לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור
הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
תקופת צינון; חשב מלווה; ניגוד עניינים

תקציר

רקע כללי

העיר טבריה שוכנת על הגדה המערבית של הכינרת. שטח השיפוט של עיריית טבריה (להלן - העירייה) משתרע על כ-10,850 דונם, ובתחומה רצועת חוף שאורכה כ- 7.7 ק"מ. לפי נתוני משרד הפנים, באוקטובר 2015 מנתה אוכלוסיית טבריה כ-47,000 תושבים (כ-14,000 בתי אב), והיא מדורגת באשכול 4 (מתוך 10) בדירוג החברתי-כלכלי . ראש העירייה מר יוסף בן דוד (להלן - ראש העירייה) מכהן בתפקידו משנת 2013, לאחר שהחליף בתפקיד את מר זוהר עובד, שכיהן כראש העירייה מנובמבר 2003 במשך שתי קדנציות רצופות. לראש העירייה שלושה סגנים, שניים מהם בשכר, ומלבדו מונה מליאת המועצה 14 חברים.

העירייה נמצאת זה שנים במשבר כספי ומצויה בהליכי הבראה, ובשנים 2015 ו-2016 אף לא אושר תקציבה השנתי על ידי משרד הפנים. במרץ 2012 מינה משרד הפנים את רו"ח משה שטרק לחשב מלווה לעירייה (להלן - החשב המלווה הקודם), ובמרץ 2016 החליפוֹ משרד הפנים בחשב מלווה חדש. בשנת 2011 החל לכהן בתפקיד גזבר העירייה רו"ח יגאל פנחס (להלן - הגזבר היוצא), ובאוקטובר 2016 סיים את תפקידו עוד בטרם אותר גזבר חדש. רק בדצמבר 2016 מונה רו"ח לירן סולומון לגזבר העירייה, והוא החל בתפקידו בינואר 2017 בלי שבוצעה חפיפה בינו לבין הגזבר היוצא.

משרד הפנים פועל כמאסדר של השלטון המקומי ואחראי להסדרה של תכניות הבראה והתייעלות ברשויות המקומיות ולפיקוח על יישומן, והמינהל לשלטון המקומי במשרד הפנים הוא הגוף האמון על כך. בשנים 2014-2012 פעלה עיריית טבריה לפי תכנית התייעלות, והחל בשנת 2017 היא פועלת לפי תכנית הבראה. בשנים אלה כיהנו במינהל לשלטון המקומי מר מרדכי כהן - ראש המינהל (להלן - ראש מינהל השלטון המקומי דאז); הגברת לילי פיינטוך - מנהלת האגף לבקרה, תקצוב ופיתוח ברשויות המקומיות; ומר דוד בן שושן - מנהל תחום התקצוב.

פעולות הביקורת

בחודשים אפריל-יוני 2016 אסף משרד מבקר המדינה מידע על פעילותה של עיריית טבריה, ובחודשים ספטמבר 2016 - ינואר 2017 בדק משרד מבקר המדינה את תפקוד העירייה בתחומים הללו: פעולות העירייה לתיקון ליקויים שנמצאו בביקורות חיצוניות ופנימיות; הניהול הכספי; מתן תמיכות שלא כדין; ניהול נכסי העירייה. בדיקות השלמה נעשו במשרד הפנים - במינהל השלטון המקומי ובמחוז הצפון של המשרד.

הליקויים העיקריים

אי-סדרים בניהול הכספי

בשנים 2015 ו-2016 לא אישר משרד הפנים את תקציבה השנתי של העירייה, והיא פעלה ללא תקציב מאושר.

היקפן האמיתי של חלק מהוצאות העירייה בשל חובות לספקים, נותני שירותים וגופים אחרים, לא נרשמו כנדרש ובכך נוצר מצג מטעה ביחס למצבה הכספי של העירייה.

הגזבר היוצא ביצע פעולות חשבונאיות למחיקת חלק מחובות העירייה לספקים בכרטיסי הנהלת החשבונות שלהם, ללא אסמכתאות והנמקה לביצוע הפעולות.

הגזבר היוצא מחק יתרות של ספקים בחובה ללא רישום הוצאות העירייה, ובכך נפגע הניהול החשבונאי התקין של העירייה ונוצר מצג מטעה ביחס להוצאות העירייה בפועל בשנת 2015.

משרד הפנים כשל בתפקידו לפקח על התנהלותה הכספית של העירייה, זאת אף שכבר הוער לו בדוח מבקר המדינה משנת 2013  על הדרך שבה הוא מבצע פיקוח ובקרה על ההתנהלות הכספית של הרשויות המקומיות.

אי-טיפול עיריית טבריה בדוחות ביקורת על פעולותיה

ראש העירייה לא מינה צוות לתיקון ליקויים כנדרש בחוק. רק בדצמבר 2016, בעקבות הביקורת, מינה ראש העירייה לראשונה צוות לתיקון ליקויים בעירייה.

העירייה לא קיימה את הוראות החוק הנוגעות לתיקון הליקויים שהועלו בדוחות קודמים של מבקר המדינה . כתוצאה מכך ליקויים שעלו בדוחות מבקר המדינה לא טופלו כמתחייב.

העירייה לא פעלה לתיקון הליקויים שהעלה מבקר העירייה. חלק ניכר מהליקויים לא תוקן ובהם ליקויים שהיה בהם כדי לשפר את מצבה הכספי, ולא נקטה את הפעולות המתחייבות עובר לקבלת דוחות הביקורת, לרבות קיום דיון על דוחות הביקורת במועצת העירייה וקביעת תכנית פעולה לתיקון הליקויים.

העירייה לא פעלה לתיקון ליקויים שעלו בדוחות הביקורת של רואי החשבון המבקרים מטעם משרד הפנים. משרד הפנים לא פעל כמצופה מתפקידו כמאסדר של השלטון המקומי ולא נקט צעדים שיבטיחו כי עיריית טבריה תפעל לתיקון הליקויים שהתגלו בפעילותה, לרבות כאלה שעלו בביקורות אשר נעשו מטעמו.

ניהול כספי לקוי של התקציבים הבלתי רגילים

העירייה לא ביצעה פרויקטים בסכום של כ-81 מיליון ש"ח מתקציבים בלתי רגילים (להלן - תב"רים) לפיתוח העיר, שהועמדו לרשותה על ידי משרדי ממשלה וגופים ציבוריים אחרים, לרבות כספים שהיו מיועדים למלחמה בקטל בדרכים, לחינוך, לאוכלוסיות מוחלשות ולרווחת כלל התושבים.

העירייה לא פעלה לקבלת כספי התב"רים אשר הועמדו לרשותה, גם כאשר הייתה יכולה לקבלם, משהחלה בביצוע הפרויקטים.

מתן תמיכות שלא כדין

העירייה פעלה בניגוד להנחיית משרד הפנים ולכללי מינהל תקין בכך שחילקה כספי תמיכות בשיעור החורג באופן ניכר מהוראות "נוהל תמיכות במוסדות ציבור על-ידי הרשויות המקומיות"  (להלן - נוהל תמיכות).

בשנים 2015 ו-2016 אישרו החשב המלווה הקודם וראש מינהל השלטון המקומי דאז בהתאמה, הוצאת כספים מתקציב העירייה לתמיכות בשיעורים הגבוהים באופן ניכר מהמותר בנוהל תמיכות. יצוין כי במועד סיום הביקורת (ינואר 2017) כיהן ראש מינהל השלטון המקומי דאז כמנכ"ל משרד הפנים.

העירייה העבירה מיליוני ש"ח כתמיכה עקיפה לגופים שאינם עירוניים, בין היתר על ידי תשלומי הוצאות החשמל והמים והוצאות נוספות שלהם, ללא פיקוח ובקרה, ללא שקיפות ובלי האישורים הנדרשים כמתחייב בנוהל תמיכות.

קבלת משרה על ידי מנכ"ל העירייה הקודם ללא תקופת צינון

מר יוסי נבעה, שכיהן כמנכ"ל העירייה בשנים 2014-2010 (להלן - מנכ"ל העירייה הקודם), עם סיום תפקידו מונה למנכ"ל בעמותה פרטית העוסקת בין היתר, בפעילות חינוך ורווחה בעיר ונמצאת בקשרי עבודה שוטפים עם העירייה. זאת בלי שהסתיימה תקופת הצינון שנקבעה בחוק שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה), התשכ"ט-1969, ובלי שקיבל היתר לקיצור תקופת הצינון.

ניגוד עניינים של חבר מועצה

חבר מועצת העירייה וחבר הקואליציה מר דוד אוחנה (להלן - חבר המועצה ד"א) פעל בניגוד עניינים בכך שלא נמנע מטיפול בנושאים שנגעו לענייני עמותה המפעילה מוסד חינוך שבו הוא מכהן כמנהל.

