רשות השידור (להלן - הרשות) הוקמה ופועלת מכוח חוק רשות השידור, התשכ"ה-1965 (להלן - החוק) ועל ביצועו מופקד שר שממנה הממשלה לעניין זה (להלן - השר הממונה). על מילוי תפקידיה של הרשות לפי החוק מופקדים: יו"ר הרשות, המליאה וועד מנהל שחבריו הם חברי המליאה (להלן - מוסדות הרשות) ומנכ"ל. המליאה אחראית להתוויית מדיניות הרשות ולהנחיית הוועד המנהל במילוי תפקידו.
מפברואר 2010 מכהן ראש הממשלה, מר בנימין נתניהו, כשר הממונה על ביצוע החוק. במרץ 2011 מונתה מליאה חדשה ובה 31 חברים, וד"ר אמיר גילת מכהן כיו"ר שלה. שבעה מחברי המליאה החדשה, ובכלל זה היו"ר, נבחרו לשמש חברי הוועד המנהל, שהחל לפעול באפריל 2011. מנכ"ל הרשות הקודם סיים את תפקידו ביולי 2011, וכעבור כחודשיים נבחר מנכ"ל חדש, מר יוני בן-מנחם.
זה שנים חלה הידרדרות חמורה במעמדה הציבורי של הרשות ובתפקודה. הדבר בא לידי ביטוי, בין היתר, בגירעון מתמשך בתקציבה ובשחיקה במעמד השידור הציבורי. ביולי 2007 אישרו מוסדות הרשות תכנית רפורמה מקיפה, ובאפריל 2009 נחתם הסכם בין הרשות ומשרד האוצר ובין ארגוני העובדים המייצגים את עובדי הרשות, ולפיו יפרשו ממנה 700 עובדים בכפוף לחתימת הסכמי עבודה חדשים שיחליפו את הקיימים. עד יוני 2011 חתמה הרשות על הסכמי עבודה חדשים עם ארגוני העובדים, ובמועד סיום הביקורת, נובמבר 2011, טרם יושמו הסכמים אלה.
יחידות הרשות השונות (טלוויזיה, רדיו, מינהלה וגבייה) נמצאות במבנים, במשרדים ובמגרשים הפזורים בכל רחבי הארץ. עיקר הנכסים מרוכזים בירושלים - במתחם רוממה, במתחם שערי צדק ובמתחם הלני המלכה. פעילות הרשות בתל אביב מרוכזת במתחם בדרום הקריה. חלק מהנדל"ן נמצאים בשימוש הרשות שנים רבות, ורק מקצתם רשומים בבעלותה. בתכנית הרפורמה הוחלט כי פעילות הרשות תרוכז בשלושה מתחמים בשלוש הערים הגדולות (ירושלים, תל אביב וחיפה). בפועל תכנית הרפורמה לא יושמה, היות שהרשות ומשרד האוצר לא הגיעו להבנות בעניינה ולא חתמו על הסכם למימונה.
פעולות הביקורת
בחודשים מאי-נובמבר 2011 בדק משרד מבקר המדינה את טיפול הרשות בנדל"ן שברשותה. הבדיקה נעשתה ברשות. בדיקות השלמה נעשו במשרד האוצר, במינהל מקרקעי ישראל (להלן - המינהל) וברשות לפיתוח ירושלים.
עיקרי הממצאים
1. בשנת 1965 נקבע בחוק שהממשלה תעמיד לרשותה של הרשות את כל הנכסים הנמצאים בידיה. עוד נקבע בחוק כי הרשות לא תהיה רשאית למכור או להעביר בדרך אחרת נכס שבבעלותה אלא באישור הממשלה. הנדל"ן שבשימוש הרשות היו אמורים להיות מועברים אליה, אך היא לא פעלה ברציפות כדי להבטיח כי יישמרו זכויותיה בנכסים, וכי הם יירשמו על שמה בלשכת רישום המקרקעין. בפועל, זכויות הרשות במרבית הנכסים לא נרשמו על שמה בלשכת רישום המקרקעין. עקב כך אין מידע מלא על הזכויות שיש לה בנכסים שבידיה.
