לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

סוגיות בתיאום בין גופי אכיפת החוק באזור יהודה והשומרון

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
שהייה בלתי חוקית (העסקת פלסטינים); עבירות תכנון ובנייה; תוצרת חקלאית; דיני הגנת הסביבה; חוקי תעבורה

תקציר

​אכיפת החוק באזור יהודה והשומרון (להלן - איו"ש או האזור) משתרעת על פני תחומים רבים, והיא בעלת השפעות ביטחוניות, מדיניות, כלכליות וחברתיות משמעותיות, ובכלל זה על מרקם החיים של האוכלוסייה הישראלית והפלסטינית המתגוררת באזור. גורמי אכיפת החוק העיקריים באיו"ש הם: צה"ל, המינהל האזרחי באיו"ש (להלן - המנהא"ז) ומשטרת ישראל.

פעולות הביקורת

בתקופה נובמבר 2011 עד יולי 2012 בדק משרד מבקר המדינה סוגיות בתיאום שבין הגופים המופקדים על אכיפת החוק באיו"ש בנושאים שלהלן: ההיערכות לשיתוף פעולה של גורמי אכיפת החוק, הפיקוח על תוצרת חקלאית המשווקת בתחומי היישובים הישראליים באיו"ש ועל תוצרת חקלאית המיוצרת על ידי חקלאים פלסטינים באיו"ש והמשווקת בישראל, הטיפול בגנבות מים ובקידוחי מים בלתי חוקיים, שהיית פלסטינים שלא כדין בתחום היישובים הישראליים באיו"ש, אכיפת חוקי התעבורה ואכיפת דיני הגנת הסביבה. הביקורת נערכה במנהא"ז , במשטרת ישראל ובצה"ל. בדיקות השלמה נערכו במשרד המשפטים, במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, במשרד הבריאות, בחברת "מקורות חברת המים בע"מ", ברשות הממשלתית למים ולביוב (להלן - רשות המים) וברשות המעברים היבשתיים שבמשהב"ט (להלן - רמי"ם). להלן עיקרי הממצאים:

עיקרי הממצאים

התייחסות צה"ל לנושא אכיפת החוק באיו"ש

למפקד כוחות צה"ל באיו"ש הוקנו כל סמכויות השלטון, החקיקה, המינוי והמינהל הנוגעות לאיו"ש ולתושביו. אוגדת איו"ש היא הכוח הצבאי המרכזי הפועל באיו"ש . הפקודה לביצוע תעסוקה מבצעית (להלן - תע"ם) של אוגדת איו"ש כוללת, בין היתר, את הפעולות שנדרש לבצע הכוח הצבאי במסגרת התע"ם בגזרתו; הפעולות האמורות אינן כוללות התייחסות למשימה של שמירת החוק והסדר באזור. יתר על כן, אימון הכוחות לתע"ם אף אינו כולל תכנית הכשרה סדורה ומלאה המתייחסת לתחומים השונים של אכיפת החוק באיו"ש.

שמירה על זירת אירוע

לצה"ל פריסת כוחות רחבה באיו"ש, ולכן, על פי רוב, מגיעים חיילי צה"ל לזירת אירוע של פעילות חבלנית עוינת או של אירוע פלילי לפני המשטרה. נמצא, כי לעתים כוחות צה"ל לא קיימו את ההוראות שנקבעו בנוהל של אוגדת איו"ש העוסק בהתנהגות הנדרשת מכוחות צה"ל המגיעים לזירת אירוע. דבר זה בא לידי ביטוי בנטילת פריטים מזירת האירוע על ידי חיילי צה"ל לפני הגעת המשטרה לשטח

ובאי-העברת פריטים שנתפסו על ידי צה"ל בזירות אירוע למשטרה או בהעברתם באיחור. התנהלות זו פוגעת בחקירת האירועים ובהליך הפלילי שיש לנהל נגד עבריינים.

הגדרה של תפקידי המשטרה באיו"ש

בהמלצות ועדת שמגר  בנוגע לאכיפת החוק באיו"ש נקבע, כי מתחייבת הגדרה מדויקת של תפקידי המשטרה באיו"ש. למרות שחלפו יותר מ-18 שנה מפרסום המלצות אלה, במועד סיום הביקורת, יולי 2012, עדיין קיימים חילוקי דעות בין המשטרה לבין גורמי אכיפת החוק האחרים בנוגע לאחריותה של המשטרה לטפל בסוגיית האכיפה בתחום התכנון והבנייה ובתחום הגנת הסביבה באיו"ש.

