המערכת לניהול מכולות (להלן - המערכת או הפרויקט או TOS ) ב"חברת נמל חיפה בע"מ" (להלן - נמל חיפה או חברת נמל חיפה) היא מערכת מחשוב אסטרטגית המנהלת את כל השרשרת התפעולית של הנמל. כשהמערכת כולה תופעל באופן סדיר ותקין היא תעניק לנמל חיפה יתרונות רבים בתפעול מסופיה (מסוף הכרמל החדש, המסוף המזרחי, המסוף המערבי ומסוף קישון): קיצור זמן ההמתנה של אניות; שיפור בתפוקות; קיצור זמני טעינה ופריקה; ניצול יעיל יותר של משאבי הנמל. כמו כן היא תתכנן את העבודה ברציפים ובשטח האחסנה ואת הפעלת העובדים והכלים בשטח בזמן אמת.
תהליך ההצטיידות במערכת החל ביולי 2001 על ידי רשות הנמלים והרכבות (להלן - רנ"ר) שפרסמה מכרז בין-לאומי לבחירת ספק למערכת. ביוני 2002 אישרה ועדת המכרזים העליונה ברנ"ר את ההתקשרות עם חברה א' להטמעת המערכת בנמל אשדוד, ובאוגוסט 2003 חתמה עמה רנ"ר על תוספת לחוזה למימוש אופציית יישום המערכת בנמל חיפה. בלוח הזמנים ליישום המערכת נקבע כי עד סוף פברואר 2005 היא תוטמע בנמל חיפה. בספטמבר 2009 חתם נמל חיפה חוזה עם חברה ב' להטמעת המערכת בו עקב מחלוקות כספיות שהיו לו עם חברה א' בעניין המשך הטמעתה לאחר כישלון הפעלתה בשנת 2007. במועד סיום הביקורת, יולי 2010, כחמש שנים וחצי לאחר מועד הסיום המתוכנן ולאחר השקעה של למעלה מ-46 מיליון ש"ח, עדיין לא פעלה בנמל חיפה מערכת לניהול מכולות.
פעולות הביקורת
מאוגוסט 2009 עד יולי 2010 בדק משרד מבקר המדינה, לסירוגין, את המערכת בנמל חיפה. נבדקו בעיקר פיקוח הדירקטוריון על ניהול הפרויקט; הטיפול בדוח מבקר הפנים של נמל חיפה על ה-TOS; הליך לבחירת ספק חלופי להקמת המערכת; ניהול סיכונים בפרויקט. הביקורת נעשתה בנמל חיפה. בדיקות השלמה נעשו ב"חברת נמלי ישראל בע"מ" (להלן - חנ"י) וברשות החברות הממשלתיות.
עיקרי הממצאים
1. ניהול הפרויקט: אף שבהסכם המקורי מאוגוסט 2003 נקבע כי נמל חיפה יקבל את המערכת בפברואר 2005, במועד סיום הביקורת (יולי 2010), כחמש שנים וחצי לאחר המועד המקורי להפעלתה, היא עדיין לא הופעלה בו. הפרויקט המקורי תוכנן ל-19 חודשים, אך בפועל הוא ארך 84 חודשים, עד מועד סיום הביקורת - חריגה של כ-340% מלוח הזמנים ועדיין לא הסתיים; לפי נתוני חברת נמל חיפה, עד אוקטובר 2010 הושקעו במערכת כ-46 מיליון ש"ח, לעומת תקציב מקורי של 30 מיליון ש"ח, סכום זה אינו כולל את כל העלויות כמו עלויות הדרכה והוצאות שכר לעובדים ייעודיים למערכת. החריגה מהתקציב המקורי גדולה אפוא מ-50%. לנמל חיפה אין תחשיב עלויות מלא ומפורט על כל הוצאות הפרויקט ועל ההפסדים שנגרמו לו בגלל כישלון הפעלת המערכת של חברה א'.
2. פיקוח הדירקטוריון על ניהול הפרויקט: פעולתו של הדירקטוריון בעניין המחלוקת המתמשכת עם הוועדים בנוגע להפעלת מערכת ה-TOS לקתה בחסר: הוא נמנע מלדרוש מידע מפורט על טיפול הנהלת הנמל במחלוקת עם הוועדים; נמל חיפה, בפנייתו לרשות החברות הממשלתיות לצורך אישור הסכם שכר בשנת 2007, לא ציין כי שש שנים קודם לכן נחתם עם נציגי העובדים הסכם באותו עניין; לא צורף לבקשה לאישור ההסכם משנת 2007 כל תחשיב כלכלי המנתח את העלויות ואת ההשפעות של פרמיית המינימום על רווחיות הנמל.