2. במשך השנים לא ניהלה הרשות רישום עדכני של הנכסים, לא תיעדה את השינויים שנעשו בנכסיה ולא מינתה מנהל מקצועי לקדם את הטיפול בנדל"ן. מסד הנתונים על הנדל"ן שבידי הרשות אינו מאפשר ניהול נכסים בפריסה ארצית ובהיקף ניכר ואף אינו מאפשר מעקב ראוי אחר מצבם.
3. נמצא כי אין התאמה בין הרישומים במינהל נכסי הדיור הממשלתי לגבי נכסי המדינה שהועברו לשימוש הרשות ובין הרישומים שבידי הרשות - לפי רישומי מינהל נכסי הדיור הממשלתי שום נכס שלו אינו נמצא בשימוש הרשות, ואילו לפי רישומי הרשות שבעה מהנכסים שבשימושה שייכים לו.
4. לפני כעשרים שנים הוחל לקיים דיונים בנושא הקמת קריה לרשות בירושלים. במאי 1995 החליטה הממשלה לאשר את בניית פרויקט רשות השידור במתחם שערי צדק בשני שלבים ולאשר לרשות לקבל הלוואות בהיקף של עד 25 מיליון דולר. באפריל 1998 הודיע מנכ"ל הרשות דאז על הקפאת הפרויקט ועל בחינתו מחדש. לנוכח העיכוב המתמשך במימוש של נכסי המימון , ההחלטה על הקפאת הפרויקט, ההיקף הגדול של ההתחייבויות הכספיות של הרשות, ותנאי ההלוואות שנלקחו באוגוסט 1996 - נגרמו לרשות במשך השנים נזקים כלכליים, מימוניים ותפעוליים שהשפעתם עדיין ניכרת בימים אלה.
5. ממרץ 1999, המועד שבו הסתיים שלב א' של פרויקט שערי צדק, עד ינואר 2012 לא התקדמה הרשות בכל הקשור למימוש שלב ב' של הפרויקט.
6. הרשות מחזיקה בשטחי קרקע הכוללים בניינים ושטחי חניה בקריה בתל אביב. ביוני 1996 נחתם בין המינהל ובין הרשות הסכם לפינוי השטחים והמבנים שמחזיקה הרשות בקריה בתל אביב. בתמורה לפינוי התחייב המינהל, בין היתר, להקצות לרשות מתחם חלופי בדרום הקריה. באפריל 2002 נחתמה תוספת להסכם שעניינה העברת יחידות הרשות למבנים זמניים חלופיים, ובהתאם לכך עברו יחידות הרשות למבנים אלה. בשנים 2002-2006 לא קידמה הרשות באופן משמעותי את מימוש ההסכם והמינהל לא שיווק את המגרש שעליו אמור היה להיבנות המבנה שיועד לרשות.
7. בשנים 2007-2009 התקיים דיון מחודש בין יו"ר הרשות דאז לבין המינהל לגבי החלופות לפינוי המתחם בדרום הקריה. בידי הרשות אין מסמכים המלמדים על כך שהיא עשתה עבודת מטה מקיפה שבמסגרתה נבחנו כל היבטי החלופות לגבי התמורה הכספית במתחם תל אביב. המשא ומתן שקיימה הרשות עם המינהל נעשה בלי שמוסדות הרשות דנו בו והחליטו לקיימו, ובלי שאישרו את המתווה שגובש עם המינהל בדבר קבלת תמורה כספית.
8. הרשות קיימה במשך שנים דיונים בנושא הנדל"ן, וקיבלה רק החלטות עקרוניות שלא לוו בהחלטות מעשיות לביצוע.
