לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

מכללת תעש לאבטחה וללוחמה בטרור

תקציר

​פעולות הביקורת

בתעשייה הצבאית לישראל בע"מ בדק משרד מבקר המדינה את "מכללת תעש לאבטחה וללוחמה בטרור" החל מתהליך הקמתה, דרך סדרי תפעולה ועד להעמדתה למכירה. הבדיקה נערכה במכללה; בתעש - בהנהלת הקבוצה למערכות ביטחון, בייעוץ המשפטי, במינהל הבטיחות ובמינהל הביטחון; במשרד הביטחון - ביחידה לסיוע ולייצוא הביטחוני, וביחידת הממונה על הביטחון; ובמשרד הפנים - ביחידה לרישוי מפעלים ביטחוניים.

מכללת תעש לאבטחה וללוחמה בטרור

תקציר

מכללת תעש לאבטחה וללוחמה בטרור  (להלן - המכללה) הינה שותפות רשומה של התעשייה הצבאית לישראל בע"מ (תעש) (להלן - תעש) וחברה פרטית (להלן - חברה א'). משרד מבקר המדינה בדק את המכללה החל מתהליך הקמתה, דרך סדרי תפעולה ועד להעמדתה למכירה.

בשנת 1998 החלה תעש בפעילות להקמת מכללה לאבטחה וללוחמה בטרור (להלן - לוט"ר), במסגרת הקמת תחום עסקים חדש, שתפקידו היה לתת מענה לאיומים במסגרת סכסוכים בעצימות נמוכה, ולהציע ללקוחות חבילת שירותים הכוללת הכשרה והדרכה בנוסף למכירת נשק ותחמושת קלה. ב-15.2.99 רשמה תעש את המכללה כשותפות. ב-25.7.99 נחתם הסכם בין תעש, חברה א' והמכללה, ולפיו תצורף חברה א' כשותפה ותחזיק 25% מהבעלות במכללה. תעש מסרה את הטיפול המשפטי בנושא הקמת המכללה למשרד עורכי דין חיצוני בסוף שנת 1998, בהיקף כספי של 255,000 ש"ח, בלי שפנתה קודם לכן לייעוץ המשפטי שלה. באוגוסט 1999 החלה המכללה את פעילותה העסקית, וצברה עד 31.12.01 הפסדים בסך 326,000 דולרים.

דירקטוריון תעש אישר ב-20.1.99 את הקמת המכללה במסגרת שותפות, זאת לאחר שהנהלת תעש ביצעה פעולות להקמת המכללה. ההסכם שנחתם עם חברה א'  ב-25.7.99 לא הובא לאישור דירקטוריון תעש. בהחלטתו לא קבע הדירקטוריון אבני דרך לבחינת מימוש היעדים שהוצגו בדיון ב-20.1.99, ובכללם: הכנסת שותפים נוספים לשותפות שהוקמה, וירידת הנתח של תעש עד ל-51% בבעלות בשותפות, והגעה להיקף של 70%-80% מכלל הפעילויות שיש בשוק לנושא.

תעש פעלה כדי לצאת מתחולת הפיקוח של רשות החברות הממשלתיות, בכך שהקימה שותפות ולא חברה-בת, באמצעות החלטה שאינה מנויה בהחלטות המחייבות אישור שרים או הממשלה, לפי סעיף 11 בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975. רישיון העסק שניתן למכללה עם הקמתה מהיחידה לרישוי מפעלים ביטחוניים שבמשרד הפנים, ניתן שלא כדין, נוכח העובדה, שהמכללה הינה ישות משפטית נפרדת מתעש ולא בבעלותה המלאה אלא בשיתוף עם גורם פרטי, דבר המחייב הכרזה של שר הביטחון על המכללה כ"מפעל ביטחוני" על פי חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968. בעקבות הערת משרד מבקר המדינה, הכריז שר הביטחון  ב-16.1.03 על המכללה כ"מפעל ביטחוני" לעניין חוק רישוי עסקים.

נמצא, כי במהלך הקמת המכללה, שדרגה היחידה הממונה על הביטחון במשרד הביטחון את דרישות הסף להכשרת מאבטחים, כך שתאמו לתכנית הקמת המכללה; באופן זה, הייתה המכללה היחידה מבין הגופים האחרים בתחום זה, שעמדה בדרישות הסף החדשות שנקבעו.

בחלק מהמקרים ניהלה המכללה משא ומתן עם לקוחות בחו"ל וערכה קורסים בחו"ל ללא קבלת היתרים מהיחידה לסיוע ולייצוא ביטחוני במשרד הביטחון, תוך כדי הפרה של הוראות צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (ייצוא ציוד ביטחוני וידע ביטחוני), התשנ"ב-1992.

דירקטוריון תעש אישר את הקמת המכללה על סמך תכנית עסקית שלא הייתה מבוססת דיה. תעש השקיעה בהקמת המכללה כמיליון דולר. על פי התחשיב שנכלל בתכנית העסקית להחזר ההשקעה, ההשקעה הייתה אמורה להיות מוחזרת לאחר שנתיים וחצי, בסוף שנת 2001; התחשיב לא שקלל את ההסתברות לקבלת ההכנסות שבתכנית העסקית ולא כלל את מלוא עלויות השכר, ותעש לא קיבלה את החזר השקעתה עד מועד סיום הביקורת (אפריל 2003). נוכח התוצאות העסקיות וההפסדים הנצברים, נאלצה המכללה להכין תכנית עסקית מתוקנת לשנים 2001-2006 ולבצע תכנית הבראה כשנתיים לאחר שהוקמה. זאת ועוד, גם התכנית העסקית המתוקנת, שגיבשה המכללה, אינה מבוססת דיה וכוללת עלויות חלקיות.

בספטמבר 2002 החליטה תעש למכור את המכללה. במועד סיום הביקורת (אפריל 2003) נמשך תהליך המכירה.