לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

חינוך על יסודי לערבים ולדרוזים; הטיפול בשאלוני בחינה; הזמנת מחקרים; אגף העתיקות; פיקוח על ארגוני ספורט

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
תכנית לימוד; מינוי; מורים; מפקחים; שכר לימוד

תקציר

​חינוך על יסודי לערבים ולדרוזים - מאז סוף שנות ה-60 גדלי, והלכה מערכת החינוך העל יסודי של הערבים ושל הדרוזים, בשנים תש"ל עד תשל"ז (ספטמבר 1969 עד אוגוסט 1977) גדל מספר התלמידים הערבים והדרוזים שלמדו במוסדות על יסודיים מ-8,050 בתש"ל ל-17,653 בתשל"ז ומספר המורים גדל מ-517 ל-1,830.

הטיפול בשאלוני בחינה - הבחינות העיקריות מבין אלה שעורך משרד החינוך והתרבות הן: בחינות להקניית תעודות בגרות למסיימי בתי ספר על יסודיים ולנבחנים חיצוניים (אקסטרנים); בחינות גמר לבתי ספר מקצועיים בחינות מילואים למורים בלתי מוסמכים ; וחקלאיים ולהסמכת מורים בבתי מדרש למורים ולגננות ולמסיימי קורסים שונים.

מחלקת הבחינות במשרד (להלן- המחלקה) מרכזת בידיה את הטיפול בשאלוני בחינה ממועד קבלת כתב היד מוועדות השאלונים ועד מועד מסירתם של טופסי השאלון לידי הנבחנים לשם מתן תשובות עליהם. לפי נתוני המחלקה הוכנו בעבור מערכת הבחינות, שהתקיימה בשנת הלימודים תשל"ז, כ-800 שאלונים שונים. בשנת 1977 הועסקו במחלקה, 62 עובדים קבועים בכל הארץ, ומ-15 עד 300 עובדים ארעיים לחודש, בהתאם לצרכי המחלקה. הוצאות המחלקה בשנת 1976 הסתכמו בכ-16.3 מליון ל"י, מהן 7.1 מליון ל"י מומנו על-ידי הכנסה, שנתקבלה מדמי בחינות. לשנת 1977 הוקצבו להוצאות המחלקה 23.6 מליון ל"י, מזה, לפי האומדן, יכוסו 5.4 מליון ל"י מדמי בחינות. מרבית התקציב יועד לתשלום שכרם, של בוחנים ומשגיחים בבחינות. 

ביוני 1977 נודע ברבים כי תכנם של השאלונים הגיע, לפני מועד הבחינות, לידיעתם של מי שלא היה אמור לקבל מידע זה ומתוך כך גם לחלק מהנבחנים. המשטרה פתחה בחקירה והמנהל הכללי של המשרד, מינה מיד ועדה לבדיקת התהליך של הכנת בחינות הבגרות (להלן "הוועדה"), שהגישה לו את מסקנותיה בספטמבר 1977. עד סוף 1977 לא הסתיימה. חקירת המשטרה. בעקבות האירוע בדק משרד מבקר המדינה, בחודשים יולי-אוגוסט 1977, לסירוגין, את סדרי האבטחה של השאלונים בשלבי הטיפול השונים במחלקה. בדבר ביקורת קודמת של סדרי השמירה והפיקוח על השאלונים, ראה דו"ח שנתי 21 , עמ' 297 .

הזמנת מחקרים - משרך החינוך והתיבות מזמין, מפעם לפעם, מחקרים בתחום החינוך, כדי לבדוק את רמת מערכת החינוך ולשפר אותה מבחינה פדגוגית ומדעית. המחקרים ממומנים על- ידי המשרד ונערכים בדרך כלל על-ידי מוסדות להשכלה גבוהה, מוסדות מחקר אחרים ועל-ידי חוקרים עצמאיים. קביעת מדיניות המחקר החינוכי, תכנונו ומעקב אחר ביצוע המחקרים הם מתפקידו של המדען הראשי של המשרד. כיווניו העיקריים של המחקר החינוכי - כפי שבאו לידי ביטוי בדברי ההסבר להצעת התקציב 1976 - הם עיבוד סטאטיסטי של תופעות שינויים ושל נתונים כמותיים במערכת החינוך; חקירתן של תופעות ומגמות חינוכיות בקרב גילאים שונים, ארציות ומקומיות, במטרה לנקוט עמדה כלפיהן לפי הצורך; הערכה של פעולות ויוזמות חינוכיות; וחקירת מידת השפעתן על התלמיד בבית הספר ובמערכת כולה. 

