ארגון משמר הגבול והפעלתו - משמר הגבול (להלן מג"ב) הוקס בשנת 1953 במסגרת המשטרה כיחידה, שתפקידה הבטחת גבולות המדינה והיישובים בפני הדירה והסתכנות ושמירת בטחון הנפש והרכוש באזורי הספר. לאחר מלחמת ששת הימים הועברו חלק מיחידות משמר הגבול לשטחים שמעבר לקו הירוק והוכפפו לממשל הצבאי כדי לפעול שם בתפקידי השלטת סדר ובטחון ובמניעת פעילות חבלנית; בשנת 1974 החליטה הממשלה להעביר את האחריות לבטחון פנים מצה"ל למשטרת ישראל, ובעקבות זאת הוטלו על משמר הגבול: משימות חדשות *.
ב-1975 החליטה הממשלה להטיל על משטרת ישראל את האחריות לאבטחת מתקנים בטחוניים. בעקבות זאת נערך משמר הגבול מחדש: רוכזו פלוגות והוצבו כוחות סיוע למחוזות המשטרתיים; הוקמה היחידה המיוחדת ללוחמה בטרור, הוצבה יחידת מג"ב בנמל תעופה בן- גוריון ויחידות בנמלי חיפה, אשדוד ואילת ואורגן מחדש משמר היישובים.
ביולי 1980 פרסם המינהל לתכנון וארגון שבמטה הארצי פקודה על ארגונו הכולל של מג"ב ועל שיטת הפעלתו.
בחודשים אוקטובר-דצמבר 1981 בדק משרד מבקר המדינה את ארגונו ושיטות הפעלתו של משמר הגבול. הבדיקה, נערכה במטה מג"ב, בבסיס האימונים החילי, במפקדות המרחביות, בפלוגות מבצעיות ובגזרות משמר היישובים.
הטיפול בעבריינות נוער - האחריות לטיפול בעבריינות נוער מוטלת על אגף החקירות במשטרת ישראל. מגמתו של האגף היא לשלב בפעולותיו- המתמצות בדרך כלל באיסוף ראיות והבאה לדין גישות טיפוליות כדי לעצור ככל האפשר בעד הידרדרותם של נערים ונערות לחיי פשע כאורח חיים קבוע. כך גם לא נפתח לעיתים תיק פלילי לבני נוער שנמצאו עוברים על החוק (הליך או תביעה) כדי למנוע הטלת דופי פלילי, כאשר המדובר בעבירה חד פעמית הנושאת אופי אקראי. כך גם תצומצם האפשרות שובעבריין הצעיר ידבק אות קלון וההשלכה השלילית העלולה להיות לכך מצד מערכות מוסדיות ביחס אליו.
גופים נוספים, המטפלים באוכלוסיה זו, הם בעיקר משרד העבודה והרווחה, שבמסגרתו פועלים שירות המבחן לנוער וכן השירות לנוער במצוקה (ר' דו"ח שנתי 31, עמ' 441); משרד החינוך והתרבות והרשויות המקומיות באמצעות עובדי חבורות הרחוב. ואשר לענין השיפוטי, מופקד על כך בית משפט השלום לנוער.
הטיפול של המשטרה בעבריינים צעירים מעוגן בשני החוקים הבאים: חוק הנוער (שפיטה ענישה ודרכי טיפול), התשל"א-1971, וחוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960. בפקודות הקבע של המשטרה (להלן- פקודות הקבע) הוראות מספר המרהיבות את היבטי הטיפול מעבר לקבוע בחוק ונוגעות להליכי מעצר קטינים, קשר עם שירות המבחן ופעולות מבחנה וסיעוד.
המחלקה לבינוי ונכסים - המחלקה לבינוי ונכסים (להלן מב"ן) פועלת במסגרת אגף האפסנאות, ומתפקידה לרכז את כל הפעילות הקשורה בבינוי ובאחזקה שוטפת של מבני ומתקני המשטרה. במחלקה ארבעה מדורים, שתתקן שלהם מנה בסך הכל 83 משרות, מהן 78 מאויישות.