לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

המערך המסייע - פעולות הרשויות המקומיות

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
בתי ספר; בני נוער

תקציר

המערך המסייע - פעולות הרשויות המקומיות

פעולות להגברת הביקור הסדיר ולמניעת נשירה והתנתקות

על פי חוק לימוד חובה, התש"ט-1949, האחריות לקיומם של מוסדות חינוך רשמיים למתן חינוך חובה לילדים ולנערים הגרים בתחום שיפוטה של רשות חינוך מקומית מסוימת, מוטלת על המדינה ועל אותה רשות חינוך. כל רשות מקומית היא גם רשות החינוך המקומית לגבי תחום שיפוטה.

האחריות לביצוע היום-יומי של החוק היא בידי קציני ביקור סדיר ברשויות המקומיות (להלן -קבס"ים), ואילו הפיקוח על ביצועו בכל הארץ הוא בידי המחלקה לביקור סדיר ומניעת נשירה במינהל הפדגוגי שבמשרד החינוך. אלה תפקידיהם העיקריים של הקב"סים: מעקב אחר תלמידים המועדים לנשירה ממערכת החינוך, איתורם וטיפול בהם, החזרת תלמידים נושרים למערכת החינוך והצבתם במסגרות הולמות.


קב"סים - תקנים ומצבה

1. משרד החינוך מממן 75% מעלות העסקת הקב"סים, והרשות המקומית - 25%. מהשוואת נתוני משרד החינוך לשנת 2000, עולה, כי יש פער ניכר בין מספר המשרות של קב"סים שהמשרד הקצה לרשויות המקומיות והשתתף במימונן לבין מספר התקנים שהיה על המשרד להקצות לפי אמות המידה שהוא עצמו קבע (להלן - התקן הראוי). הפער קיים הן במגזר היהודי והן במגזר הערבי, אולם הפער במגזר הערבי גדול פי כמה, שכן על פי נתוני הלמ"ס, היקף הנשירה בחינוך העל-יסודי במגזר הערבי גדול בהרבה מזה שבמגזר היהודי. לדוגמה - בשנת הלימודים התשנ"ז  שיעור הנשירה מבתי ספר על-יסודיים שבפיקוח משרד החינוך במגזר הערבי היה 13.1%, לעומת 6.6% במגזר היהודי. 

2. משרד מבקר המדינה השווה בין מספר המשרות לפי התקן הראוי לבין מספר המשרות שהוקצו בחמש רשויות מקומיות: סח'נין - שאוכלוסייתה ערבית; רמלה, שאוכלוסייתה מעורבת - יהודית וערבית; אשדוד, בית שמש וקריית אתא - שאוכלוסייתן יהודית. לפי התקן הראוי היה על משרד החינוך להקצות לרשויות אלה כ-39 משרות של קב"סים, אך על פי הנתונים לשנת 2000 הוא הקצה להן 14.25 משרות, כמפורט להלן:


המשך קריאה בקובץ המצורף