חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, התש"ל-1970 (חוק התגמולים), מסדיר את זכויותיהם של אזרחים וזרים שנפגעו בפעולות איבה ומשפחותיהם של חללי פעולות איבה (משפחות שכולות) ומקנה להם זכויות המקבילות לזכויות נכי צה"ל ומשפחות שכולות של חיילים שנספו.
מדובר בסיוע רב-תחומי הנמשך לאורך חייהם, והכולל בתנאים מסוימים תגמולי נכות חודשיים ומענקים שונים. בני משפחות שכולות זכאים אף הם לתגמולים, לשיקום ולהטבות. המוסד לביטוח לאומי (בט"ל) הוא הגוף המופקד על הטיפול בנפגעי פעולות איבה, ואליו מוגשות תביעות להכרה כנפגעי פעולות איבה. לצורך ההכרה יש להראות כי מתקיים קשר סיבתי ממשי וישיר בין הפגיעה הנטענת לבין פעולת איבה מסוימת, וכי הנפגע היה נוכח פיזית באירוע ולא נפגע רק מתוצאותיו או השלכותיו. לפי חוק התגמולים, הגוף המוסמך לקבוע אם פגיעה שאירעה היא פגיעת איבה הוא "הרשות המאשרת" במשרד הביטחון, ולכן תביעות להכרה מועברות על ידי בט"ל להחלטתה. קביעת הרשות המאשרת כי מדובר בפגיעת איבה היא תנאי להמשך טיפול בט"ל בנפגע, ובכלל זה טיפול בתביעות לתגמולים ולהטבות מכוח חוק התגמולים.
ביום שמחת תורה, שבעה באוקטובר 2023, חדרו אלפי מחבלי חמאס לבסיסי צה"ל, לערים וליישובים בנגב המערבי (יישובי עוטף עזה). המחבלים גם הגיעו למסיבות מרובות משתתפים שהתקיימו סמוך לרצועת עזה. אלפי המחבלים שחדרו ביצעו מעשים נוראים וקיצוניים באכזריותם. הם רצחו יותר מ-1,100 איש, פצעו כ-5,000 איש וכן חטפו לתוך שטח רצועת עזה 251 איש - פעוטות, ילדים וילדות, נערים ונערות, נשים, גברים, חיילים וחיילות ואזרחים זרים. אירועי שבעה באוקטובר הם אירועים חריגים בכל קנה מידה, ובמיוחד ביחס לפגיעות איבה שקרו בישראל בעבר - מבחינת מספר הנפגעים ומספר היישובים שאליהם חדרו מחבלים בו-זמנית, מבחינת רמת האכזריות בפגיעות האיבה שנעשו ומבחינת משך האירועים. תוצאה משמעותית של אירועים אלה היא פגיעה בחוסן הנפשי עד כדי טראומה נפשית, פגיעה הדורשת היערכות מערכתית תקציבית - זאת כדי לצמצם את הסיכון שהנפגעים יפתחו בעתיד פוסט-טראומה או הפרעות נפשיות אחרות, וכדי שיוכלו לשוב ככל שאפשר לשגרת חיים רגילה.
בדוח זה יש הבחנה בין נפגעי "המעגל הראשון" - מי שנכחו פיזית באירוע האיבה והתקיים אצלם קשר סיבתי ממשי וישיר בין הפגיעה הנטענת לבין פעולת האיבה, דבר המאפשר הכרה בהם כנפגעי פעולת איבה; לבין נפגעי "המעגל השני" - מי שנחשפו לאירוע האיבה ונפגעו נפשית עקב כך, אך אינם עומדים בכללים הקובעים מעמד של נפגע פעולות איבה, ולכן אינם. זכאים להטבות ולתגמולים מכוח חוק התגמולים.