לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

היבטים בפעילות החברה רותם תעשיות בע"מ // 1881

תקציר

רקע כללי

רותם תעשיות בע"מ (להלן - רותם או החברה) היא חברה ממשלתית בבעלות מלאה, שנתאגדה ונרשמה בשנת 1969. רותם היא אחת החברות הממשלתיות הקיימות ליד מרכזי הוועדה לאנרגיה אטומית (להלן - וא"א), המהוות את הזרוע השיווקית-העסקית שלהם. מדיניות החברה, כפי שקבע הדירקטוריון שלה, כוללת, בין השאר, "פיתוח ושיווק טכנולוגיות חדשניות וידע, בעלי זיקה לפעילויות הקריה למחקר גרעיני [להלן - קמ"ג]".

פעולות הביקורת

משרד מבקר המדינה ערך ביקורת ברותם ממאי 2011 ועד דצמבר 2011; השלמות נערכו לסירוגין עד יוני 2013. בביקורת נבדקו פעולותיה של רותם וכן יחסי הגומלין בינה לבין קמ"ג. הביקורת נערכה ברותם. בדיקות השלמה נעשו בוא"א, במשרד הביטחון (להלן - משהב"ט או המשרד), ברשות החברות הממשלתיות ובמשרד החקלאות ופיתוח הכפר (להלן - משרד החקלאות).

הליקויים העיקריים

מפעל הכימיה

א.  באפריל 2008 רכשה רותם מפעל כימיה בסכום של כ-5.4 מיליון ש"ח. עסקת הרכישה של המפעל אושרה בדירקטוריון בדיעבד; והרכישה נעשתה בלי שהוקצה לכך תקציב מספיק.

ב.  על אף שרותם הייתה מודעת לכך שהפוטנציאל הטמון במפעל הכימיה עלה על צורכי החברה בעת רכישתו, וכפועל יוצא מכך, שעלויות אחזקתו היו צפויות להיות גבוהות, המשמעויות הנובעות מכך לא הובאו לידיעת הדירקטוריון טרם ההחלטה על רכישת המפעל.

פעילות חטיבת שרביט

ברותם פועלת חטיבת שרביט, העוסקת בהיערכות לטרור בלתי קונוונציונלי (טב"ק) ולחירום.

א.  בביקורת עלה כי שירותי הייעוץ שסיפקה חטיבת שרביט לרשות הלאומית לחירום (רח"ל), לא תאמו את ייעודה של חטיבת שרביט.

ב.  נמצאו מקרים שבהם יועצים של חטיבת שרביט הועסקו ברח"ל ללא קבלת אישור הוועדה לאישור צורך והעסקת יועצים וכ"א (כוח אדם) חיצוני שבמשהב"ט; ללא הזמנה מתאימה ממשהב"ט; ובהיקף שעות גדול יותר מההיקף שאושר בוועדה.

החטיבה לציוד בטיחות

החטיבה לציוד בטיחות פעלה ברותם החל משנת 1998. בשנת 2008 נמכרה החטיבה לחברת רותם בטיחות בע"מ, חברה ש-60% מבעלי מניותיה היו משקיעים פרטיים. בין המשקיעים הפרטיים היה גם מנהל החטיבה לציוד בטיחות, עובד קמ"ג לשעבר.

א.  בביקורת עלה, כי בעת מכירת החטיבה לציוד בטיחות ערך המוניטין שלה לא עודכן מאז הערכת השווי שנעשתה בינואר 2006 ועד למועד מכירת הנכסים בפועל (אפריל 2008), על אף שביצועי החטיבה עלו עד אותה עת באופן בולט; בשל כך עולה החשש כי מכירת החטיבה לציוד בטיחות נעשתה במחיר נמוך מערכה.

ב.  רותם שילמה למנהל החטיבה לציוד בטיחות, כאמור עובד קמ"ג לשעבר, עם מכירתה של החטיבה סך של כ-2.2 מיליון ש"ח בגין חלוקת רווחים, על אף שהדבר לא עוגן בהסכם מלכתחילה; בפני הדירקטוריון הוצגה תמונה חלקית בלבד של עלויות ההסכם שנעשה עם מנהל החטיבה; התנגדותו של היועץ המשפטי של רותם לתשלום בגין רווחים למנהל בתקופה שבה היה עובד קמ"ג, לא התקבלה.

ג.  בדצמבר 2007 התקשרה קמ"ג עם משרד החקלאות בהסכם להפעלת מחסן חירום. בביקורת עלה, כי בתוך כחודש ממועד זה, עבר ההסכם לביצוע מקמ"ג לרותם וממנה לרותם בטיחות בע"מ. היות שעסקה בין רותם בטיחות בע"מ לבין משרד החקלאות מחייבת קיומו של מכרז, אזי העברת הפעילות לרותם בטיחות בע"מ אפשרה, לכאורה, לקמ"ג לסייע לרותם בטיחות בע"מ ולמשרד החקלאות להימנע מקיום מכרז, כנדרש בחוק.

ההמלצות העיקריות

על רותם להקפיד על דיווחים מדויקים ומלאים לדירקטוריון; על הדירקטוריון להגביר את הפיקוח על פעילות רותם ועל התאמתה למטרות החברה.

נוכח הביקורת על חטיבת שרביט ברותם ויחסי הגומלין בינה ובין משהב"ט, על המשרד לוודא כי מתקיימים בו מנגנוני בקרה יעילים על העסקת יועצים.

סיכום

רותם מהווה את הזרוע השיווקית של קמ"ג. כמו כן, רותם עוסקת בפעילות עסקית עצמאית.

בביקורת עלה, כי פעולות עסקיות של רותם, ובהן רכישתו והפעלתו של מפעל הכימיה ופעילות חטיבת שרביט, הסבו לרותם הפסדים.

בביקורת עלה חשש, כי רותם מכרה את פעילות החטיבה לציוד בטיחות במחיר הנמוך מערכה; וכן עלה כי רותם שילמה למנהל החטיבה סכום של כ-2.2 מיליון ש"ח בגין חלוקת רווחים על אף שהדבר לא עוגן בהסכם מלכתחילה. עוד עלה, כי קמ"ג העבירה לרותם וממנה לרותם בטיחות חוזה עם משרד החקלאות להפעלת מחסן חירום, לכאורה באופן שסייע למשרד החקלאות ולרותם בטיחות להימנע מקיום מכרז כנדרש.

כעולה בביקורת, רותם עשתה פעולות ללא קבלת אישור הדירקטוריון וללא ידיעתו. הדבר נוגד את כללי המנהל התקין. על דירקטוריון רותם להגביר את הפיקוח על פעילותה של החברה.