פעולות ביקורת
במינהל החשמל שבמשרד, ברשות לשירותים ציבוריים - חשמל ובחברת החשמל לישראל בע"מ נבדקו התכניות לפיתוח משק החשמל. הבדיקה התמקדה בפעולות להשגת אמינות באספקת החשמל.
באגף לפיקוח ובטיחות שבמשרד נבדקו פעולות הפיקוח והאכיפה בכל הנוגע לבטיחות הטיפול בגז. הבדיקה התמקדה בנושאים האלה: חקיקת משנה מכוח חוק הגז (בטיחות ורישוי), התשמ"ט-1989; הפיקוח של האגף על בטיחותם של מתקני גז ביתיים ועל מחסני גז; טיפולו של המשרד בליקויי בטיחות שנמצאו.
במשרד התשתיות הלאומיות ובמשרד האוצר נבדק הפיקוח על מרווח השיווק של חברות הדלק בשיווק בנזין. הבדיקה התמקדה בהליך קבלת ההחלטות שהוביל להעלאה במרווח השיווק, לשיטת הצמדה חדשה של המרווח, לכללים לתדלוק עצמי של בנזין ולמועדים לגביית דמי שירות.
במשרד התשתיות הלאומיות נבדקו סדרי קבלת ההחלטות בעניין מיזמים בתחום התפלת המים והולכת הגז הטבעי המוקמים במתכונת של שותפות ציבורית-פרטית, סדרי תקצובם וסדרי הפעלתם. כן נבדקו סדרי אישור המיזמים, והבקרה והפיקוח על ביצועם (ראו "שיתוף המגזר הפרטי בפיתוח תשתיות ציבוריות" עמ' 229).
תכניות לפיתוח משק החשמל
תקציר
אספקת החשמל נחלקת לשלושה מקטעים עיקריים: ייצור, הולכה וחלוקה. אמינות כל אחד ממקטעים אלה קובעת את האמינות של המערכת כולה. כדי להבטיח אמינות אספקה יש להכין תכניות פיתוח לכל אחד מהמקטעים על פי תחזיות הביקוש ובעיקר של שיא הביקוש, ולקבוע רמת אמינות נדרשת ממערכת החשמל.
לפי חוק משק החשמל, התשנ"ו-1996, אחד מתפקידיה של הרשות לשירותים ציבוריים - חשמל, הוא לקבוע אמות מידה לרמה, לטיב ולאיכות השירות של ספק החשמל, בכפוף לתכנית הפיתוח שאישר השר. נמצא שרשות זו לא קבעה אמות מידה בתחום אמינות אספקת החשמל, אולם קבעה את בסיס תעריף החשמל בהתבסס על יעד האמינות שחברת החשמל לישראל בע"מ (להלן - חח"י) קבעה לעצמה.
למרות שמקטע החלוקה הוא הגורם העיקרי להפסקות באספקת חשמל, השרים שכיהנו מאז חוקק החוק האמור ועד תחילת שנת 2002 לא דרשו מחח"י, אף שהוסמכו לכך בחוק, להמציא להם תכניות פיתוח למקטע החלוקה, כדי שיוכלו לוודא שהן תואמות את מדיניותם בכל הנוגע לפיתוח משק החשמל, ושהתכניות יקטינו במידה ניכרת את דקות אי-האספקה הנעוצות במקטע זה. מאז נחקק החוק אישרו השרים לחח"י כמה תכניות פיתוח במקטע הייצור ואף לא אחת במקטעי ההולכה והחלוקה.
לשם הבטחת רמת אמינות במקטע הייצור ובמקטעים אחרים, דרושה עתודת ייצור שתבטיח אספקת חשמל סדירה בעת שיא בביקוש, כשיש תקלות בלתי צפויות וכן פעולות לצורכי תחזוקת המערכת. השרים האמורים לא קבעו מהי רמת העתודה הרצויה בהתחשב בעלות הקמת תחנות כוח לשם יצירת העתודה ותחזוקתן.
כל תחנות הכוח שנכללו בתכנית הפיתוח שאושרה בדצמבר 1999 והיו אמורות להתחיל לפעול עד למועד סיום הביקורת (ספטמבר 2002), לא הופעלו במועד שתוכנן, ומקצתן ספק אם יופעלו כלל. כמו כן תידחה הפעלתן של רוב התחנות שאמורות להתחיל לפעול בעתיד. אף על פי שמשנת 2000 ואילך הגיבו השרים על אי-ביצוע התכנית במלואה באישור יחידות ייצור נוספות, עדיין שיעורי העתודה לפי התכנית המעודכנת מספטמבר 2002 יהיו קטנים מהשיעורים שעליהם המליצה חברת ייעוץ בין-לאומית.
שיעור העתודה בפועל בשנת 2002 היה 12% מכושר הייצור המותקן. בשנת 2002 נאלצה חח"י לעשות כמה הפסקות חשמל יזומות עקב יכולת ייצור בלתי מספיקה. בשנת 2003 אמורה להיות עתודה דומה לזו שבשנת 2002, וגם זאת רק אם תמומש תכנית הפיתוח. פרקי הזמן שנקבעו להקמת חלק מהיחידות ושנקובים בתכנית הפיתוח קצרים יחסית, ואינם מביאים בחשבון עיכובים שעלולים להיות עקב אירועים בלתי צפויים במהלך ההקמה.