אכיפה פלילית של עברות תכנון ובנייה

המשטרה ויחידת הפיקוח של המנהא"ז (להלן - יחידת הפיקוח) מסרבות לטפל במישור הפלילי בעברות של תכנון ובנייה באיו"ש ולפעול נגד עבריינים ישראלים ופלסטינים בתחום זה בטענה שהנושא אינו באחריותם. משמעות הדברים היא, כי אין באיו"ש גוף המופקד על חקירת עברות של תכנון ובנייה במישור הפלילי. הדבר תורם להנצחת המצב הקיים של "איש הישר בעיניו יעשה" בתחום זה באיו"ש.

אכיפה בתחום הגנת הסביבה

עקב מחלוקת בין משטרת ישראל למנהא"ז בנוגע לאחריות הטיפול בעברות פליליות בתחום הגנת הסביבה, נותר נושא זה ללא טיפול במישור הפלילי. משטרת ישראל אינה רואה עצמה, בדרך כלל, אחראית לטיפול בעברות אלה באיו"ש, ועל כן היא סירבה לטפל בחלק מתלונות שהוגשו לה בנושא זה.

הפיקוח על תוצרת חקלאית

א) משרד הבריאות אינו בודק הימצאות של שאריות חומרי הדברה בתוצרת חקלאית בנקודות השיווק הנמצאות בתחום היישובים הישראליים באיו"ש, כמתחייב. מסיכום שנקבע בשנת 2000 בין משרד הבריאות ובין משרד החקלאות.

ב)  ממסמכי המנהא"ז עולה, כי הולכת ומחמירה התופעה של העברת תוצרת חקלאית ממקורות פלסטיניים באיו"ש לבתי אריזה ישראליים באיו"ש, תוך הימנעות מעמידה בכללים הנוגעים לטיפול בתוצרת שאינה ישראלית. תופעה זו מכונה "הלבנת" סחורות. בהסתמך על הערכת המנהא"ז בנוגע להיקף התוצרת החקלאית ש"הולבנה" והוברחה מאיו"ש לישראל בשנת 2011, התוצרת החקלאית שנתפסה במעברים בשנת 2011 כאסורה במעבר לישראל והושמדה מהווה כ-3% עד 4% בלבד ממנה.

אכיפת דיני המים

א)  באכיפת החוק בנוגע לדיני המים באיו"ש משתתפים מספר רב של גופים אזרחיים, צבאיים ומשטרתיים. במועד סיום הביקורת אין גורם אחד שירכז, יתאם וינחה את הפעילות של כל הגופים העוסקים בנושא אכיפת דיני המים בתחומי איו"ש, זאת חרף התופעה הנמשכת של גנבות מים וקידוחי מים בלתי חוקיים בממדים גדולים.

ב)  רשות המים קבעה כללים מקצועיים לדרך שבה יש להרוס ולאטום קידוחי מים בלתי חוקיים , כדי להימנע מזיהום מי התהום. יחידת הפיקוח לא הייתה מודעת לכללים אלה בעת שפעלה נגד קידוחי מים בלתי חוקיים באיו"ש.

אכיפת החוק בנושא העסקת עובדים פלסטינים

כוחות צה"ל הפועלים באיו"ש נדרשים לעתים להשתתף במבצעים לאיתור עובדים פלסטינים המועסקים בניגוד לחוק בתחום היישובים הישראליים באיו"ש (להלן - מבצעי אכיפה). בחלק ממבצעי האכיפה שביצעו כוחות צה"ל בשנים 2008-2011 באיו"ש לא רשמו חיילי הכוחות את הפרטים של הפועלים הפלסטינים שנתפסו בחשד לעברה של שהייה בלתי חוקית בתחום היישובים הישראליים, ואת פרטיהם של מעסיקיהם הישראלים, ולא הגישו תלונות במשטרה נגד המעסיקים הישראלים. עקב כך, למרות הסיכון הביטחוני הנובע מהעסקת עובדים פלסטינים שלא כדין, אין ביכולתו של קצין מטה (להלן - קמ"ט) תעסוקה במנהא"ז לפעול נגד אותם מעסיקים ישראלים.

ניהול הליכי תביעה בעברות תנועה של פלסטינים

א)  החל משנת 2008 הפסיקה התביעה הצבאית באיו"ש - ללא תיאום עם המשטרה - לנהל את התביעה בתיקי תעבורה של נהגים פלסטינים, למעט בתיקים של תאונות דרכים קטלניות ותאונות דרכים מסוג "פגע וברח". מאז לא קבעו המשטרה והפרקליטות הצבאית נהלים המסדירים את חלוקת העבודה ביניהם בתחומי הטיפול בתיקי תעבורה של נהגים פלסטינים. במצב הקיים, תיקי חקירות רבים של תאונות דרכים שבהן היו מעורבים ישראלים ופלסטינים ושכללו המלצה של המשטרה להעמיד לדין את הנהג הפלסטיני , לא טופלו במשך זמן רב, והמשטרה סגרה אותם מחמת התיישנות.

