לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

היבטים בהגנת הסביבה ברפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
זיהום הקרקע ומי התהום; שפכים; קידוחי מים; פיקוח ובקרה; תקנות

תקציר

רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ  (להלן - רפאל) הוקמה כחברה ממשלתית בינואר 2002 תוך שקיבלה לידיה את יחידת הסמך רפא"ל - רשות לפיתוח אמצעי לחימה שבמשרד הביטחון, לרבות כל הנכסים, החובות וההתחייבויות של יחידת הסמך, ושטח קרקע בין קריית-מוצקין לבין עכו בהיקף של כ-6,850 דונם (להלן - מכון דוד או המכון).

בשטח זה, השוכן לאורך הים התיכון, ממוקמים חלק ממפעלי רפאל. בסוף שנות ה-70 של המאה הקודמת הפיקה החברה הממשלתית מקורות חברת מים בע"מ (להלן - מקורות) מקידוחים להפקת מי תהום שבשטח המכון כ-1.6 מיליון מטר מעוקב מים בשנה. לאחר מכן ירדה הכמות בהדרגה. בראשית שנות ה-90 סגרה מקורות את הקידוחים. לדברי מקורות, זאת בעיקר עקב הימצאות זיהומים במי התהום ונוכח היעדר גישה לקידוחים, ולדברי רפאל, זאת בעיקר עקב המלחת המים ואי-יכולת להפעיל את הקידוחים שהושבתו. לפי התייחסות רפאל מאוגוסט 2013 לממצאי הביקורת, יש לה "תרומה חלקית בלבד" להימצאותם של זיהומים במי התהום. במועד סיום הביקורת, יוני 2013, לפי נתוני מקורות, בין היתר עקב הזיהומים אובד למשק המים פוטנציאל לניצול של עד כ-2.8 מיליון מטר מעוקב מים לשנה.

למשרד להגנת הסביבה ולרשות הממשלתית למים ולביוב שבמשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים (להלן - רשות המים) מוקנות סמכויות על פי דין, כל אחד בתחום אחריותו, לאיתור זיהומי קרקע ומים ולטיפול בהם. בהמשך לדרישות המשרד להגנת הסביבה באוגוסט 2010 ובספטמבר 2010 ויחידת הרישוי  בינואר 2011 ובספטמבר 2011 מרפאל לבצע סקר היסטורי  במכון דוד, הודיעה רפאל בספטמבר 2012 למשרד להגנת הסביבה, כי היא סיימה לבצעו. הסקר מלמד, בין היתר, על חומרים שהיו בשימוש רפאל, שיש "פוטנציאל גבוה" להימצאותם כמזהמים בקרקע במכון דוד ובמי התהום.

פעולות הביקורת

בתקופה נובמבר 2011 - יוני 2013, לסירוגין, בדק משרד מבקר המדינה בעיקר את אופן הטיפול של רפאל ושל הגורמים הממשלתיים הנוגעים לגבי חלקה של רפאל בזיהום הקרקע במכון דוד ובזיהום מי התהום. הביקורת נערכה ברפאל, במשרד להגנת הסביבה וברשות המים. בדיקות השלמה נערכו במשרד הבריאות, במשרד הפנים ובמקורות.

עיקרי הממצאים

1.  סקר היסטורי

המשרד להגנת הסביבה ורשות המים כשלו, כל אחד בתחום אחריותו, במשך שנים רבות, באיתור ובטיפול בזיהומי הקרקע והמים במכון דוד, בין היתר, בכך שלא אכפו על רפאל לערוך סקר היסטורי. בדצמבר 2008, כשבע שנים לאחר שהמשרד להגנת הסביבה החל לפקח על רפאל עם הקמתה כחברה ממשלתית , הוא כתב לרפאל, כי נדרש לבצע סקר היסטורי במכון דוד, וכי הדרישה תיכלל בתנאי רישיון העסק  ב"תקופה הקרובה". רק בספטמבר 2010 עיגן המשרד להגנת הסביבה את דרישתו בהיתר רעלים , ובספטמבר 2011 עיגנה יחידת הרישוי דרישה כזו בתנאי רישיון העסק. רשות המים לא דרשה מרפאל לערוך סקר היסטורי עד ליולי 2010.

