"דּוֹר הֹלֵךְ וְדוֹר בָּא וְהָאָרֶץ לְעוֹלָם עֹמָדֶת" (קהלת א, ד) - האומנם?
פיתוח בר קיימה (Sustainable Development) - שנגזר מהמונח קיימות (Sustainability) - נועד למלא את הצרכים של הדור הנוכחי בלי לפגוע ביכולת של הדורות הבאים לספק את צורכיהם, והוא מבוסס על עקרונות של צמיחה כלכלית תוך שיפור איכות החיים, צמצום
אי-השוויון החברתי ושמירה על משאבי כדור הארץ. פיתוח בר קיימה אינו מושג חדש. כבר לפני כ-50 שנה - בתחילת שנות השבעים של המאה העשרים - דנו בו במסגרת הכינוס הבין-לאומי הראשון שעסק בקיימות (ועידת האו"ם בנושא הסביבה האנושית, שבה השתתפה גם ישראל) . מאז התפתח הנושא וצבר תאוצה תודעתית ומעשית בקרב הקהילה הבין-לאומית ובמדינות רבות, ובהן מדינת ישראל.
תרשים 1: היוזמות של מדינת ישראל לקידום פיתוח בר קיימה בעשורים האחרונים (עד שנת 2015)
התרשים בקובץ הדוח
בשנת 2015 קיבלו - פה אחד - כלל המדינות החברות באו"ם, ובהן ישראל, החלטה בשם "אג'נדה 2030 לפיתוח בר קיימה" - תוכנית פעולה שהעיקרון המנחה שלה הוא יצירת בסיס לשותפות גלובלית שתביא לגיבוש וליישום של תוכניות עבודה אסטרטגיות ברמה הבין-לאומית, המדינתית והמקומית לפיתוח בר קיימה. התוכנית כוללת 17 יעדים (מטרות-על) לפיתוח בר קיימה (Sustainable Development Goals) בעלי חשיבות קריטית לאנושות ולסביבה, שמהם נגזרים 169 יעדי משנה (מטרות ממוקדות) ויותר מ-230 מדדים (אינדיקטורים) . פרק הזמן שנקבע ליישומה של התוכנית הוא 15 שנים - החל בינואר 2016.
תרשים 2: היעדים לפיתוח בר קיימה (SDGs)
התרשים בקובץ הדוח
המאפיין המרכזי של היעדים הוא שכולם סובבים סביב שלושה תחומים מרכזיים הקשורים זה לזה בקשרי גומלין הכרחיים בהיבטי פיתוח בר קיימה - כלכלה, חברה וסביבה, והאג'נדה מעודדת להתבונן בהם כמערכת אחת בעלת השפעות הדדיות ולקבוע מדיניות משופרת בנוגע לקשרי הגומלין ביניהם.
תרשים 3: חלוקת היעדים לפי התחומים המרכזיים בפיתוח בר קיימה: כלכלה, חברה וסביבה
התרשים בקובץ הדוח
היעדים והמדדים שנקבעו באג'נדה 2030 משמשים כלי מנחה בקביעת מדיניות, ויש בהם כדי לתרום תרומה משמעותית לתכנון אסטרטגי-לאומי של מדינות, שכן: (א) הם משמשים מסגרת מוצקה של נתונים ומידע סטטיסטיים שמתעדכנים כל הזמן בשיטתיות, ובכך מאפשרים למדוד ולהעריך את ההתקדמות של המדינה הן פנימה בהשגת היעדים שהיא קבעה לביצוע, והן בין מדינות בראייה בין-לאומית; (ב) הם מבקשים לשלב בין כלכלה, חברה וסביבה במסגרות פעולה שגובשו בראייה אינטגרטיבית ובכך ממנפים שיתופי פעולה בין-משרדיים ובין-מגזריים בנושאי רוחב, ומאפשרים ראייה מקיפה יותר, ריכוז משאבים, איגום תקציבים והגברת היעילות בפעילותם של משרדי הממשלה.
האג'נדה מכירה בשונות בין מדינות - בעיקר בין מדינות מפותחות למדינות מתפתחות - ובצורך של כל מדינה לפעול בהתאם ליכולותיה ולסדרי העדיפויות הלאומיים שלה לפי קביעותיה . כמו כן אין מדובר בשאיפה אבסולוטית להשגה מוחלטת של כל 17 היעדים. זו מפת דרכים שמשמשת מכוון ומצפן - מקומיים ובין-לאומיים - לשם הבאת תועלת לאנושות כולה, מתוך שאיפה לעולם טוב יותר.
תרשים 4: דוגמה הממחישה את מרכיבי מפת הדרכים של האג'נדה (יעדים, מטרות ומדדים)
התרשים בקובץ הדוח
מדי שנה (בחודש יולי) מתקיים אירוע רם-דרג (HLPF - High Level Political Forum, הפורום הפוליטי הבכיר) בחסות המועצה הכלכלית והחברתית של האו"ם, ובו המדינות מדווחות בהתנדבות על המידה והאופן של יישום האג'נדה באמצעות מסמך דיווח לאומי (VNR - Voluntary National Review). ביולי 2019 השתתפה ישראל ב-HLPF בניו יורק והציגה את הדיווח הלאומי (VNR) מטעם המדינה.
ההיערכות הנדרשת להנעת תהליך הטמעה מוצלח של היעדים במישור המדינתי היא בראש ובראשונה הקמה ואסדרה של מנגנון מוסדי תומך ביצוע.
בשנת 2019 - כארבע שנים לאחר שממשלת ישראל קיבלה על עצמה את האג'נדה ובאותו חודש שבו השתתפה ב-HLPF כאמור - היא יזמה ואישרה החלטת ממשלה שקידמה את שילוב היעדים בעבודת הממשלה לשם "שיפור המשילות ותהליכי תכנון אסטרטגי בממשלה" (החלטת הממשלה משנת 2019) . בהחלטה מוטלת על שר החוץ ועל השר להגנת הסביבה (הג"ס), בתיאום עם ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה (רה"ם) ועם משרדי הממשלה הרלוונטיים, האחריות להציע מדדי פיתוח בר קיימה בהתאם למנגנון שנקבע בהחלטה ומתבסס על הערכת המצב האסטרטגית כלכלית-חברתית של הממשלה; לסייע למשרדי הממשלה בהטמעת היעדים בתוכניות העבודה שלהם; ולעקוב בסיוע הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) אחר המידה והאופן של ההטמעה ולדווח על כך לממשלה (דיווח שנתי) ולאו"ם (דיווח תקופתי).
ההחלטה ביטאה את הכוונה לאמץ ולהטמיע את היעדים בתכנון, באסטרטגיה ובתוכניות העבודה של הממשלה ואת השאיפה שישראל תיתפס בשיח הבין-לאומי כמובילה בתחום, כפי שעלה מדבריו של ראש הממשלה בדיון מיולי 2019 שבו התקבלה ההחלטה:
"נביא היום לאישור הממשלה את התוכניות לשילוב מדדי פיתוח הבר קיימא של האו"ם בתוכניות העבודה של הממשלה... בחלק מהמדדים הללו [שנקבעו במסגרת היעדים] אנחנו מאוד מתקדמים ומקדימים את האו"ם, בחלק לא וצריך להדביק את הפער. אבל אני חשבתי לפני שנה שזה דבר ראוי, דבר שנותן להצעיד את מדינת ישראל למקום שבו היא תהיה מן המובילות בעולם בתחומים חיוניים ולכן ביקשתי לשלב את זה בתוכניות הממשלה" (ההדגשה אינה במקור).