פעולות הביקורת
באגף למינהל מוניציפלי נבדק מערך ההדרכה והפיתוח הארגוני ברשויות המקומיות. נבדקו עניינים הנוגעים למבנה הארגוני של מערך ההדרכה ושל הפיתוח הארגוני. בירורי השלמה נעשו בכמה מרכזי הדרכה לרשויות המקומיות (מפעמים).
בוועדת הבחירות המרכזית, במרשם האוכלוסין, במשטרה ובמוסד לביטוח לאומי נבדקה מהימנות הנתונים בפנקס הבוחרים לכנסת השש-עשרה באמצעות הצלבת נתוני הבוחרים עם רישומי ביקורת הגבולות של המשטרה ועם רישומי המוסד לביטוח לאומי הנוגעים לזכאות לקצבאות זקנה ושאירים. כמו כן נבדקו בוועדת הבחירות המרכזית נתוני ההצבעה בפועל לכנסת השש-עשרה.
במשרד הראשי ובמחוזות המשרד נבחנו היבטים מרכזיים של מעמד המחוז ובהם: סמכויות המחוז וחלוקת התפקידים בינו ובין מטה המשרד, שיתוף המחוז בתהליכי קבלת ההחלטות במשרד והמבנה הארגוני ודפוסי העבודה של המחוז. הביקורת התמקדה במדיניות המשרד וביישומה בכל הנוגע למעמדו, תפקידיו ופעולותיו של המחוז בתחומים מרכזיים של השלטון המקומי - כתקצוב הרשויות המקומיות, פיקוח ובקרה עליהן וקביעת מפת השלטון המקומי - ובארגון העבודה במחוז בתחומים אלה (ראו "הדרג המחוזי במשרדי הממשלה", עמ' 5).
במינהל התכנון ובלשכה המחוזית של המשרד בחיפה נבדקו סדרי הפחתת סיכוני חומרים מסוכנים באמצעות התכנון המתארי (ראו "מניעת אירועים שמעורבים בהם חומרים מסוכנים", עמ' 53).
המפעמים - מרכזי הדרכה לרשויות המקומיות
תקציר
משרד הפנים (להלן - המשרד) מופקד, בין היתר, על הפיקוח על הרשויות המקומיות והכוונת פעולותיהן, ורואה עצמו אחראי לקידום ולפיתוח השלטון המקומי. כדי לקדם את הפעילות המקצועית והניהולית בשלטון המקומי מקיים המשרד בשיתוף הרשויות המקומיות 11 מרכזי הדרכה ופיתוח הפרוסים בכל אזורי הארץ (להלן - מפעמים).
המפעמים עוסקים בניהול ובארגון פעולות הדרכה לעובדי הרשויות המקומיות, בפיתוח ארגוני ובמתן ייעוץ אסטרטגי לרשויות המקומיות. האגף למינהל מוניציפלי שבמשרד הפנים הוא יחידת מטה מקצועית המנחה ומלווה את הפעילות המקצועית של המפעמים.
תשעה מ-11 המפעמים הם יחידות ברשויות מקומיות, ושניים מהם שוכנים במכללות אזוריות. הועלה, שיש עמימות בנוגע לחובותיה של רשות מקומית ששוכן בה מפעם כלפי המפעם, ובנוגע לזכויותיו וחובותיו של המפעם כיחידה עצמאית; המכללות, ובכללן המכללות ששוכנים בהן מפעמים, אינן כפופות לגופי הביקורת של המשרד בשלטון המקומי ולנוהליהם בנושאים תקציביים ומינהליים. לא הוסדרה - בהנחיות, בנהלים או בהסכמים - מערכת הקשרים בין הרשויות המקומיות והמכללות שבהם שוכנים המפעמים לבין המפעמים.
בשנת 1996 בחן המשרד באמצעות צוות יועצים את מערכת המפעמים, הצביע על הבעיות הקיימות בה ושקל חלופות לארגון מערך ההדרכה והפיתוח הארגוני ברשויות המקומיות. בדוח שהגיש הצוות למשרד בנושא זה הומלץ, בין היתר, לעשות שינויים במערך המפעמים, אולם המלצות אלה לא יושמו. גם הצעה שגיבש מטה המשרד בשנת 2000 בדבר הקמת עמותה להפעלת מערך ההדרכה והפיתוח הארגוני ברשויות המקומיות לא יושמה, בשל חילופי אישים בהנהלת המשרד.
היקף השירותים שעל מפעם לספק, נגזר, בין היתר, ממספר הרשויות המקומיות שבתחומו, ממצבן הכספי, מפריסתן, מאופיין וממספר עובדיהן. נמצא, שאין תקן למספר עובדים במפעמים שיבטיח איזון בהיקפו ובטיבו של השירות שנותן כל מפעם לרשויות המקומיות שבתחומו.
באגף למינהל מוניציפלי מועסקים שני עובדים באמצעות המכללה האקדמית בתל חי (שבה שוכן מפעם גליל עליון), והכספים המיועדים לתשלום שכרם מועברים בידי המשרד למכללה, באמצעות המועצה האזורית גליל עליון, מתקציב ההדרכה לרשויות המקומיות. העסקה בדרך זו יש בה עקיפה של שיא כוח האדם של האגף, והיא אינה מתיישבת עם הכללים הקובעים את אופן קבלתם והעסקתם של עובדים בשירות המדינה. דרך העסקה זו גם מאפשרת למשרד לשלם להם שכר ותנאים נלווים גבוהים מאלה המקובלים בשירות המדינה.
האגף רוכש זה 13 שנים את שירותיו של רואה חשבון המטפל בנושאים תקציביים, חשבונאיים וכספיים של מערכת המפעמים. ההתקשרות עם רואה החשבון נעשית גם היא באמצעות המכללה האקדמית בתל חי ולא עוגנה בהסכם בכתב בינו לבין המשרד או המכללה; ובמשך כל שנות העסקתו לא פורסם מכרז על תפקידו. אי-פרסום מכרז על תפקידו פוגע בעקרון השוויון, שכן הוא מונע מאנשי מקצוע אחרים להתמודד על התפקיד, וגם אינו מאפשר להעמיד לתחרות את מחיר השירותים הנדרשים מממלא התפקיד.