רקע כללי
כ-80% מהתמיכות הכספיות שהעניקה העירייה למוסדות בשנים 2013-2010 ניתנו למוסדות החינוך המוכרים הלא רשמיים (להלן - מוסדות החינוך המוכרים) ולמוסדות הפטור שבתחום שיפוטה. באותן שנים כ-5.5% מהתמיכות ניתנו לעשרות רבות של עמותות הנוגעות לתחום הדת. בספרי העירייה קוטלגו עמותות אלה בסיווג "ישיבות גבוהות", "כוללים" ו"תרבות תורנית".
בעקבות הגברת הפיקוח הציבורי על העברות הכספים לעמותות המפעילות מוסדות חינוך מוכרים ומוסדות פטור נקבע בשנת 2006 שהרשויות המקומיות יעבירו את הכספים לעמותות אלה במסגרת הנוהל למתן תמיכות של הרשויות המקומיות למוסדות ציבור הפועלים בתחום שיפוטן (להלן - נוהל תמיכות).
בתיקון ממאי 2007 לחוק חינוך ממלכתי, התשי"ג-1953, שהוצע בעקבות יזמת חבר הכנסת משולם נהרי, שהיה אז שר במשרד האוצר, נקבע כי על הרשויות המקומיות לתקצב את מוסדות החינוך המוכרים בשיעור של 75% מן התקציב שהן מקצות למוסדות החינוך הרשמיים (להלן - חוק נהרי).
חוק נהרי חל רק על כיתות א'-ט' בבתי הספר המוכרים; לפיכך תקצוב עמותות המפעילות גני ילדים, בתי ספר תיכוניים ומוסדות פטור, וכן תקצוב אוכלוסיות כמו תלמידי חוץ ורכיבים שאינם נכללים במסלול חוק נהרי כמו הסעות, חייבים להתבצע על פי נוהל תמיכות (שיקרא להלן גם מסלול תמיכות).
פעולות הביקורת
בחודשים דצמבר 2013 - מאי 2014 בדק משרד מבקר המדינה את מתן התמיכות למוסדות שסיפקה עיריית פתח תקווה בשנים 2013-2009. הביקורת התמקדה בהליך קבלת ההחלטות בנוגע לאופן ההשתתפות של העירייה בתקציבי מוסדות החינוך המוכרים שבתחום שיפוטה (מסלול חוק נהרי ומסלול התמיכות), בתמיכות בעמותות העוסקות בתרבות תורנית וכן בפיקוח העירייה על השימוש בכספי התמיכות שנתנה.
הליקויים העיקריים
קבלת החלטות על התמיכות במוסדות החינוך המוכרים
הליך קבלת ההחלטות בעניין התבחינים שלפיהם תקצבה העירייה במסלול חוק נהרי את מוסדות החינוך המוכרים בשיעור העולה על 75% מהתקציב המוקצה למוסדות חינוך רשמיים היה פגום מיסודו, והייתה בו פגיעה בכללי השוויון והמשפט המינהלי.
העירייה הקצתה כספים למוסדות חינוך מוכרים, במסלול חוק נהרי, על פי מספר התלמידים הכולל בכל מוסד בלי שהפחיתה ממנו את מספר תלמידי החוץ הלומדים במוסד. העירייה תמכה בעמותות המפעילות גני ילדים בחינוך חובה במסלול חוק נהרי אף שמסלול זה נועד רק לבתי ספר. העירייה תקצבה את ההסעות למוסדות החינוך המוכרים במסלול חוק נהרי, אף שמאמצע שנת 2012 העירייה הייתה אמורה לדעת שהמסלול המיועד לנושא זה הוא מסלול התמיכות.
נמצאו ליקויים של ממש ברישום הפרוטוקולים של הוועדה המקצועית לתמיכות בעיריית פתח תקווה, שהיא הוועדה העירונית הממליצה בפני מועצת העירייה על בקשות לתמיכה כספית במוסדות.
הוועדה המקצועית לתמיכות אישרה את התבחינים בשנים 2013-2009 באיחור, ובשל כך התבחינים הובאו לאישור מועצת העירייה בלא שניתנה לחברי המועצה האפשרות לבדוק אותם, ולעתים אף ללא חוות דעת של היועצת המשפטית של העירייה.
הוועדה המקצועית לתמיכות החליטה לשנות תבחינים בלא שנימקה את החלטתה ובלא שהציגה לחברי המועצה את מלוא המידע הרלוונטי בנושא.
מאמצע שנת 2012 התעלמה הוועדה המקצועית לתמיכות מהנימוקים וההסברים שבחוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה ובפסקי הדין, אשר הבהירו מדוע אין לחייב במסלול חוק נהרי רשות מקומית לתקצב את לימודיהם של תלמידי חוץ הלומדים במוסדות החינוך המוכרים בתחומה.
עד שיושמו מסקנות ועדת טרכטנברג , בתחילת שנת הלימודים התשע"ג (ספטמבר 2012), השתתפה העירייה בתקצוב עמותות ממגזרים מסוימים, שהפעילו גני ילדים במסגרת חינוך טרום-חובה, וכן מימנה שיפוצי קיץ ודמי שכירות לאותם גנים, אף שחלק לא מבוטל מאוכלוסיית פתח תקווה שאינו שייך למגזרים הללו שילם עד אותו מועד שכר לימוד מלא עבור גני ילדים פרטיים.
