לאחר קום המדינה פעלה התעשייה הצבאית לייצור חומרי נפץ, תחמושת ואמצעי לחימה כיחידת סמך במשרד הביטחון (משהב"ט) ומשנת 1990 כחברה ממשלתית - התעשיה הצבאית לישראל (תעש).
בהסכמים להקמתה של תעש כחברה ממשלתית נקבע כי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) תחכיר לה כ-80,000 דונמים, שבהם פעלה התעשייה הצבאית עשרות שנים במתחמים שונים, וביניהם כ-6,060 דונמים ברמת השרון, בהרצלייה, בהוד השרון ובשטח ללא תחום שיפוט, כ-3,780 דונמים ביבנה, כ-470 דונמים בנוף ים (אפולוניה) שבהרצלייה וכ-52,000 דונמים ברמת בקע (אזור שמדרום לבאר שבע), אותם הקצתה רמ"י לתעש עוד ב-1978, כדי להעביר את מפעליה ממרכזי אוכלוסין לנגב, להרחיק את הסיכונים לציבור, לטפל בזיהומי הקרקע והמים, ולהקים מרכז עירוני באזור השרון.
מרביתם של מתחמי תעש, בעיקר באזור השרון, נמצאים בסמיכות רבה לשכונות מגורים הסמוכות לגדרות המתחם.
בדצמבר 2015 הועברה עיקר פעילותה העסקית של תעש לתעש מערכות, למעט פעילויות מסוימות שהועברו בפועל לתומר חברה ממשלתית, וזאת כדי להפריט את תעש.
בשנת 2016 שונה שמה של התעשיה הצבאית לישראל (תעש) ל"נצר השרון" ונקבע כי היא תטפל בפעילות השיורית של תעש שלא הועברה לתעש מערכות ולחברת תומר, לרבות בנושאי איכות הסביבה.
בנובמבר 2018 נמכרה תעש מערכות לאלביט מערכות, ובכך הושלמה הפרטת תעש.
במועדים שונים התגלו במתחמי תעש רבים, לרבות בנוף ים, ברמת השרון, בהרצלייה וברמלה, זיהומים חמורים בקרקע ובמים וחומרים מסוכנים נוספים, ובהם חומרי נפץ ונפלים. זיהומים אלו הם בגדר סכנה לציבור, לסביבה, לחי ולצומח, והם ממשיכים להתפשט במקרקעין ובמי התהום שמחוץ לגבולות המתחמים. חומרי הנפץ אף מהווים סכנה לחיי אדם.
ב-1992 אירע פיצוץ במפעל תעש שבנוף ים שבעטיו נהרגו שני עובדים ונפצעו 34, וב-2023 אירעו במתחם פיצוץ ושריפה.
במהלך שנות ה-90 של המאה העשרים נטשה תעש את מתחם יבנה והעתיקה את מפעליה מתל אביב, מירושלים ומנוף ים בעיקר למפעליה שברמת השרון ובהרצלייה. כמו כן היא ותעש מערכות, בהתאמה, פינו חלק מהמפעלים שנמצאים בהרצלייה (מתחם "צור") וברמת השרון (מתחם "אליהו תחילה"). נוסף על כך, עד לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל (אוקטובר 2023) תוכנן כי ביולי 2024 יסתיים פינוים של מפעלי תעש מערכות מאזור השרון, אולם מועד זה נדחה בעקבות המלחמה לסוף 2026. נכון למועד סיום הביקורת, אוגוסט 2024, טרם נקבע מועד הפינוי של מתחם טירת הכרמל. לגבי מתחמים אחרים שבהם פועלת תעש מערכות, ובהם רמלה ונוף הגליל, לא נקבע כי הם יפונו.
הביקורות הקודמות: