לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

שילוב אמצעים טכנולוגיים במעברים ובמכשול שבמרחב התפר

תקציר

בפרויקט הקמת המכשול במרחב התפר נרכשו, הוצבו ומצויים בתהליכי פיתוח, רכש וקליטה מגוון של אמצעים טכנולוגיים הן לשם גילוי, התרעה, שליטה ובקרה סביב המכשול ובצמוד לו, והן לצורכי בידוק, זיהוי, רישום ואבטחה במעברים השונים שלאורכו. המערכות הטכנולוגיות המשולבות במכשול ובמעבריו מהוות נתיב קריטי במישור בניין הכוח למימוש הפרויקט בכללותו. זאת, נוכח תהליכי שילובן הארוכים והמורכבים, משאבי כוח האדם הרבים והמיוחדים שדרוש להכשיר לשם הפעלתן ואחזקתן, וההשקעה התקציבית הרבה הכרוכה ברכישתן, בהפעלתן ובאחזקתן לאורך זמן. הערכת עלות האמצעים הטכנולוגיים במכשול ובמעבריו הסתכמה במועד סיום הביקורת (דצמבר 2004) בכ-825 מיליון ש"ח.

הביקורת בדוח זה הינה המשך לדוחות של משרד מבקר המדינה בנושא מרחב התפר: "דוח ביקורת בנושא מרחב התפר", דוח מס' 2/שנת 2002, ומעקב בנושא "מרחב התפר", בדוח שנתי 54א (2003), ועוסקת באחד המרכיבים המרכזיים של בניית המכשול במרחב התפר.

להלן הממצאים העיקריים שעלו בביקורת שעשה משרד מבקר המדינה בחודשים אוגוסט עד דצמבר 2004 בנושא שילוב אמצעים טכנולוגיים במעברים ובמכשול שבמרחב התפר:

א. שילוב אמצעים טכנולוגיים במעברים שבמרחב התפר

1. נמצא, כי עד למועד תום הביקורת לא ניתן למעברי המכשול שבמרחב התפר המענה הדרוש באמצעים טכנולוגיים ובכוח האדם המקצועי להפעלתם. זאת, כדי לעמוד בסטנדרדים הנדרשים לתפעולם גם לצורכי ביטחון וגם לצורכי "מרקם החיים" של הפלסטינים.

2. בתהליך הקמתם של חלק מהמעברים במרחב התפר ובתהליך אזרוחם של המעברים חל עיכוב מתמשך, שנבע בעיקר מחילוקי הדעות בין משרד הביטחון לבין משרד התחבורה על תחומי האחריות בבניית המעברים, וביניהם לבין משרד האוצר על מקור המימון הגבוה הדרוש להקמתם, לתפעולם ולאחזקתם.

3. משטרת ישראל אחראית לפיתוח מערכת טכנולוגית חדשה לביקורת גבולות המכונה "רישום ביקורת גבולות 2000" (להלן - "רשב"ג 2000"), שתשמש במעברים הבין-לאומיים ובמעברים שבין ישראל לבין הרשות הפלסטינית, ובאמצעותה ניתן יהיה לקיים שליטה מיבצעית מלאה בכל תנועת בני האדם, כלי הרכב והמטענים העוברים בהם. נוכח העיכוב בפיתוח מערכת "רשב"ג 2000", החליט צה"ל לשלב במעברי מרחב התפר מערכת ממוחשבת משלו לזיהוי ולרישום. בתקופת ביניים, שמשכה לא ידוע, תפעלנה במקביל שתי מערכות שונות לבקרה במעברים. במצב עניינים זה, לא יינתן למעברים המענה המיטבי, כפי שתוכנן במסגרת פרויקט "רשב"ג 2000".

4. משרד מבקר המדינה מעיר, כי בפועל נותר בעינו המצב של חוסר מענה בפיקוח על החדרתם והברחתם של חומרים מסוכנים, שעליו הצביע כבר בשנת 2003.

ב. שילוב אמצעים טכנולוגיים במכשול

בפרויקט הקמת המכשול שבמרחב התפר משולבות מערכות טכנולוגיות רבות ומגוונות לאורך המכשול ובסביבתו. מערכות אלה כוללות אמצעים למתן התרעה המותקנים על הגדר ובצמוד לה; אמצעי איסוף לשליטה בתצפית על המכשול וסביבתו; אמצעים המותקנים בחדרי מלחמה אחודים (להלן - חמ"לים); ומערכות לצורך שליטה ובקרה. צה"ל מפתח מערכות אלה ומצטייד בהן לפי הוראה ייעודית (להלן - ההוראה), המגדירה את תהליכי הייזום, הפיתוח, ההצטיידות והקליטה בשני מצבים: נוהל רגיל, ונוהל מזורז למקרה שאמצעי הלחימה (להלן - אמל"ח) נדרשים לשימוש מיבצעי דחוף.