המשך קריאה בקובץ המצורף.

אגף העתיקות - פעולותיו של אגף העתיקות היו מושתתות עד תחילת 1978 על פקודת העתיקות משנת 1929 ועל פקודת העתיקות (חצרים) משנת 1935 (להלן הפקודה) והתקנות שהותקנו על פיהם. בסוף ינואר 1978 נתקבל בכנסת חוק העתיקות תשל"ח-1978 (ראה - להלן). תפקידיו העיקריים של האגף הם לקיים פיקוח שוטף על אתרי העתיקות של המדינה כדי למנוע פגיעה, הרס ושוד עתיקות; לפעול למניעת הרס, מפולות ונזק לשרידים ולממצאים עתיקים על-ידי חפירות הצלה, ולדאוג לשימורם ולשיחזורם של אתרים היסטוריים; לטפל בעתיקות שהן אוצרות המדינה (להלן אוצרות המדינה), לרשמם, לאחסנם ולמסרם.לתצוגה במוזיאונים. האגף מפרסם מפעם לפעם דו"חות על ממצאים מיוחדים מאוצרות העתיקות של המדינה. חפירות ארכיאולוגיות, ויצוא של עתיקות מישראל טעונים רשיון של האגף. ליד אגף העתיקות פועלת מועצה ארכיאולוגית מייעצת, שחברים בה נציגי ציבור ונציגי הממשלה. הרכבה ותפקידיה של המועצה נקבעו, בתקנות. המועצה פועלת באמצעות ועדות משנה: ועדה לתיאום ותכנון חפירות ורשיונות חפירה, וועדה לשימור ושיחזור אתרים. מליאת המועצה מתכנסת פעם בשנה ודנה בעניינים, שי,ש להם היבט ציבורי.

המשך קריאה בקובץ המצורף. 

פיקוח על ארגוני ספורט - פעולות מאורגנות של הספורט מתנהלות בארץ במסגרת אגודות ספורט מקומיות, שמספרו מגיע ל-1,000 בקירוב. לאגודות אלה זיקה לחמישה ארגונים ארציים: הפועל, מכבי, בית"ר, אליצור ואס"א. מרכזי הארגונים (להלן - המרכזים) מסייעים ומכוונים את פעולותיהן של האגודות המקומיות המסונפות אליהם. כמו כן פועלים בארץ מוסדות ספורט ארציים, שהעיקריים בהם ההתאחדות לכדורגל *, ההתאחדות לספורט, איגוד הכדורסל, איגוד הטניס והועד האולימפי. מוסדות אלה דואגים לקיום פעילות סדירה בענפי הספורט השונים, לרבות טיפול בנבחרות ייצוג. הפעילים בהנהלות כל גופי הספורט הם בדרד כלל מתנדבים. גופי הספורט רשומים באגודות לפי החוק העותומאני של האגודות. רשות הספורט והחינוך הגופני (להלן - הרשות הספורט) הפועלת כיחידה במשרד החינוך והתרבות, תומכת מתקציבה בארגונים ובכל מוסדות הספורט הארציים.

בינואר 1963 המליצה ועדה משותפת של ועדת החינוך והתרבות וועדת הפנים של הכנסת, שהממשלה תציע לכנסת.חוק רשות הספורט, שיבטיח לרשות מעמד ממלכתי ויסדיר את היחסים בינה לבין מוסדות וארגונים של הספורט, תוך שמירה על מעמדם האוטונומי. הוועדה, גם הצביעה על הצורר, שבחוק ייכללו הסמכויות ודרכי ביקורת הניהול הכספי של ארגוני הספורט.

המשך קריאה בקובץ המצורף.