ב)  במועד סיום הביקורת, הנתונים שבידי מחוז שומרון ויהודה של המשטרה (מחוז ש"י) בדבר תוקפם של מסמכי הרישוי של נהגים פלסטינים  לא היו מעודכנים, דבר המונע את יכולת האכיפה "בזמן אמת" נגד נהגים עבריינים. זאת אף שבאותו מועד היו בידי קמ"ט תחבורה במנהא"ז נתוני רישוי עדכניים של נהגים פלסטינים וכלי רכבם, אך בשל היעדר מנגנון עדכון של הנתונים הקיימים במערכת המחשוב של המנהא"ז למערכת המחשוב של המשטרה, לא הועברו נתונים אלה למשטרה.

סיכום והמלצות

אכיפת החוק באיו"ש מקיפה נושאים רבים בעלי השפעה גדולה על כל תחומי החיים של האוכלוסייה הישראלית והפלסטינית באיו"ש, ובכלל זה בתחומים הביטחוני, המדיני, הכלכלי והחברתי של מדינת ישראל. גורמי אכיפת החוק העיקריים באיו"ש הם: צה"ל, המנהא"ז ומשטרת ישראל, ופעילותם בתחום אכיפת החוק מחייבת, בין היתר, תיאום מיטבי ושיתוף פעולה הדוק ביניהם.

בביקורת נמצאו ליקויים משמעותיים, חלקם חמורים, בתיאום ובשיתוף הפעולה בין צה"ל, המשטרה והמנהא"ז ובין גופים אלה לגופים אחרים, כגון משרד החקלאות ורשות המים, בתחום אכיפת החוק בנושאים שנבדקו: עברות של תכנון ובנייה, גנבות מים וקידוחי מים בלתי חוקיים, פגיעה באיכות הסביבה, שהיית פלסטינים שלא כדין בתחומי היישובים הישראליים באיו"ש ובאכיפת דיני התעבורה. הליקויים נובעים, בין היתר, מהיעדר הגדרה ברורה של תחומי האחריות שבתחום סמכותם של הגורמים האחראים באיו"ש ומהיעדר פקודות ונהלים, אשר יבטיחו שיתוף פעולה הדוק, ויתרמו למיצוי יעיל של הכוחות הפועלים בתחום אכיפת החוק באזור ולהסדרת הסמכויות ביניהם.

משמעות הממצאים שעלו בדוח זה היא מציאות קשה ומתמשכת באיו"ש בתחום אכיפת החוק ושל "איש הישר בעיניו יעשה", בעיקר בתחומי התכנון והבנייה, המים והתעבורה. מדובר בכשל רב-מערכתי, שעל השרים הנוגעים בדבר לתת עליו את הדעת בהקדם.

כדי שאכיפת דיני המים תהיה יעילה ומועילה, קיימת חשיבות רבה שגורם אחד ירכז, יתאם וינחה את פעולתם של הגורמים העוסקים באכיפת דינים אלה. על המתפ"ש לקבוע את הצעדים הנדרשים כדי שקמ"ט מים יוכל לבצע משימה זו בהתאם לקביעת היועץ המשפטי לאיו"ש.

על ראש המנהא"ז לבחון דרכים כיצד לשפר את פעילות יחידת הפיקוח בתחומי אכיפת החוק באיו"ש בנושאים האמורים, ולטפל במתואם ובמשותף עם צה"ל ומשטרת ישראל בכל הליקויים שהועלו בדוח זה, כדי לגבש חזית פעולה משותפת ומוסכמת על כל הנוגעים בדבר בכל תחומי האכיפה באזור. על גופים אלו לקבוע נהלים מתואמים ביניהם שיבטיחו שיתוף פעולה הדוק, ויפעלו לפיהם. כמו כן, עליהם לבחון אפשרות למסד פורומים משותפים קבועים, בהשתתפות כל גורמי האכיפה באיו"ש, כדי לדון בבעיות הקשורות בכך וכדי להחליט על הדרכים הנדרשות לפתרונן.

נוסף על כך, חשוב שהשרים הנוגעים בדבר, ובראשם שר הביטחון, השר לביטחון הפנים, ושר המשפטים יחליטו על הצעדים הנדרשים כדי להבטיח שהגופים העיקריים המופקדים על אכיפת החוק באזור - צה"ל, המנהא"ז והמשטרה - יפיקו את הלקחים הנדרשים, ויפעלו במתואם ובמשותף כדי להבטיח שיפור הכרחי בתחום השמירה על החוק והסדר באיו"ש, לרווחתה של כלל האוכלוסייה באזור.