעות על מקרקעין של המדינה, של רשות הפיתוח ושל הקק"ל- מינהל מקרקעי ישראל); אגף המדידות שבמשרד הבינוי והשיכון, העוסק בצד הטכני של הכנת מפות של שטחי ההסדר על בסיס מדידות בשטח*; ופקיד ההסדר (באגף רישום והסדר המקרקעין), שעליו מוטל להוציא ולפרסם הודעות על מדידה ורישום של זכויות, להודיע על מהלך התקדמות ההסדר, לערוך לוח תביעות ולפרסמו, לחקור תביעות (על תביעות מנוגדות מוסמך להחליט בית משפט מחוזי או בורר), ולערוך לוח זכויות קניין ולפרסמו ברבים. רישום הבעלות מבוצע במירשם המקרקעין.

המשך קריאה בקובץ המצורף.