3. הטיפול בדוח מבקר הפנים של נמל חיפה בנושא ה-TOS: בישיבת הדירקטוריון מאפריל 2008 שדנה בדוח מבקר הפנים עלה עניין דחיפות הטמעת המערכת, ואף שהוצגו חלופות לפתרון לא דן בהן הדירקטוריון ודחה את החלטתו למועד מאוחר יותר, אולם החלטה בעניין לא התקבלה; פרט למינוי מנהל פרויקט יותר משנה לאחר שהמבקר הפנימי הגיש את הדוח - לא יושמו המלצותיו; רק בסוף אוקטובר 2008, עשרה חודשים לאחר שדוח המבקר הפנימי נמסר למנכ"ל, נדון הפרויקט בהנהלת הנמל; ב-17 ישיבות דירקטוריון שהתכנסו בין יוני 2008 למרס 2009 לא התקיים דיון ממשי בנוגע לניהול הפרויקט, למעט שני דיונים שבהם נדונו היבטים מסוימים הנוגעים לו.
4. הליך לבחירת ספק חלופי להקמת המערכת: החלטת חברת נמל חיפה לפנות לחברה אחרת (להלן - חברה ב'), התקבלה על סמך מכלול של שיקולים, אולם רק השיקול הכספי הובא בפני הדירקטוריון; ועדת המכרזים של הנמל בחנה את אמות המידה ואישרה אותן לאחר שהיה בידה מכתב של ראש אגף המחשוב שפרשֹ את תוצאות בחינת ההצעות עם קביעת מציע מועדף; מנכ"ל נמל חיפה קבע יחס משקלות הפוך (80% לאיכות ו-20% למחיר) לאותו מוצר שהציעו אותם מציעים בשנת 2002, בלי שניתנה הנמקה לכך. יחס זה לא תאם את אמות המידה העקרוניות-הכלליות שקבע נמל חיפה לניקוד הצעות במכרזים; לא ניתן על פני הדברים לעמוד על טעם ענייני המייתר את הצורך בשקלול הקריטריון המעריך את רמת הסיכון בהתקשרות עם המציעים; כחודש לאחר שמנכ"ל הנמל ומנהל אגף המחשוב סיכמו את עמדתם הסופית בנוגע לחלופה הזולה הנבחרת, דיווח סמנכ"ל כספים כי הצעת חברה א' זולה בכ-9% מהצעת חברה ב'; הנהלת הנמל לא נענתה להצעותיה של חברה א' לקיים עמה פגישה כדי להגיע לפתרון שישביע את רצון כל הצדדים.
5. מחלוקת מהותית שהתגלעה בין הנהלת הנמל ובין חנ"י בעניין המחויבות של נמל חיפה כלפי חברה א' לא הוצגה לדירקטוריון הנמל.
סיכום והמלצות
מערכת לניהול מכולות בנמל חיפה היא מערכת מחשוב אסטרטגית המנהלת את כל השרשרת התפעולית של הנמל. כשהיא תעבוד במלוא עצמתה יהיו בה יתרונות רבים לנמל. אף שהפרויקט החל בנמל חיפה באוגוסט 2003 ואמור היה להסתיים בפברואר 2005, במועד סיום הביקורת ביולי 2010 הוא עדיין לא הסתיים. מדיווח של מנכ"ל נמל חיפה עולה שהשלב הראשון של הפעלת המערכת על ידי חברה ב' החל בנמל הכרמל באוקטובר 2010, והמערכת מתוכננת לפעול במלואה במרס 2011.
הביקורת העלתה שהפיקוח על ניהול הפרויקט בדרג ההנהלה ובדרג הדירקטוריון היה עתיר ליקויים: לוח הזמנים ליישום הפרויקט שונה תכופות וגם השינויים לא יושמו; אף שדווח לדירקטוריון החברה כמה פעמים כי נדרשת דחייה בלוחות הזמנים, עד אפריל 2009 לא דרש הדירקטוריון את לוחות הזמנים החדשים שנקבעו; תקציב הפרויקט חרג ביותר מ-50% מתקציבו המקורי.
על הנהלת חברת נמל חיפה והדירקטוריון לקיים הליך להפקת לקחים מן הכשלים והליקויים שהועלו ביישום הפרויקט. לקחים אלו חשובים גם לגורמים המנהלים פרויקטים אחרים בנמל חיפה.