לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

החכרת קרקעות חקלאיות; עסקאות הקצאה של קרקע עירונית; פיתוח מקרקעין באמצעות חברות

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
קיבוצים; החכרת מגרשים

תקציר

​החכרת קרקעות חקלאיות - 1. השטח החקלאי המעובד במדינת ישראל מגיע, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 1975 , לכדי 4.3 מיליון דונם -שטח הנמצא ברובו הגדול בניהולו של מינהל מקרקעי ישראל (להלן המינהל). השטח החקלאי המוחכר על ידי המינהל הוא כ-4 מיליון דונם: לקיבוצים. ולמושבים כ-3.5 דונם (2.3 מיליון דונם בדרך של  נחלה ו-1.2 מיליון דונם בדרך של החכרה לזמן קצר); לחברות ולבודדים כ-0.5 מיליון דונם. 

המשך קריאה בקובץ המצורף.

עסקאות הקצאה של קרקע עירונית - מינהל מקרקעי ישראל מקצה קרקע עירונית לבנייה למגורים, לתעשייה ומלאכה, למסחר ולמטרות ציבוריות, על פי רוב בתנאי חכירה לתקופה של 49 שנה. במדיניות הקרקעית של הממשלה מ-1965 , שאומצה על ידי מועצת מקרקעי ישראל באותה שנה, נקבע כעיקרון, שמסירת קרקע, שלא למטרה ציבורית, תיעשה על פי מכרז פומבי. פטור ממכרז ניתן על פי המלצה מאת השרים הנוגעים בדבר או מטעמם: שר המסחר והתעשייה - להקמת מפעלי תעשייה ומלאכה; שר השיכון - להקמת מבני מגורים; שר התיירות - להקמת בתי מלון. שוויה של קרקע עירונית, הנמסרת שלא בדרך של מכרז, נקבע על פי הערכת השמאי הממשלתי, ובאזורי פיתוח - על פי טבלה של דמי חכירה, שמכינים המינהל, משרד השיכון והשמאי הממשלתי הראשי.

המשך קריאה בקובץ המצורף.

פיתוח מקרקעין באמצעות חברות - מינהל מקרקעי ישראל יוזם עבודות פיתוח בקרקעות שבניהולו כדי להעלות את ערכן ולאפשר את ניצולן היעיל. עבודות הפיתוח נעשות בדרך כלל באמצעות חברות פיתוח ובנייה.

בשנת 1974 בדק משרד מבקר המדינה את ההסדרים בין המינהל לבין חברה כלכלית לירושלים בע"מ, שעסקה בפיתוח ובבנייה באזורי תעשייה בירושלים, וממצאי הביקורת הובאו בדו"ח שנתי 25 , עמ' 397. בשנת 1975 ערך משרד מבקר המדינה לסירוגין ביקורת על פעולות פיתוח, שנעשו על ידי שתי חברות נוספות: חברת מבני תעשייה בע"מ והחברה לפיתוח לוד בע"מ.