פרויקט "אופק"
בשנת 1981 אישר עקרונית ראש הממשלה ושר הביטחון דאז (מר מ' בגין ז"ל) להתחיל בתכנית לפיתוח ולייצור לוויין תצפית "אופק" (להלן - "אופק") לצה"ל. הלוויין היה אמור לפעול במשולב עם מערכת שיגור (להלן - משגר). הפרויקט בוצע על ידי מפעל "מבת" (להלן - מבת) של התעשייה האווירית לישראל בע"מ (להלן - התע"א) בפיקוח משרד הביטחון (להלן - משהב"ט). בשנים 1992 עד 1995 נערכה פעילות פיתוח להוכחת יכולתו המיבצעית של הלוויין בחלל, והחלו פעילויות להתאמתו לצורכי צה"ל. באפריל 1995 בוצע שיגור של לוויין "אופק 3", המהווה הישג טכנולוגי ניכר למדינת ישראל.
משהב"ט מנהל תכנית רב-שנתית (להלן - תר"ש), הכוללת פיתוח וייצור של סדרת לווייני תצפית, ובהם מכלולים שונים (להלן - המקטע החללי); ייצור משגרים; וכן שיפורים בתחנת קרקע לשליטה ובקרה בלוויין, שבה מתבצעת גם הפקת המידע המודיעיני והפצתו בין גורמי צה"ל השונים (להלן - המקטע הקרקעי). המקטע הקרקעי מופעל על ידי מהנדסי מבת (שליטה ובקרה) וצה"ל (הכוונה, הפקה, פיענוח והפצה של המידע).
מפעל מבת של התע"א משמש כקבלן ראשי לפיתוח ולייצור המקטע החללי והמקטע הקרקעי, ומעסיק קבלני משנה. מפעל "מלמ" של התע"א (להלן - מלמ) מפתח ומייצר את המשגר יחד עם התעשייה הצבאית (להלן - תעש) והרשות לפיתוח אמצעי לחימה - רפא"ל. למלמ אחריות כוללת גם על חלקי המשגר שמשהב"ט מספק לו לאחר ייצורם בתעש וברפא"ל. משהב"ט מפקח על ביצוע הפרויקט באמצעות מינהלת תכנית (להלן - מת"א), הכפופה לראש המינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות ייצור במשהב"ט (להלן - מפא"ת). כמו כן, מממן משהב"ט את התפעול השוטף של המקטע הקרקעי.
בתקופה שבין ינואר לאוקטובר ,2000 לסירוגין, ערך משרד מבקר המדינה, ביקורת מורחבת בנושא פרויקט "אופק", בדגש על תהליך קבלת ההחלטות להמשך הפעילות בפרויקט משנת 1996 ועד למועד סיום הביקורת. הביקורת נערכה במשהב"ט - במפא"ת, במת"א ובאת"ק; בתע"א - במבת ובמלמ; ובצה"ל - בחיל המודיעין, בחיל האוויר ובאגף התכנון (להלן - אג"ת).
הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת, בהתייעצות עם מבקר המדינה, החליטה שלא להניח פרק זה במלואו על שולחן הכנסת ולפרסם רק חלקים ממנו, לשם שמירה על ביטחון המדינה וכדי למנוע פגיעה בקשרי מסחר בין-לאומיים שלה, בהתאם לסעיף 17 לחוק מבקר המדינה, התשי"ח- 1958 [נוסח משולב].
המשך קריאה בקובץ המצורף