ממצאי הסקר ההיסטורי שהכינה רפאל מעידים, בין היתר, על פוטנציאל לזיהומים מסוגים שונים בקרקע במכון דוד ובמי תהום. לגבי עשרות אתרים נקודתיים בשטח המכון נכתב בסקר, כי פוטנציאל זיהום גבוה (זיהום ודאי) "מתבסס על ממצאי דיגום קרקע ו/או מי תהום, ממצאים ויזואליים, עדויות/תיעוד תהליכים במכון" שבסופם חומרים מסוכנים "הגיעו באופן ודאי לקרקע ו/או מי תהום... וכן אירועי דליפה/שפיכה נקודתיים ידועים".

ביולי 2013 הכינה רפאל, לפי דרישת רשות המים, תכנית לחקירת מי התהום והקרקע, המבוססת על ממצאי הסקר ההיסטורי מספטמבר 2012. נכון לדצמבר 2013, רשות המים והמשרד להגנת הסביבה טרם אישרו את התכנית. לפיכך, רפאל טרם החלה בביצוע של סקר קרקע במכון דוד וסקר מי תהום , שיאששו או שישללו את קיום מכלול הזיהומים בקרקע ובמי התהום, היקפם וכמותם, ויהוו צעד משמעותי להכנת תכנית לניקוים, ככל שיידרש.

2.  עריכת סקרי שפכים

סקר השפכים, אשר הגישה רפאל למשרד הבריאות ביוני 2005, לא כלל את פעילות סילוק השפכים הכוללים חומרי נפץ (להלן - חנ"ם). בכך מסרה רפאל למשרד הבריאות נתונים לא מלאים על סילוק השפכים במכון דוד ואף דיווחה דיווח לא נכון, כיוון שכתבה בסקר השפכים, כי כל השפכים של המכון מתנקזים למט"ש.

נוכח העובדה שלא היה בידי רפאל סקר שפכים, הכולל את כל השפכים, היא לא עמדה בעניין זה במפרט התנאים שברישיון עסק מספטמבר 2008, ולפיו עליה להכין סקר שפכים. רק במאי 2010 אכפו יחידת הרישוי והמשרד להגנת הסביבה את דרישתם שבתנאי רישיון העסק מספטמבר 2008, כי רפאל תגיש ליחידת הרישוי סקר שפכים. כשלושה חודשים לאחר מכן הגישה רפאל למשרד להגנת הסביבה את סקר השפכים מיוני 2005 בצירוף נספח על תשתיות הביוב. בעקבות הערות המשרד להגנת הסביבה לסקר ולנספח, סיימה רפאל להכין בפברואר 2012  סקר שפכים עדכני, העונה לדרישות המשרד ולהערותיו, והגישה אותו למשרד להגנת הסביבה.

3.  החדרת חנ"ם למי התהום

במשך שנים רבות, עד לשלהי שנת 2010, זיהמה רפאל את מי התהום בכך שהחדירה מי שפכים מזוהמים בחנ"ם לקרקע, כעולה גם ממסמכיה, בניגוד לאמור בחוק המים, התשי"ט-1969. זאת בלי שרפאל ביקשה וממילא לא קיבלה רישיון להחדרת מים ממנהל רשות המים. אף כי במשך שנים ערכו יחידת הרישוי והמשרד להגנת הסביבה ביקורות תקופתיות במכון דוד, והיה בידיהם תיק מפעל של מכון דוד מיוני 2002, שבו תואר הטיפול בשפכי החנ"ם, רק בתחילת 2010 גילו המשרד להגנת הסביבה, יחידת הרישוי וכן רשות המים את ההחדרה האמורה. הגופים האמורים כשלו, כל אחד בתחום אחריותו, בפעילויות הפיקוח והבקרה בעניין מניעת זיהומים על ידי רפאל.

