רקע כללי
רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ (להלן - רפאל) היא חברה ממשלתית, העוסקת בפיתוח ובייצור של אמצעי לחימה מתקדמים. בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975 (להלן - חוק החברות הממשלתיות או החוק), נקבע כי פקידים בכירים בחברה ממשלתית הם, בין היתר, המנכ"ל, המשנה למנכ"ל, הסמנכ"לים ומנהלי האגפים (להלן - הפקידים הבכירים). עוד נקבע בחוק כי על דירקטוריון של חברה ממשלתית לקבוע, על פי כללים שקבעה לכך הממשלה ובאישורה, שכר, תנאים סוציאליים, הטבות, מענקים ותנאי עבודה אחרים (להלן - תנאי ההעסקה) של הפקידים הבכירים. במרץ 2014 אישר דירקטוריון רפאל עדכון לנוהל החברה מאוגוסט 2010 בנושא מינוי עובדים בכירים (להלן - הנוהל למינוי עובדים בכירים או הנוהל). הנוהל התייחס לפקידים הבכירים שהוגדרו בחוק החברות הממשלתיות, למעט מנהלי אגפים.
בשנים 2015-2013 העסיקה רפאל כ-6,600 עובדים בשנה בממוצע. ב-31.12.15 הועסקו בחברה 81 פקידים בכירים כהגדרתם בחוק באמצעות הסכמי עבודה אישיים. עלות השכר השנתית הממוצעת של כלל העובדים ברפאל בשנים אלו, לרבות הפקידים הבכירים, הייתה כ-2.35 מיליארד ש"ח, ועלות השכר לשנת 2015 של הפקידים הבכירים האמורים לעיל הייתה כ-64.5 מיליון ש"ח.
פעולות הביקורת
בחודשים אוקטובר 2015-יוני 2016 בדק משרד מבקר המדינה את מינוי הפקידים הבכירים ברפאל ואת תנאי העסקתם, בעיקר לגבי השנים 2015-2012. הביקורת נערכה ברפאל, ובדיקות השלמה נערכו ברשות החברות הממשלתיות (להלן - רשות החברות) ובאגף השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר.
יצוין כי אין בדוח זה משום נקיטת עמדה מצד מבקר המדינה בדבר כישוריהם ומקצועיותם של הפקידים הבכירים והמועמדים שהתמודדו על תפקידים אלו.
הליקויים העיקריים
הליכי איתור ומינוי של פקידים בכירים
אישור הנוהל למינוי עובדים בכירים על ידי הדירקטוריון ועל ידי רשות החברות
בשונה מהגדרת פקידים בכירים בחוק החברות הממשלתיות, הנהלת רפאל לא קבעה בנוהל למינוי עובדים בכירים כי מנהלי האגפים נמנים עם הפקידים הבכירים. דירקטוריון רפאל לא קיים דיון מעמיק בנוסח הנוהל ולא נתן דעתו לסוגיית מנהלי האגפים, ולמרות זאת אישר את הנוהל. רשות החברות אישרה את הנוהל אף שאינו עולה בקנה אחד עם ההגדרה האמורה שבחוק.
אי-התאמה בין נוהלי רפאל לחוק ולתקנות בנושא הליכי איתור ומינוי של מנהלי אגפים
בשני נוהלי רפאל העוסקים במינוי עובדים לא נדרש אישור של הדירקטוריון למינוי מנהלי אגפים. כמו כן לא נדרש לתעד בכתב את הליכי האיתור והמינוי של מנהלי האגפים, ולנמק את ההחלטות שהתקבלו בעניין זה.
ליקויים באיתור ובמינוי של מנהלי אגפים (ראשי שטחים)
נוכח עמדת הנהלת רפאל בעניין אי-הגדרת מנהלי אגפים כפקידים בכירים, היא לא הקימה ועדות איתור למינוים, ומנכ"ל רפאל לשעבר, אלוף (מיל') ידידיה יערי, לא ביקש את אישור הדירקטוריון למינויים אלו. כתוצאה מכך הדירקטוריון לא נתן דעתו לתקינות הליך האיתור ולא אישר את המינויים.