ניהול לקוי של נכסי העירייה

העירייה ניהלה באופן לקוי את ספר הנכסים שלה כך שלא התאפשר לה לפקח על השימוש בנכסים המסורים בידה ולקבל החלטות מושכלות ביחס לשימוש בהם. העירייה אף לא ניהלה את הקצאות הנכסים שלה כנדרש בדין.

הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה טבריה לא פעלה כנגד בנייה לא חוקית שהתבצעה מעל מקלט שהעירייה הקצתה לאחת העמותות בעיר.

ההמלצות העיקריות

על משרד הפנים, כמאסדר השלטון המקומי והאחראי להסדרה ויישום תכניות הבראה והתייעלות ברשויות המקומיות, לבחון ביסודיות את הסיבות שהובילו למצבה הכספי של העירייה ולכך שתכנית ההתייעלות לא הביאה לשיפורו, להפיק לקחים ולוודא שהפעולות אשר הובילו למצב האמור בעיריית טבריה לא יישנו ברשויות מקומיות אחרות הנמצאות במצב דומה.

על העירייה לקיים הליך סדור של דיון וקבלת החלטות בנושא תיקון הליקויים שנמצאו בתפקודה, המובאים בדוחות הביקורות הפנימיות והחיצוניות שנערכו בה, וזאת בהתאם להוראות החוק.

על העירייה לפעול לאיתור ולבדיקה של פעולות חשבונאיות לקויות שהתבצעו בכרטיסי הנהלת החשבונות של ספקים בשנים קודמות, ולפעול לתיקון אותן פעולות. כמו כן עליה לקבוע נוהלי עבודה לאגף הכספים שלה, ובין היתר להסדיר את ההפרדה בין הגורם המאשר את החשבונות לספקים ובין הגורם שמשלם להם את כספם.

על העירייה לעשות "בדק בית" בחשבונות החשמל והמים שהיא משלמת ולבטל לאלתר את הוראות הקבע שניתנו לתשלום הוצאות החשמל של גופים שאינם עירוניים. על משרד הפנים, באמצעות החשב המלווה שמינה, לוודא כי העירייה פועלת כאמור.

על העירייה לפעול לאלתר להסדרת ניהול נכסיה והקצאתם.

על העירייה לפעול על פי המתחייב בדין לתיקון כלל הליקויים שהועלו בדוח זה ובדוחות הביקורת הנוספים שהוזכרו בו.

סיכום

ממצאי הביקורת מצביעים על ליקויים חמורים בכל התחומים שנבדקו, ובראשם אי-סדרים חמורים בניהול הכספים; אי-טיפול העירייה בליקויים שעליהם הצביעו גורמי הביקורת השונים; העברת כספי עירייה שלא כדין לגופים שאינם עירוניים. יצוין כי כבר במהלך איסוף הנתונים של צוות משרד מבקר המדינה בעירייה היא החלה לפעול לתיקון הליקויים שהתגלו בפעילותה, וכי ראש העירייה פעל להחלפת בעלי תפקידים בכירים בעירייה.

על סמך המידע שהגיע לידי משרד הפנים, לרבות דוחות הביקורות שבוצעו בעירייה על ידי גורמים שונים, הדוחות הכספיים המבוקרים והמפורטים שערכו רואי החשבון שמינה המשרד והדיווחים שסיפק החשב המלווה, אמור היה משרד הפנים לפעול בנחישות במסגרת הסמכויות המוקנות לו ולהתערב בנעשה בעירייה בשלב מוקדם הרבה יותר. על משרד הפנים לחקור ביסודיות את הסיבות למצב החמור שאליו הגיעה העירייה ולעשות "בדק בית" בעירייה, ובראש ובראשונה בתפקוד גזברות העירייה.

לעיר טבריה מעמד מיוחד אשר ניתן לה על ידי ממשלת ישראל, הרואה בהעצמתה ובפיתוחה של טבריה כעיר תיירותית, יעד לאומי . חידוש ימי העיר כקדם והשבתה לשמש מרכז תיירותי מוביל בצפון המדינה, יסייעו להגדיל את הכנסות העירייה ובהכרח יביאו לידי שיפור מצבה הכלכלי ורווחת תושביה. לשם כך על בעלי התפקידים בעירייה לפעול לפי כל דין, בהתאם לכללי מינהל תקין ובכפוף לאחריות הציבורית המוטלת עליהם. כמו כן, על העירייה לפעול על פי המתחייב בדין לתיקון כלל הליקויים שהועלו בדוח זה ובדוחות הביקורת הנוספים שהוזכרו בו.