על אף הוראות תקנות המים (מניעת זיהום מים) (בורות ספיגה  ובורות רקב ), התשנ"ב-1992, הדורשות התנתקות מבורות ספיגה תעשייתיים עד מאי 1993, רפאל סיימה להתנתק מבורות הספיגה האחרונים  רק באוגוסט 2010.

4.  המטרת קולחים  במכון דוד

רפאל המטירה לפחות משנת 2004 באזור ההמטרה שבשטח מכון דוד קולחים (סניטריים) מזוהמים , החורגים בממוצע ב-12%-10%  מערכי הסף של מזהמים בקולחים, שקבע משרד הבריאות בתנאי ההיתר מיולי 2003. בחריגה האמורה רפאל אינה עומדת בתנאי רישיון העסק שלה ובתקנות בריאות העם (קביעת תקנים למי שפכים), התשנ"ב-1992 . משרד הבריאות לא אכף על רפאל עד לשנת 2010 את העמידה בתקנות ובתנאי ההיתר שלעיל.

באוגוסט 2013, אין עדיין בידי המשרד להגנת הסביבה תוצאות של דגימת הקרקע מאזור ההמטרה, המאששות או השוללות קיום זיהומים בקרקע, ואם כן, מה טיבם. זאת נוכח אי-הצלחת המגעים בין הגורמים הנוגעים בדבר למעלה משנתיים לבחון את דגימת הקרקע שנלקחה מהאזור.

סיכום והמלצות

רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ (רפאל) משתמשת בחומרים, העלולים לזהם את הקרקע ומי התהום, ולפיכך היא נדרשת להקפיד הקפדה יתרה על דפוסי פעילותה, כדי להבטיח שמירה נאותה על הסביבה. המשרד להגנת הסביבה והרשות הממשלתית למים ולביוב (רשות המים) שבמשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים אחראים, כל אחד בתחומו, לטיפול בזיהומי קרקע ומים.

על אף האמור לעיל, זיהמה רפאל את מי התהום לכל הפחות בחומרי נפץ, וקיים חשד כבד לזיהומי קרקע ומים בחומרים רבים נוספים בעשרות אתרים נקודתיים. מכלול הזיהומים שנמצאו והפוטנציאליים, שכמויותיהם והיקפם טרם נחקרו, עלול לפגוע בסביבה ובמקורות מים טבעיים הנמצאים במחסור. על אף האחריות המוטלת על המשרד להגנת הסביבה ורשות המים, הם לא אכפו על רפאל במשך שנים רבות, עד לשנת 2010, ביצוע פעולות לאיתור מכלול הזיהומים ולטיפול בהם, ככל שיידרש, ולפיכך הם כשלו בפעילות הפיקוח והבקרה.

לדעת משרד מבקר המדינה, היה מצופה מרפאל שתיזום את הפעילויות הנדרשות לבדיקת פוטנציאל זיהומי הקרקע ומי התהום כתוצאה מפעילותה במכון דוד, בתיאום עם הגופים הממלכתיים האחראים לנושא ובאישורם, וזאת גם בהיעדר פעילות אכיפה מספקת לאורך שנים של הגופים האמורים.

משרד מבקר המדינה מדגיש מבין כלל הליקויים המתוארים בדוח זה, בעיקר את אי-הטיפול הנדרש באיתור זיהומי הקרקע במכון דוד וזיהומי מי התהום עד לשנת 2010 על ידי רפאל, המשרד להגנת הסביבה ורשות המים.

מבקר המדינה חוזר ומדגיש את המלצותיו מדוחות ביקורת קודמים לגבי הטיפול הנדרש בזיהומי קרקע ומי תהום . על רפאל, המשרד להגנת הסביבה ורשות המים לפעול בנחישות כדי לטפל בזיהומי חומרי הנפץ שבמי התהום, לבצע בהקדם האפשרי את התכנית לחקירת זיהומי הקרקע ומי התהום, ולפעול לסילוק הזיהומים במידת הצורך.