אי-הקמת ועדות איתור למינוי סמנכ"לים
משנת 2013 ועד 1.1.16 מינה מנכ"ל רפאל לשעבר 12 מתוך 16 פקידים בכירים בתפקידי סמנכ"ל ללא שהנהלת רפאל הקימה ועדות איתור. הדירקטוריון אישר תשעה מ-12 מינויים אלו בלי שדן בתקינות הליכי האיתור והמינוי ובלי שדן בהתאמת המינוי לתקן החברה. אשר לשלושת המינויים האחרים - הנהלת רפאל לא הביאה אותם לאישור הדירקטוריון, וממילא הדירקטוריון לא אישר אותם. בכך פגעו הנהלת רפאל והדירקטוריון בעקרונות שנועדו להבטיח כי הליכי האיתור ואישור מינוים של הפקידים הבכירים יבוצעו בתנאים של שוויון הזדמנויות ותחרות הוגנת, כדי להביא למינוי המועמדים המתאימים ביותר לתפקיד.
ועדות לאיתור מועמדים לסמנכ"לים ומינוים
בעת אישור ארבעה מינויים של סמנכ"לים בשנים 2015-2012 לא דן הדירקטוריון במרבית הנימוקים לבחירתם הסופית של המועמדים, בהתייחס לקריטריונים שנקבעו בנוהל למינוי עובדים בכירים. זאת בניגוד לנדרש בתקנות החברות הממשלתיות (כללים בדבר אופן בחירת פקידים בכירים), התשס"ה-2005 ובנוהל.
הוועדה לאיתור ולמינוי סמנכ"ל א'
במסמכי רפאל אין תימוכין לכך שוועדת האיתור אכן קיימה ראיונות עם חברי הנהלת רפאל ועם גורמים נוספים ברפאל לגבי המועמדים לתפקיד סמנכ"ל א'. כמו כן אין תימוכין לנימוקים להחלטת חברי הוועדה בשלב המיון הראשוני, כי חמישה מהמועמדים אינם מתאימים לתפקיד. תיעוד ההערכה שעשו חברי ועדת האיתור לשני המועמדים הסופיים לקה אף הוא בחסר. בעת אישור המינוי לא דן הדירקטוריון בנימוקים למיון הראשוני של המועמדים.
הוועדה לאיתור ולמינוי סמנכ"ל ב'
במסמכי רפאל אין תימוכין לאמור בדיון שקיימה ועדת האיתור שבו נדונה בחירת המועמד המתאים לתפקיד סמנכ"ל ב' ולראיונות שהיא קיימה עם שני המועמדים. לא נמצא כי הוועדה התייחסה למידע שנצבר ברפאל על תפקודם של שני המועמדים ולא נמצאו נימוקים לבחירתה באחד מהם, וזאת בניגוד לנדרש בנוהל.
הוועדה לאיתור ולמינוי סמנכ"ל ג'
במסמכי רפאל אין פרוטוקולים של דיוני ועדת האיתור שדנה בבחירת המועמד לתפקיד סמנכ"ל ג' ואין נימוקים להחלטה שקיבלה הוועדה בדבר המועמד המתאים לתפקיד, וזאת בניגוד לנדרש בנוהל.
תנאי ההעסקה של הפקידים הבכירים
אי-מתן אישור למענקי חתימה ומענקי שימור על ידי הדירקטוריון
בניגוד לקבוע בחוק החברות הממשלתיות, בשנים 2015-2013 נתנה רפאל מענקי חתימה לעובדים חדשים שהיא עמדה לקלוט או מענקי שימור לעובדים קיימים ובסך הכול לשמונה פקידים בכירים, שישה מהם מנהלי אגפים, בלי שהנהלת החברה הביאה את הנושא לדיון בדירקטוריון ולאישורו, וממילא לא ניתן אישור כאמור.
התחייבות של רפאל לשלם שכר לפני שניתן לכך אישור של הדירקטוריון ורשות החברות
הנהלת רפאל קבעה בינואר 2015, בהסכם עבודה שנחתם עם סמנכ"ל ב', שכר שחרג בכ-26% מהשכר שאישר הדירקטוריון לסמנכ"ל האמור, ובכך יצרה התחייבות משפטית כלפי הסמנכ"ל. בכך היא אף פעלה בניגוד להחלטה שקיבלה ועדת הסיווג של רשות החברות, ולפיה עדכון שכרם של הפקידים הבכירים בחברה ממשלתית המסווגת ברמה 10(1) יהיה כפוף לאישורם של הדירקטוריון ורשות החברות.