1. מערכת התרעה א' על הגדרות: צה"ל שילב לאורך גדרות המכשול שבמרחב התפר מערכת התרעה מסוימת (להלן - מערכת א'), שפותחה ברשות לפיתוח אמצעי לחימה בע"מ (להלן - רפאל). נמצא, כי צה"ל לא ניתח ביסודיות את התאמת מערכת א' לתוואי המכשול ואת תרומתה המיבצעית; נמצאו ליקויים במתן אישורי הצטיידות למערכת; צה"ל ורפאל לא תכננו כראוי את הניסוי לשילוב המערכת בגזרה מסוימת; הגורמים המיבצעיים בגזרה שבה הותקנה המערכת לא עודכנו במועד בנוגע למגבלותיה המיבצעיות; רפאל לא התגברה על מספר בעיות טכניות במערכת, ונגרמו לה הפסדים כספיים בפיתוחה. במועד סיום הביקורת היו למערכת א' מגבלות.

2. מערכת תצפית ב': מערכת תצפית ב' הינה מערכת תצפית מרכזית במרחב התפר, בעלת יכולת סריקה וגילוי אוטומטיים בקצב גבוה, המאפשרת לקבל תמונה ביום ובלילה, תוך ביצוע איכון על המטרה. נמצא, כי שילוב מערכת ב' במרחב התפר בוצע באופן שאינו תואם את הנוהל המזורז שבהוראה; בוצעה הצטיידות סדרתית במערכות לפני אישור הדגם, כנדרש; שתי מערכות ראשונות שולבו בגזרה מיבצעית עוד בטרם שניתן להן אישור בטיחותי, כנדרש; ונערכו הכנות לא יסודיות להתקנת המערכת בגזרה מיבצעית אחרת. 

3. חמ"לים: במסגרת הקמת המכשול שבמרחב התפר הוחלט להקים חמ"לים לצורך פיקוד ולשליטה מיבצעית ברמת הגדוד. בביקורת נמצא, כי קליטת החמ"לים הראשונים שנבנו בשלב א' של הפרויקט לא נעשתה בתהליך סדור, הכולל, בין היתר, הפצת הוראת קליטה אג"מית והוראת קליטה לוגיסטית, כמתחייב מההוראה; קיים תיעוד חלקי בלבד של תקלות ושל תוצאות מעקב על ביצועי המערכות הטכנולוגיות בחמ"לים, למרות הנדרש במסמך המגדיר את תכולת העבודה. במועד תום הביקורת (דצמבר 2004), נותרו בעינם חילוקי הדעות בצה"ל בין היחידה הטכנולוגית של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה לבין היחידה הטכנולוגית של אגף התקשוב, בנוגע להגדרת הגוף המקצועי שמתאים לנהל את פרויקט בניין החמ"לים.

ג. כוח אדם ייעודי להפעלת האמצעים הטכנולוגיים

1.  פיתוח והצטיידות באמצעים טכנולוגיים רבים ומגוונים במסגרת פרויקט הקמת המכשול במרחב התפר מחייבים הקצאת כוח אדם ייעודי בהיקף רחב להפעלתם ולאחזקתם. מממצאי הביקורת עולה, כי תהליך ההצטיידות באמצעים הטכנולוגיים נעשה ללא ניתוח יסודי ומקיף של צורכי כוח האדם הייעודי הדרושים לכך, לרבות ביצוע עבודת מטה חלקית ללא שיתוף פעולה מלא בין כל גורמי בניין הכוח במפקדת הזרוע לבניין הכוח ביבשה ובמטה הכללי.

2.  נמצאו ליקויים בכל הנוגע לטיפול בנושאי כוח האדם שאמור להפעיל את האמצעים הטכנולוגיים לזיהוי ולבידוק במעברים, בתחומי התכנון, המיון, הכשירות המקצועית, יכולת ההכשרה ומיצוי כוח האדם. ליקויים דומים הועלו בנוגע לכוח האדם הנדרש להפעלת האמצעים הטכנולוגיים במערך האיסוף.