האוכלוסייה הישראלית באיו"ש המונה כ-503,000 תושבים סובלת זה שנים מפיגועי טרור בצירי התנועה. מתחילת שנת 2022 חלה עליה במספר אירועי הפח"ע בצירי איו"ש אשר בהם נרצחו 19 אזרחים, מתוכם 13 במחצית הראשונה של 2023.
בביקורת עלה כי על אף התגבור של הכוחות בשטחי איו"ש, צה"ל לא עמד בכל משימות ההגנה אשר קבע לעצמו, וכי בתגבורי הכוחות הנוספים, לרוב לאחר התרחשותם של פיגועים, לא היה כדי לייצר את הביטחון הנדרש באופן עקבי ושיטתי. כמו כן עלה כי פרויקט "מרחב חכם" טרם הגיע למיצוי. עוד עלה בביקורת כי משטרת ישראל באמצעות מחוז ש"י אינה מספקת מענה מהיר ואפקטיבי לאזרחים, ומוקדי החירום הרשותיים נותנים את המענה החסר וזוכים לאמון רב יותר מהציבור.
בביקורת עלתה תמונת מצב חמורה המעידה על התמשכות התהליכים עד לתחילת סלילתם של קטעי כבישים עוקפים לצירים העוברים ביישובים פלסטיניים שבהם מתרחשים מאות אירועים ביטחוניים. עוד עלה בביקורת כי הכיסוי הסלולרי בצירי איו"ש לוקה בחסר, לרבות בקטעי ציר אשר סובלים מפיגועים באופן תדיר, וכי תכניות שונות אשר גובשו במהלך השנים לא הגיעו לכדי מימוש וכן לא קיימת אכיפה אפקטיבית מצד הגורמים המאסדרים על חברות הסלולר להשלמת הכיסוי.
על המטה הארצי של משטרת ישראל יחד עם מחוז ש"י לוודא כי המחוז עומד בזמני התגובה הנדרשים לקריאות מהציבור ויבחנו את סוגיית כוח האדם העומד לרשות המחוז כדי לאפשר למחוז לעמוד במשימותיו, וכדי לשפר את אמון הציבור במשטרה. עוד מומלץ, כי נוכח התמשכות הזמן לסלילת הכבישים העוקפים שיש בהם כדי לצמצם את הסיכון לנוסעים בצירים, על משרד התחבורה בשילוב נת"י לבצע תחקיר מערכתי מקיף אודות סיבות השורש להתמשכות לוחות הזמנים ויפיקו לקחים כדי להשלים סלילת כבישים דומים בעתיד בפרק זמן קצר יותר. עוד מומלץ בעניין זה כי צה"ל ומשהב"ט בשיתוף משרד התחבורה יבחנו תוכנית המשכית למתן מענה תשתיתי לסיוע בהגנה על ביטחון הנוסעים בצירים, ובכלל זאת על ידי סלילת כבישים עוקפים נוספים. בד בבד, על משרד התקשורת בשילוב המנהא"ז לפעול באופן מיידי ואפקטיבי להשלמת הכיסוי התקשורתי בצירי איו"ש בכלל ובצירים האדומים בפרט בהתאמה לרישיונות שניתנו להפעלת רשתות סלולריות באיו"ש.
כדי לשפר את המענה ההגנתי בצירים ואת תחושת הביטחון של התושבים, על צה"ל לבחון את יכולת הסד"כ בגזרת הפיקוד לעמוד במשימות ההגנה ואת המדיניות בנוגע להצבת מחסומים קבועים באיו"ש. כמו כן מומלץ כי אוגדת איו"ש תבחן את תהליך תכנון המשימות היזומות ואת סיבות השורש לאי-העמידה בהן ותיתן מענה לכך יחד עם פקמ"ז ואמ"ץ.
בהתייחסות המל"ל מאפריל 2024 לטיוטת דוח הביקורת נמסר כי תפיסת ההגנה באיו״ש הוצגה ונדונה בקבינט המדיני-ביטחוני לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", וכן בקבינט ניהול המלחמה, וכי הנושא וקבלת החלטות בעניינו יידון בהמשך לפי הצורך. בהמשך לכך על ראש הממשלה והקבינט המדיני-ביטחוני לקבל החלטה בנוגע לתפיסת ההגנה באיו"ש, ובכלל זה המדיניות בנוגע להצבת מחסומים קבועים באיו"ש.
ביקורת זו נערכה לפני פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", אולם ממצאי הדוח והמלצותיו מתחדדים ורלוונטיים ביתר שאת בעת הזו, ובפרט בראייה צופה פני עתיד.