מתן פיצויי פרישה מוגדלים לפקידים בכירים
הנהלת רפאל שילמה פיצויים מוגדלים לשלושה סמנכ"לים שפרשו, שהיו בעבר בדירוג מחקר וקיבלו תגמולים רבעוניים על פי חוזה העבודה האישי שלהם, בלי שפנתה לרשות החברות בבקשה להעלות את הנושא לדיון בדירקטוריון. לגבי שניים משלושת הסמנכ"לים האמורים שלעיל, לא דן הדירקטוריון במרבית השיקולים שהיה עליו לדון בהם על פי הנחיית הרשות, בבואו לאשר את הפיצויים המוגדלים. מהאמור בפרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון לא עלה כי הפיצויים המוגדלים שניתנו נבעו מנסיבות חריגות שהצדיקו את התשלומים.
דוחות יו"ר הדירקטוריון
דוחות יו"ר הדירקטוריון של רפאל, אשר הגשתם לשרים הממונים ולרשות החברות נקבעה בחוק החברות הממשלתיות, לשנים 2015-2012, לא כללו נתונים על מספר הפקידים הבכירים שנקלטו ברפאל בתקופת הדיווח, למעט נתונים הנוגעים לנושאי משרה מסוימים כהגדרתם בחוק החברות, התשנ"ט-1999 (להלן - חוק החברות). הדוחות לשנים 2012 ו-2015 לא כללו פירוט בדבר הנימוקים לקביעת שיעור הפיצויים שניתן לפקידים בכירים שפרשו באותן שנים, שהיה גבוה מהמתחייב מחוזה העבודה האישי שלהם. הליקויים דלעיל בדוחות יו"ר הדירקטוריון מתווספים על אלה שעלו בדוח שפרסם מבקר המדינה בנושא הבקרה על יישום החלטות הדירקטוריון וההנהלה ברפאל ב-2016.
ההמלצות העיקריות
על הנהלת רפאל להקפיד על קיום הליך שוויוני ותחרותי באיתור ובמינוי של פקידים בכירים. על הגורמים בהנהלת רפאל העוסקים באיתור ובמינוי של הפקידים הבכירים ובקביעת תנאי העסקתם מוטלות החובה והאחריות להיות ערים לכל התקנות והנהלים המחייבים ולהקפיד על קיומם. על הדירקטוריון לקיים פיקוח ובקרה נאותים על פעילות ועדות האיתור ועל העמידה של רפאל בהוראות חוק החברות, חוק החברות הממשלתיות ותקנות החברות הממשלתיות, ולנקוט אמצעים סבירים לקבלת מידע הנוגע לפעולות המובאות לאישורו. על יו"ר הדירקטוריון למסור לשרים הממונים על החברה - שר הביטחון ושר האוצר - וכן לרשות החברות דיווח מלא הנוגע לפקידים הבכירים כנדרש.
סיכום
רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ היא חברה ממשלתית המחויבת להקפיד על נורמות של מינהל תקין, תחרותיות ושוויוניות. הדברים נכונים בכל הקשור להליכי איתור ומינוי תקינים של פקידים בכירים, כהגדרתם בחוק החברות הממשלתיות. מתקנות החברות הממשלתיות עולה כי "דרך המלך" למינויים אלו היא באמצעות ועדות איתור.
בדוח ביקורת זה הועלו ליקויים, חלקם חמורים, הנוגעים להליכי איתור ומינוי של פקידים בכירים ללא קיום ועדות איתור; לפגיעה בעקרונות השוויון וההוגנות בתחום זה; לתנאי העסקתם של הפקידים הבכירים; ולפיקוח ולבקרה של הדירקטוריון בתחומים אלו. פעילותה של הנהלת רפאל בתחומים שנבדקו בדוח זה אינה עולה בקנה אחד עם כללי מינהל תקין, האמורים להיות נר לרגליה. על הנהלת רפאל להפיק את הלקחים הנדרשים מממצאי הביקורת ולפעול למניעת ליקויים דומים בעתיד.