לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

קבלת עובדים ומינויים פוליטיים ברשויות מקומיות

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
תאגיד עירוני

תקציר

​קבלת עובדים ומינויים פוליטיים ברשויות מקומיות

בנובמבר 1998 התקיימו בחירות כלליות למועצות הרשויות המקומיות ולראשיהן. ברשויות מקומיות רבות, שבהן חלו חילופי גברי בתפקיד ראש הרשות, התקבלו לעבודה, לאחר הבחירות, עובדים חדשים רבים - הן לאיוש משרות קיימות והן לאיוש משרות חדשות.

בפקודת העיריות [נוסח חדש] ובצו המועצות המקומיות (א), התשי"א-1950, נקבע, כי ראש הרשות המקומית רשאי למנות לרשות המקומית עובדים למשרות שיש עליהן הקצבה בתקציב המאושר. עוד נקבע בפקודת העיריות, כי "לא יתמנה אדם לעובד עירייה... אלא לאחר שראש העירייה או מי שהוא הסמיך לכך הכריז על המשרה בפומבי", על פי כללים שייקבעו בתקנות. הליכי קבלת עובדים בעיריות נקבעו על ידי שר הפנים בתקנות העיריות (מכרזים לקבלת עובדים), התש"ם1979- (להלן - תקנות המכרזים), והליכי קבלת עובדים במועצות מקומיות נקבעו בצו המועצות המקומיות (נוהל קבלת עובדים לעבודה), התשל"ז-1977 (להלן - נוהל קבלת עובדים). ההוראות של פקודת העיריות, תקנות המכרזים ונוהל קבלת עובדים באות להבטיח, שהרשויות המקומיות תאיישנה משרות פנויות על בסיס שיקולים ענייניים, על בסיס כישוריהם המקצועיים בלבד של המועמדים, ותוך מתן הזדמנות שווה לכל מועמד לזכות במשרה.

בסעיף 167 לפקודת העיריות הוסמכה מועצת העירייה למנות אנשים ראויים לשש משרות, בלא שפורטו הליכי קבלתם לעבודה. שש המשרות הן: מזכיר, גזבר, מהנדס, מפקח תברואה, רופא ורופא וטרינר. במסגרת תשובה לעתירה שהוגשה לבית המשפט העליון בעניין אופן קבלתם לעבודה של עובדי עיריית נתניה, בהם עובדים שמונו למשרות שנמנו בסעיף 167 שלעיל, חיווה היועץ המשפטי לממשלה את דעתו, כי "... לא ניתן לבסס על העדר קיומה בדין החרות של חובת מכרז למינוי עובדים לפי סעיף 167 לפקודת העיריות, מסקנה לפיה המועצה פטורה מקיום הליך ראוי לבחינת מועמדים לאותן משרות, אשר יהא בו כדי למלא אחר חובתה לנהוג בשוויון וללא הפליה ... על מנת שהמועצה תוכל לקיים כראוי את החובה למנות למשרות אלה אנשים 'ראויים', עליה לנקוט הליך 'ראוי'. הליך זה הוא הליך של 'מעין מכרז'...". עוד הביא היועץ המשפטי לממשלה לידיעת בית המשפט, כי ב-7.2.2000 הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות, התש"ס-2000, ולפיה תחול חובת מכרז על קבלתם לעבודה של כל עובדי העירייה, לרבות עובדים לפי סעיף 167 שעובדי לשכה אפשר למנות לפקודה. יצוין, כי טענת עיריית תל אביב-יפו בבית המשפט העליון שעובדי לשכה אפשר למנות ללא מכרז על יסוד ההסדר שבתקשי"ר, נדחתה. מכאן, שאפילו היה מקום לקבל את נימוקן של הרשויות המקומיות, כי יש להחיל דין דומה לגביהן, כהגיוני ומעוגן בתרבות השלטונית בארץ, אין מנוס מקיום הדין הקיים, כל עוד לא שונה.

בתקנות המכרזים נקבעה חובת עריכת מכרז לגבי קבלת עובדים לעיריות למשרות בדרגה 7 ומעלה של הדירוג המינהלי, או בדרגה 37 ומעלה של דירוג ההנדסאים והטכנאים, או בדרגה כלשהי של הדירוגים המקצועיים האחרים. בנוהל קבלת עובדים נקבעה חובת עריכת מכרז לגבי קבלת עובדים למועצות מקומיות למשרות בדרגות המקבילות ל-5 ומעלה של הדירוג המינהלי ול-35 ומעלה של דירוג ההנדסאים והטכנאים, או בדרגה כלשהי של הדירוגים המקצועיים האחרים, אלא אם אוישה המשרה בעקבות מכרז פנימי או על ידי עובד המועצה בדרגה והכשרה מתאימה, כפי שפורט בנוהל.

תקנות המכרזים ונוהל קבלת עובדים פוטרות מחובת עריכת מכרז משרות של מורים, גננות ועובדים סוציאלים כשירים. כמו כן פוטרות תקנות המכרזים מחובת עריכת מכרז את המשרות שלהלן: מנהל לשכה או מזכיר אישי של ראש עירייה ומזכיר אישי של סגן ראש העירייה בשכר, שהעסקתו אושרה על ידי המועצה.​

המשך קריאה בקובץ המצורף