התמיכה במוסדות תרבות תורנית
העירייה לא נתנה את דעתה לכך כי רואי החשבון שביצעו את הבקרה והפיקוח על פעילותן של העמותות שקיבלו תמיכה בתחום של תרבות תורנית הצהירו כי חלק מהוצאות העמותות האלה שימשו למימון פעילויות בתחום התרבות התורנית, אך לא היו סימוכין לכך בדוחות הכספיים של העמותות ובמאזני הבוחן שלהן.
החלטת הוועדה המקצועית לתמיכות להעביר תמיכות לעמותות שעיקר הוצאותיהן הן עבור מלגות לאברכים הלומדים בכוללים אינה מתיישבת עם העיקרון העומד ביסוד מתן תמיכה לעמותות שעוסקות בהפצת תרבות תורנית ומורשת ישראל, קרי מתן שיעורים, הרצאות, ארגון סימנרים בנושאי תורה, גמרא, יהדות וכו'.
פיקוח העירייה על השימוש בכספי התמיכות
הוועדה המקצועית לתמיכות לא קבעה כנדרש כללים שבהתאם להם יתבצע הפיקוח על השימוש בכספי התמיכות, ואף לא קבעה באיזה אופן ידווח לה המפקח, שהוא עובד הרשות המקומית שתפקידו לקיים את הפיקוח, על ממצאי בדיקותיו.
בשנים 2012 ו-2013 לא בוצעו כלל ביקורות שטח בעמותות בתחום התרבות התורנית, שלא לפי נוהל תמיכות המחייב קיום ביקורים במוסדות אלה ב"תכיפות הראויה בנסיבות העניין".
בדיקת רואי חשבון שמינתה העירייה בשנת 2012 העלתה כי כל כספי התמיכות שהוקצו לפעילות התרבות התורנית משמשים למימון מלגות לאברכים שאינם עוסקים בהנחלת התרבות התורנית. העירייה גם התעלמה מקביעתה של היועצת המשפטית שלה כי נוהג זה פסול מיסודו והוא אינו עומד בקנה אחד עם מטרת נוהל תמיכות.
ניגוד עניינים של חבר מועצה
העירייה לא אסרה על אחד מחברי מועצת העירייה להימנע מלעסוק בנושאים שבהם יש לו ניגוד עניינים - תקצוב מוסדות החינוך המוכרים, לרבות קבלת עדכונים בנושאים אלה והשתתפות בדיונים לא פורמליים העוסקים בהם.
ההמלצות העיקריות
על העירייה לקבוע תבחינים שוויוניים למתן תמיכות לכל מוסדות החינוך המוכרים בשני המסלולים - מגני הילדים עד כיתה י"ב - באופן המביא בחשבון את עמדת המדינה ואת פסקי הדין העוסקים ביחסים בין החינוך הרשמי לחינוך המוכר. על הוועדה המקצועית לתמיכות ומועצת העירייה לדון בתבחינים ולפרסם אותם לידיעת הציבור, בהתאם לעקרון השקיפות.
לנוכח הליקויים שנמצאו בפעילותה של הוועדה המקצועית לתמיכות בתחום התבחינים ובאופן שבו ניהלה מועצת העירייה את הדיונים בנושא, על העירייה לשקול את האפשרות שצוינה בנוהל תמיכות, ולפיה ניתן למנות ועדת משנה של מועצת העירייה לעניין תמיכות, שתעסוק בנושא התבחינים. ועדת משנה כאמור עשויה להגביר את הפיקוח והמעורבות הציבורית בנושא התבחינים ואף לשפר את איכות הטיפול המקצועי בכל הנוגע לאישור התבחינים.
על העירייה להפסיק את מימון ההסעות למוסדות החינוך המוכרים במסלול חוק נהרי. כמו כן עליה לבחון את האפשרות המשפטית לקזז מהכספים הניתנים לאותם מוסדות את הסכומים ששילמה להם בעבר בעד ההסעות.
על העירייה והעומד בראשה לרענן את הנחיות היועץ המשפטי לממשלה העוסקות בניגוד עניינים של נבחרי ציבור ולהקפיד כי חברי המועצה יימנעו מכל טיפול בנושא שעלול להביאם לידי ניגוד עניינים, לרבות השתתפות בדיונים פורמליים ואף בפורומים בלתי פורמליים וכן לקבוע הסדר ניגוד עניינים שעליו יחתום כל חבר מועצה שיש לו ניגוד עניינים בנושא כלשהו.
סיכום
דוח זה העלה ממצאים חמורים בהליך קבלת ההחלטות של עיריית פתח תקווה בנושא ההקצבות לחינוך המוכר ומתן תמיכות למוסדות חינוך מוכרים ולמוסדות דת. על העירייה לנהוג ביתר זהירות בכספי הציבור ולהקפיד על הקצאות באופן שוויוני ושקוף, וכן על העירייה לטפל באופן מידי ביישום ההמלצות העיקריות שהובאו לעיל.