9. בשנת 2011 החלו לפעול מוסדות הרשות החדשים, שהציבו את הטיפול בנושא הנדל"ן כנושא מרכזי שעליהם לטפל בו וחזרו והחליטו על הקמת קריית השידור בשערי צדק. ביולי 2011 הנחה ראש הממשלה (השר הממונה) את הרשות שהרפורמה תמומן בעיקר ממכירת נדל"ן (להלן - הנחיית ראש הממשלה). אף שהנחיית ראש הממשלה יצרה זיקה ישירה ותלות בין תכנית הרפורמה ובין נושא הנדל"ן של הרשות, והייתה צפויה להשפיע השפעה ניכרת על הרשות, לא העלה יו"ר הרשות את הנושא לדיון במליאה סמוך לקבלתה, והיא נדונה רק בוועד המנהל.
10. בדצמבר 2011 קיבלה מליאת הרשות החלטה עקרונית הנוגעת למתחמים בירושלים ובתל אביב, אף שלא הוצג לחבריה מראש חומר רקע הכולל תכניות, תחשיבים וחלופות בנושא הנדל"ן.
11. גם לאחר שניתנה הנחיית ראש הממשלה לא החלה הנהלת הרשות בעבודת מטה בעזרת כל מוסדותיה להבניית תכנית כוללת ובה גיבוש תמונת מצב עכשווית ועתידית, זיהוי, הגדרה ותיחום של יעדי תכנית הרפורמה, מימוש נכסיה, הקמת מנגנוני יישום ובקרה וקביעת אבני דרך ולוחות זמנים ליישומה.
12. בדצמבר 2011 אישרה הכנסת תיקון לחוק, הקובע שהאישור להעברת נכסי הרשות יינתן בידי השר הממונה בלבד. בהוראת המעבר לתיקון החוק נקבע שהרשות לא תמכור, לא תעביר בדרך אחרת ולא תשכיר לתקופה העולה על עשר שנים נכס מקרקעין שבבעלותה, כל עוד לא התקבל חוק המסדיר שינוי מבני ברשות. תיקון זה יצר מציאות חדשה שבה ספק אם הנחיית ראש הממשלה - שיצרה זיקה ישירה בין מכירת הנדל"ן ובין מימון תכנית הרפורמה - ניתנת ליישום בטווח הנראה לעין, ועל הרשות לתת דעתה להתפתחות זו.
סיכום והמלצות
יחידות הרשות שוכנות במבנים, במשרדים ובמגרשים הפזורים בכל רחבי הארץ. חלק מהנדל"ן נמצאים בשימוש הרשות שנים רבות, ורק מקצתם רשומים בבעלותה. במשך השנים טיפול הרשות בניהול הנדל"ן שלה היה כושל - היא לא ניהלה רשימות נכסים מסודרות, לא השכילה להסדיר את הזכויות בנכסיה בלשכת רישום המקרקעין ולא דאגה לממש את פוטנציאל ההשבחה שלהם.
במשך השנים עלה נושא ריכוז יחידות הרשות בקריית השידור בירושלים במתחם אחד והעברת יחידות הרשות בתל אביב מהמתחם שבו הן נמצאות למתחם חלופי. דיונים בנושא זה מתקיימים זה עשרות שנים, אולם בפועל אין התקדמות בעניין. פרויקטים אלה הם רחבי היקף, הן מן ההיבט הציבורי-ממלכתי והן מן ההיבט הכלכלי, ונודעת להם השפעה רבה על אופן תפקודה של הרשות בעתיד.
משרד מבקר המדינה ער להליכים שהחלה הרשות לנקוט בשנת 2011 בכל הקשור לקידום הטיפול בנדל"ן. עם זאת, ממצאי דוח זה מלמדים שנוצרה מציאות חדשה שבה שינוי החוק, השינוי המבני, מימוש הנכסים ומימוש הרפורמה שלובים אלו באלו בלא שניתן להפרידם. לפיכך על השר הממונה על ביצוע החוק ועל מוסדות הרשות לקדם את כל התהליכים הנדרשים כדי שהרפורמה תוכל להתבצע והרשות תוכל להיחלץ מן המשבר העמוק שאליו נקלעה.